Gå til Dansk Radio forside
"De lytter til Radio Mercur!".........
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Stereomixeren i studie 4 på Adolphsvej 61 i Gentofte, 1961. (Foto: Ukendt)
Bjarne Jørgensen klipper her spolebånd.

Bang & Olufsen havde konstrueret den 8-kanals lydmixer, hvorfra blev der produceret én times stereoprogram om ugen, fra april 1961, senere ændret til "Stereo-halvtimen".
Programmet var sponsoreret af Bang & Olufsen selv.
Lytterne skulle bruge to radiomodtagere, for at høre B&O - Stereotimen.
En modtager til hver kanal, som skulle indstilles til de to frekvenser der blev udsendt fra "Cheeta ll" - 88,0 og 89,5 MHz.

Programmet blev optaget på to spolebånd, et til hver kanal. Teknikeren på skibet, skulle under afspilningen, starte båndmaskinerne meget præcist på samme tid, så det blev udsendt synkron. Det lød nogen gange noget "mærkeligt" fortæller Jerry Katz. Og lyden blev ikke bedre af, at mange lyttere brugte stuens gode radio til den ene kanal, og den dårligere transistor fra køkkenet, til den anden kanal.

Radio Mercurs stereoprogram, var det første program udsendt i stereo, fra en europæisk radiostation.

Berlingske Aftenavis, 31. juli 1962.
(tryk for stor)
Der er kun "FM-sus" fra Radio Mercur-frekvensen fra Øresund i knap to uger. Den 13. august 1962, er der igen musik og den kendte fanfare fra Radio Mercur på 88,0 MHz, høres fra sendeskibet "Lucky Star".
For at omgå den nye lov, annoncerer Radio Mercur, at der bliver sendt via et udenlandsk selskab med udenlandsdanskere som værter og teknikere og reklamerne er fra multinationale annoncører.



16 bevæbnede politimænd gik ombord, og var med da "Lucky Star" blev trukket ind til Lautrup Havn ved Tuborg Bryggerierne.
(Foto: Ukendt)



"Særmelding!" Radio Mercur stopper med at sende fra "Cheeta II", som ligger i Storebælt på Elefantgrunden, og dækker Fyn og store dele af Jylland på 89,6 MHz.
Da loven var vedtaget om lukningen, besluttede Radio Mercur derfor, før tid, at lukke ned for udsendelserne fra Storebælt den 10. juli 1962.
Skibet sejler derefter på værft i Flensburg (Tyskland) for en ombygning. (02:00)
Radio Mercur's første "Radiohus" på Maltegårdsvej 24 i Gentofte, var et lejet hus og havde tidligere været brugt som argentinsk ambassade. Allerede i foråret var bl.a. Jerry Katz og Preben Ploug blevet ansat og var i fuld gang med at trække kabler og indrette studier og teknik. De første programmer og udsendelser som blev indspillet til arkiv blev lavet her. Den allerførste lyd i der kunne høres i æteren - prøveudsendelsen med Hans Vangkilde, blev udsendt fra "Cheeta Mercur" på Øresund den 12. juli 1958. Radio Mercur hyrede Ib Glindemanns Big Band som husorkester og de kunne alle spillet samlet i husets store spisestue, der var "koncertsalen". Big Bandet ses her på græsset foran villaen med Ib Glindemann yderst til højre. (Huset er i 2009, renoveret til leibhaverboliger)
(Foto: Se og Hør, Gunilla Cairénius)
Radio Mercur bliver til en tv-serie på TV 2 Charlie, og der er premiere den 6. marts 2017. Adam Price er manden bag serien og SUN Production producerer tv-serien, "MERCUR". Alle indendørs scener med radiostudier og kontorer, blev optaget på Kogtved Søfartsskole som kulisse. Sendeskibet "Cheetah", lå i Svendborg havn, og det var en hyret coaster "Caroline S." der var location.
Åbningen den 2. august 1958, kl. 18.00, med rådhusklokkerne, fanfare og lydklip med hvad der kan høres på Radio Mercur.
På FM-senderen var der udfald, men dette er fra originalbåndet med optagelsen. (klippet) (03:40)
Prøveudsendelse med Hans Vangkilde på 93,12 MHz, 11. juli 1958. (00:50)
Skibet var fra værftet i Stege, udstyret med en to m2 stor stacket "tæppe-antenne" bestykket af seks H-antenner, i toppen af den 32 meter høje mast. Chefteknikker William Petersen havde konstrueret sendeantennen, men måtte konkludere efter kort tid, at den virkede som et sejl og var meget høj vind påvirkelig. Skibet gyngede til tider så kraftigt i søen, at der blev udsendt FM-modulation glidende både vandret og lodret. Det var også svært at holde net frekvensen på skibets elværk. Den hoppede mellem 49 og 51 Hz, og det kunne høres på afspilningen fra spolebåndmaskinerne.
"Cheeta Mercur" skulle gøres mere stabil i vandet på Øresund og som antenne-modvægt blev der smidt 50 tons brosten i bunden af skibet, efter motoren var pillet ud. Brostenen fyldes i spande på land og slæbes ned via lugen. En stor opgave.
Efter at heve sendt prøve udsendelser i seks dage, støder "Cheete Mercur" på grund ud for Malmö, Sverige den 17. juli efter et uvejr. Bunden af skibet bliver beskadiget og den høje mast knækkede i toppen, fordi den store "tæppe-antenne" havde et for stort et træk i træmasten ved den kraftige vindpåvirkning. William Petersen byttede den store "tæppe-sendeantennen" ud, med en mindre og lige så effektiv sendeantenne - 4 dipol YAGI-antenne. (Fotos: Ib Hansen)
I januar 1959 flyttede Radio Mercur ind i denne tidligere lægebolig på Adolphsvej 61 i Gentofte. >
Her var der produktion af programmer, sideløbende med produktionen af større shows fra naboen i baghaven Gentofte Kino. Senere blev de større shows optaget inde i byen på Radio Mercur City, indtil lukningen i juli 1962.
(Bygningen er nedrevet og der er i dag parkeringspladser).
(Foto: Gentofte-lokalavisen, 1959)
Pausesignal.
Første linie af en gammel sang af B.S. Ingemann/Rudolph Bay -
"Vift Stolt På Kodans Bølge...") (00:38)
"De Lytter Til Radio Mercur" - Fanfare, 1958.
Komponeret for tre tropeter af Ib Glindemann og spillet af
Ib Glindemann, Palle Bolvig og Allan Botschinsky.
Indspillet i Gentofte Kino og speaket af Pedro Biker. (00:09)
"De Lytter Til Radio Mercur" - Fanfare, 1962.
Speaket af Pedro Biker, og med DCRs tidligere fanfare. (00:12)
Radio Mercur brugte tre skibe, i de fire år der blev sendt.
Først "Cheeta Mercur" der sendte fra Øresund til København. Da der blev påbegyndt udsendelser fra Storebælt til Fyn og Jylland i november 1961, blev "Cheeta Mercur" omdøbt til "Cheeta I", og lagt for anker på Elefantgrunden i Storebælt.
Et nyt skib "Cheeta II", dækkede Sjælland fra Øresund. Efter sammenlægningen med DCR, sendes der fra "Lucky Star", som DCR havde sat i drift, ved dennes start, i september 1961.
Bang & Olufsen, som også leverede stereo-teknik til produktionen på Radio Mercur, havde på denne FM-skala, "ved en fejl", stavet stationen med K. Det ses på flere af deres store modeller i den periode, hvorimod der på de mindre BEOLIT®-modeller er stavet rigtigt.
En model af "Cheeta l", er udstillet på Ringsted Radiomuseum, der har en mindre permanent montre, med effekter fra radioen. Bjarne D. Nielsen fra museet fortæller, at der blev lavet to modelskibe.
Den ene står han med her, og den anden var ombord på skibet, og stod i senderummet. Det var Eigil Jacobsen der byggede den, der kom med på skibet. Han havde i 1958, fået lov til at tage mål og tegne skibet, imens det fik monteret teknik og antennemast hos Albert Vennikes Skibsværft i Stege. Hans søn - Hans Ole Jacobsen byggede den, der nu er på museet i Ringsted. Han så interesseret med, da faren lavede modellen, og besluttede sig for, at bygge en til sig selv.

Den store sende-antenne, var placeret øverst på masten. Bunden af skibet var fyldt med flere tons store sten, for at masten forblev oprejst, også i hårdt vejr. Motoren var pillet ud af "Cheeta Mercur", så den skulle bugseres til dens sende-position.

TV 2 Charlies tv-serie - "MERCUR", havde premiere i marts 2017, og Ringsted Radiomuseum leverede båndmaskiner, tekniske apparater og andet radiogrej til brug for optagelserne i Svendborg. På museet er der genopbygget en model af "Cheeta Mercur", hvor der er indrettet senderummet, så man som gæst, kan få en ægte oplevelse af Danmarks første reklameradio fra Øresunds bølger.

Radio Mercur kortet. (tryk for stor)
Bånd til Øresund-senderen, blev sejlet ud fra Skovshoved Havn eller Toldboden, og til Storebælt-senderen fra Reersø Havn.
Radiotekniker Verner Skovgaard Hansen, afvikler bånd på "Cheeta Mercur". Ole Baden (tv) er radiointeresseret, og er på besøg den 27. august 1960. (Fotos: Ole Baden)

(tryk for stor)
Foredrag med studietekniker Preben Ploug
Tekniker på skibene - Ib Hansens egne billeder og lydoptagelser
Preben Ploug (1935-2013), der var studietekniker på Radio Mercur, afholdte i marts 2006, hans første og eneste foredrag.
Audioklubben - en klub for svagtseende i København, havde inviteret ham til Valby, for at fortælle om hans liv med Radio Mercur og senere på teatrene i København.
Bragt med tilladelse af Henrik Olsen, Audioklubben. (2:17:14)
Ib Hansen ved sendepulten på "Cheeta Mercur", 1958. (Foto: Ib Hansen)
Dansk Radio har besøgt Ib Hansen, som var ansat som tekniker på "Cheeta Mercur" og Cheeta ll", fra 1958 til lukningen i 1962.
Han har velvilligt udlånt egen filmede dias billeder og lydoptagelser fra hans arbejde på sendeskibene.

Ib blev ansat i august 1958, en uge efter åbningen, som var den 2. august. Han er uddannet elektroniker, og søgte stillingen efter at have set et opslag i avisen. Et par dage efter at ansøgningen var sendt, ringede William Petersen. Det var ham der havde fremstillet senderen, der var installeret på skibet. Han var cykelsmed i Birkerød, men havde flair med en loddekolbe, da han var radioamatør på hobbybasis. Cykelsmeden spurgte Ib, om han kunne starte dagen efter, og det blev det til næsten fire år på Cheeta-skibene. Udover Ib, var der op til tre andre på skibet, en maskinmester, skipperen og en kok.

Ib Hansen fortæller:
“Jeg fik en aftale med elektronikfirmaet, jeg var ansat i, og gik så til søs. Vi arbejdede en uge af gangen, fra mandag til mandag og havde en uge fri. De weekender vi var på skibet, fik vi tit besøg af gæster der kom sejlende, og vinkede til forbigående skibe - bl.a. linjebåden "LABOE" , der sejlede mellem København og Landskrona var "faste gæstesejlere". Min kone Jonna, kom også på besøg i weekenden, og hun ankom sammen med en ny sending spolebånd og forsyninger, med transportbåden. Vagterne på skibet, i de sidste år, var op til 18 timer lange da Radio Mercur var oppe på det timeantal. Mit job bestod af at holde lysmaskinen og FM-senderen i gang og sørge for at afvikle programmerne med de bånd, en lille fiskekutter fra Skovshoved havn sejlede ud med. Somme tider blev pakken med båndene dog kastet ned fra et fly, hvorefter vi fiskede den op.

I begyndelsen havde vi kun to Philips Major spolebåndoptagere, men den lillebitte motor kunne ikke holde til at køre hele dagen, og så måtte vi reparere om natten. Det største problem var, at båndet på Philips Major mistede hastighed, og så var der ikke andet at gøre, end at skrue lidt op for omdrejningerne på lysmaskinen, så motoren fik et par hertz mere. Samme teknik brugte vi, når afviklingen af udsendelserne skulle passe med et bestemt klokkeslæt.
Senere blev teknikken dog opgraderet. De dårlige Philips Major båndmaskiner blev suppleret med to mere driftsikre LYTEC TR 2 båndmaskiner med Papst-motorer. Det var også et problem, når kokken skulle lave mad. For kogepladerne tog så meget strøm fra lysmaskinen, at teknikeren skulle skrue op for dens omdrejningstal, så båndafspillerne ikke mistede hastighed. Men somme tider glemte kokken at fortælle os, at madlavningen stod for døren, og det kunne høres på musikken. Endnu værre var det, når kokken tog den termostatstyrede ovn i brug, for så steg og faldt hastigheden i takt med termostaten. Det lød ikke godt, erindrer Ib Hansen.

Radio Mercurs senderskibe lå for anker og havde ingen motorkraft, så en bugserbåd måtte bruges, når sendeskibene skulle ind til land for reparationen og da skibene blev flyttet rundt mellem Øresund og Storebælt. Skibet lå for anker på en fast position, og for at sende-antennen i toppen af af den høje mast ikke skulle følge bølgernes rullen i Øresund, var hele bunden af skibet fyldt op med brosten, for at stabilisere. I hårdt vejr kunne det knibe med at holde retningsantennen, en almindelig 4 elm. yagi-antenne rettet mod København, på plads. En dag i dårligt vejr åbnede vi lidt for lugen for at kigge ud for at tjekke antennen og den rigtige retning mod Svanemølleværket, men så blev skibet ramt af en forkert sø. Det fossede ind med vand – som løb ned i udstyret. Der skete en kortslutning, Radio Mercur blev lagt død og lysmaskinen kørte op i omdrejninger. Først næste dag kom vi igen i luften igen – efter at udstyret var blevet tørt. Det gik endnu værre, den dag vandet begyndte at stige op over dørken. Og det hjalp ikke, at Falck kom ud med ekstra pumper. Vi måtte afmontere alt udstyret og i den mørke nat flytte det over på det andet sendeskib, "Cheeta II". "Cheeta I" blev sejlet til Hven og sat på grund, så det ikke sank”.



Samme pult i i højre side af senderummet i 1960 med flere detaljer. (tryk for stor)
LYREC TR 2 spolebåndmaskiner på toppen af pulten. Mellem dem et ur og en højtaler til medhør fra senderen. Philips Major båndmaskiner med LYREC prof-tonehoveder bygget ned i bordet. Den store drejeskive til venstre med sort kant, er til FM-modtagelse, og et hvidt "æggeur", så der blev ringet lidt før et bånd udløb. De små spolebånd på væggen, er forud indspillede spots, der kunne henvise til kommende programmer, teknisk uheld, pausemelodi, og jinglen med Pedro Bikers iørefaldende stemme og Ib Glindemanns trompet fanfare "De Lytter Til Radio Mercur". (Foto: Ib Hansen)

Ib Hansen betjener her LYREC TR 2 spolebåndmaskinen. De to maskiner der var anbragt stående, var surret fast med et kraftigt elastikbind, for ikke at falde ned, under høj søgang. (Foto: Berlingske Tidende)
Kahytten med køjesenge på "Cheeta Mercur".
Tekniker på Radio Mercur - Jerry Katz' egne billeder
< "Cheeta Mercur" fik monteret H-antenner og der blev installeret sendeudstyr og teknik på Albert Vennikes Skibsværft ved Stege Havn, i "hemmelighed", fra foråret til juni 1958. Den forlod havnen den 10. juli 1958
(Foto: Aage Sørensen)
Ib Hansen, 2016. (Foto: Dansk Radio)
William Petersen - cheftekniker, fortæller om antenner til Radio Mercur
William Petersen, en cykelsmed fra Birkerød, fik jobbet som cheftekniker i 1957 og skulle fremstille en FM-sender til Radio Mercur "der skulle kunne dække hele Sjælland". Den 200.000. - kr. dyre sender, blev monteret i det gamle lastrum på 12 m2, midtskibs på "Cheeta Mercur". Han lavede også, ikke uden problemer, den sendeantenne, der skulle monteres i toppen af masten. Den skulle kunne række fra skibet og ind over København. William Petersen lavede også de første mixerpulte til studierne på Malthegårdsvej 24. Det var ud fra et tandstangsprincip, med skyderegulatorer på indgangene, noget som han selv havde fundet på. Han var tit ude på skibet og se til udstyret. Her et billede, hvor han ses yderst til højre sammen med andre gæster og besætning.

Over en periode på omkring ½ år i 1961/62, blev spolebånd i perioder, leveret til skibene med Radio Mercurs lejede flyvemaskine, fortæller Jens-Otto Møller, der selv var pilot på mange af flyveturene til skibene. Det var i tilfælde at meget høj søgang, så transportbåden ikke kunne sejle ud, eller ekspres leveringer, at den mulighed blev brugt. Nogle gange skulle det gå rigtig stærkt, så Jens-Otto Møller var flere gange selv ude ved studierne på Adolphsvej, og få overrakt båndene af Preben Ploug eller Jerry Katz. Flyveturen med produktionerne kunne i nogle tilfælde, være både til Øresunds-senderen og derefter Storebælts-senderen på samme tur.
På skibet var der så mulighed med en net, at indfange de flydende runde beholdere med bånd, som ses under maskinen. Ellers blev de kastet ned i vandet lige før rælingen, og så fløj maskinen hen over skibet og smed en snor, der var bundet på beholderen, så den let kunne trækkes til skibet.  
Modellen Piper (OY-AIM), fra DANFLY ses herover, og den lettede fra Skovlunde flyveplads og senere fra den ny anlagte flyveplads i Kalundborg. DANFLY var ejet af greve Chr. Lerche-Lerchenborg.
(Foto til venstre: Ib Hansen, højre: Ukendt)

William Petersen. Cykelsmeden med flair for teknik. Hans hobby var radioamatør og så kunne han noget med fingrene.
WP byggede Radio Mercurs FM-sender og mange andre tekniske apparater. Her står han (tv) ved "Cheeta ll"s lille elværk. (Foto: BT).
Han holder (th) et lysstofrør i hånden. Det kunne lyse uden ledning hvis man kom tæt på FM-senderen. Senderen afgav så meget spænding til sendeantennen, at der var et energifelt.
Dansk Radio har digitaliseret næsten 90 dias billeder,
som Ib Hansen har fotograferet på "Cheeta Mercur / l" og "Cheeta ll".
Ikke alle kan bringes, men et udvalg ses herunder.


Radio Mercur som tv-serie på TV 2 Charlie
Her er facaden som skal forestille huset på Malthegårdsvej i Gentofte. Det er den nedlagte Kogtved Søfartsskole ved Svendborg, der har lagt hus til optagelserne til tv-serien "MERCUR". (Fotos: Dansk Radio)
Jerry Katz, 2016. (Foto: Dansk Radio)
Jerry Katz blev ansat på Radio Mercur i foråret 1958, før der blev startet med blive sendt programmer fra Øresund. Han fik jobbet efter en kort ansættelsessamtale med en produktionsansvarlige Benny Knudsen. Han spørge Jerry, om han kan betjene en LYREC. Det kunne han, og jobbet var hans! Jerry Katz var med til opbygge studierne på Maltegårdsvej i Gentofte. Han var tekniker på indspilninger, og havde flair at "lege" med lyde, og var også en af de faste teknikere på reklame indspilninger. Ved flytningen til nye studier og produktion på Adolphsvej, fik han sit eget studie. Han var også med til opbygningen af "Radio Mercur City" i Ravnsborggade, som var Radio Mercurs hovedstudie, til store koncert- og show indspilninger. Jerry Katz arbejdede efterfølgende i Sverige, og opbygger studierne og er ansat som tekniker på Skånes Radio Mercur i Landskrona. I 1961 stopper Jerry Katz på Radio Mercur, og bliver ansat som "tonemester", på den nyåbnede -
DCR - Danmarks Commercielle Radio, som havde bygget et radiohus på Hvidovregade 67 i Hvidovre. Her var han i den periode indtil januar 1962, da Radio Mercur og DCR valgte at blive sammenlagt, under navnet Radio Mercur, hvor han forsatte til lukningen.

Jerry Katz ved mixeren på Adolphsvej i Gentofte. Træerne i haven skimtes gennem vinduet, hvor der i baghaven var indgang til bagsiden af Gentofte Bio. Herfra blev der trukket et kabel over haven mellem biografen og mixeren, så der kunne optages musik og shows fra scenen i Gentofte Bio. (Foto: Jerry Katz)
Jerry Katz "cuer" en LP, under indspilning af et spolebånd på LYREC-maskinen i baggrunden, i et tidligere bryggers med klinker på væggen. (Foto: Jerry Katz)
Jerry Katz' teknikpult med studiet bag ruden. (Foto: Jerry Katz) (tryk for stor)
"Lucky Star" ved indsejlingen til Lautrup Havn. Til venstre anes Svanemølleværket i Københavns Nordhavn. Teknikerne på sendeskibene brugte bygningen som pejlemærke, når sende-antennerne skulle rettes ind imod København. (Foto: Kai Nielsen)
Ved indsejlingen til Lautrup Havn. (Fotos: Kai Nielsen)
"Cheetah" er sendeskibet i tv-serien "MERCUR", og hedder normalt i skibsregistret - "Caroline S." af Svendborg.
Det bemærkes at der er et "h" i enden af "Cheetah", hvor det originale sendeskibs navn blev stavet "Cheeta". Her fortæller producenten af tv-serien til Dansk Radio, at personer og navne ikke - nødvendigvis skal være autentiske, da det ikke er en dokumentar der er produceret, men en fri fortælling ud fra en historie. (Fotos: Dansk Radio)
Radio Mercur udstilling på Ringsted Radiomuseum
Jerry Katz ved døren til hans eget rum på Adolphsvej, -
"Ved rødt lys - benyt telefonen" står der på skiltet under lampen.
Der er også vittig person der har sat et klistermærke på dørkarmen med titlen fra det dansk lystspil "Vi er allesammen tossede".
(Foto: Jerry Katz) (tryk for stor)
Spolebåndmaskinen som der lå to af i pulten, her set fra oven.

Phillips Major, med LYREC professionelle tonehoveder, fik maskinen til at køre mange timer, og den lille drivmotor måtte skiftes ofte
Det som også blev slidt, var drivremmen, som sprang tit.
Hvis der ikke var reservedele ombord, kunne tykke "post-elastikker" bruges i nød.
(Foto: Dansk Radio)

Original vimpel, som sad på taget af bilerne.
Herunder, ses de på en VW "rugbrød", som tekniker Preben Ploug kørte spolebånd og andre forsyninger til skibet i, fra Gentofte til Skovshoved Havn.
Preben Ploug sidder inde i "folkevognsrugbrødet" og hans frue og sønnen Tommy, ser på transportbåden "m/s ALBIN" i Skovshoved Havn, der skal sejle spolebånd og en "kasse HOF" ud til "Cheeta Mercur". 27. august 1960. (Foto: Ole Baden)
Preben Plougs legitimationskort, 1959. (Foto: Ole Baden)
N. William Petersen var cykelsmed og boede i Birkerød, med eget værksted i en kælder. Han havde en stor interesse og hobby som radiotekniker, montør og radioamatør (OZ1WP var hans kaldenavn). Han skulle blive Radio Mercurs "George Gearløs". Hans flair for at lodde og og sætte dimser sammen, havde Peer Jansen hørt noget om. Hans svoger kendte William Petersen, som i 1957, bliver ansat som cheftekniker og skal fremstille, opsætte og servicere FM-senderen, som skal monteres på skibet. WP hed han i daglig tale på radioen, så senderen blev navngivet efter ham med påskriften "Type W.P.- 4". WP lavede også mixerpulte til de første studier, efter et - cykelklokke-tandstangs-model, med skyderegulatorer.
Her fortæller han i 1959, om senderen og om antenner til modtagelse af signalet fra Radio Mercur. (15:41)
Preben Ploug er gæst hos Hans Vangkilde, den sidste sendeaften,
31. juli 1962. (05:20)
Tekniker Tage Røpke, fortæller om at arbejde på skibet til
Hans Vangkilde, 31. juli 1962. (06:14)
< Spolebåndene med udsendelserne som transportbådene havde med, blev transporteret i disse vandtætte 10 kg. sække.
(Foto: Ib Hansen)


Alle spolebånd kom i æsker, med fakta om indhold, maskinskrevet på siden.




Der var indlagt en seddel med specifikationer til teknikeren på skibet, om tid, dato, vært, og hvilken tekniker på land, der havde produceret programmet. >
Emajeskilt fra facaden på Adolphsvej 61.
Efter næsten fire år i luften, var Radio Mercur meget populær hos lytterne, og den statsdrevne radio fra Rosenørns Allé, fik hele tiden dårligere lytteropbakning og der var en massiv lytterflugt. Radio Mercur var en "torn i ørene" for dem, der reelt havde eneret på radiospredning i landet - Danmarks Radio.
Noget måtte gøres. Men en international lov, gjorde det ikke muligt, at opbringe skibene, når de sejlede under fremmede landes flag.
Da lytterne til Radio Mercur, fik indsigt i det arbejde, der blev gjort, for at få en lov gennemført til at få lukket piratstationen, blev der dannet en lytterforening. Dens opgave var at indsamle underskrifter - mod en lukning.

Kai Lindberg og K. B. Andersen var hovedmændene bag den nye lov, "Lex Mercur", der havde fået indskrevet nogle punkter, der med ét, gjorde det umuligt fra Radio Mercur, at fortsatte deres forretning efter den 1. august 1962.
Det var fra den dag ulovligt for danske erhvervsvirksomheder at annoncere på radioen, leverer varer, og der måtte ikke arbejdes på skibet og ulovligt at producere udsendelser til radioen på dansk jord.

Hvad kunne der lyttes til fra Radio Mercur? Her er programoversigter fra 1961, hvor sendeskibene fra Øresund og Storebælts sendetider, viser et bredt og populært program-flow gennem dagen. Fra Storebælts-senderen, blev der skiftende hver dag, sendt direkte mod byer, både på Fyn og i Jylland; Odense, Silkeborg, Aarhus etc.
Radio Mercurs allerførste radioreklame var for sodavandsmærket - VALASH. Fabrikanten ville ikke betale, før han kunne se at radioreklamer havde indflydelse på salget af hans sodavand. Som betaling for at få dem afviklet i programmerne, betalte han med varer, og der blev kørt kassevis af VALASH-sodavand ud til studierne på Maltegårdsvej. 
Købmandskæden IRMA, var den første der lagde rede penge i kassen, for IRMAS kaffereklamer.
Den 9. marts 1959 deles Radio Mercur op i et produktions- og et reklameselskab som får navnet - Mercur Reklame A/S, og skal sørge for at sælge reklametid i æteren, bl.a. i et samarbejde med EKKO Reklame. De tre faste studieteknikere på Adolphsvej, havde ikke tid til at producere alle radioreklamerne, så underleverandører som Ole Skov Lydteknik i Gentofte, producerede også mange til Radio Mercur.

Mercur Reklame A/S havde først kontor på Nørre Voldgade 15, senere i en kælder på adressen Rømersgade 9 og fra april 1961, fra det mere mondæne sted - Sortedams Dossering 55, begge i midten af København.
Showet blev også senere sendt på Radio Mercur, så alle fik glæde af fødselsdagen. Lytterne havde måske en af de nye moderne ARENA transistorradioer eller en PHILIPS Portalet Family FM transistorradio at gå rundt med, og i stuen kunne stå en arkitekttegnet ARENA R 1100;  - for den "ta'r Mercur - med et smæld!, og tager Radio Mercur perfekt!", som der står i annoncerne herunder fra Fyens Radio Lager i Odense, 1961.
BEOLIT® fra Bang & Olufsen. Her ses bl.a. de to Mercur-frekvenser og den nye konkurrent - D.C.R. Danmarks Commercielle Radio.
< Reklamebureauet LYRE A/S, bragte i flere dagblade, en annonce om Radio Mercur programserien - "MAD OG MUSIK", 1961.

Preben Ploug i hans teknikrum på Adolphsvej, 1960. (Foto: Ole Baden)
Preben Ploug drejer på mixeren. (Foto: Ole Baden)
Preben Ploug (tv), "klipper" spolebånd, og Pedro Biker er bag rattet i VW "rugbrødet". (Foto: Ole Baden)
Preben Ploug ved afviklingspulten i senderummet på "Cheeta Mercur", 1958. Normalt var han ikke tekniker på skibet, men oplærte nye folk. (Foto: Ole Baden)
Fra senderummet, set fra bagvæggen. Preben Ploug læner sig op af lejderen, som var adgangsvej til dækket.
Verner Skovgård Hansen sidder ved pulten. (Foto: Ole Baden)
Niels Heilmann sidder i studiet en lørdag på Adolphsvej og byder velkommen til "Rockprofessoren". (Foto: Ole Baden)
Niels Heilmann med "Rockprofessoren". (klippet) (03:25)
Preben Ploug (th), var fast lydmand for Hans Vangkilde. Her optager han på den dyre NAGRA spolebåndoptager ét interview med skuespillerinden - Lise Ringheim. (Foto: Ukendt)
Ib Hansen fortæller på egen indspilning om tågehornet på "Cheeta Mercur" og en teknisk gennemgang af sendeudstyret på skibet.
29. februar 1960. (02:41)
Ib Hansen laver prøveoptagelse på "Cheeta Mercur" og der er høj bølgegang
og meget vindsus i mikrofonen på optagelsen, 3. juli 1959. (01:13)
Ib Hansen laver prøveudsendelse direkte fra "Cheeta Mercur", så Hans Vangkilde og teknikeren Preben Ploug kan høre, at der kan sendes direkte fra skibets dæk. Det er Hans Vangkilde, der vil ud og sende "Vækkeuret" søndagen efter, men det vides ikke om kvaliteten vil være i orden, 20. juni 1960. (04:10)
Ib Hansen laver i forbindelse med ovenstående, to nye prøveudsendelser, nu båndet fra "Cheeta Mercur", så Hans Vangkilde og Preben Ploug kan høre, at der kan sendes direkte fra skibets dæk. Ib er ved pulten og på dækket, hvor han prøver at stikke en mikrofon ned mod Øresund,
20/21. juni 1960. (12:20)
Politiet konfiskerer det tekniske udstyr på "Lucky Star", da det bliver fortøjret i Lautrup Havn. (Foto: Ukendt)

Billedet herover, set fra venstre:
Arne Paaby ansat som programleder.
Ib Fogh der handlede med sølv, var ligesom Peer, én af cheferne for den nye radiostationen.
Her på billedet fra juni 1958, løftede de sløret for deres planer til pressen, her foran det første "Radiohus" på Maltegårdsvej 24 i Gentofte. Det var en tidligere ambassadebygning som var lejet.
Peer Jansen var manden med ideen til Radio Mercur, en ide han allerede fik i 1955.
Børge Agerskov er uddannet advokat og havde styr på papirerne - i forhold til selskabet Radio Mercur A/S.
Benny Knudsen (ikke på billedet), men er også en væsentligt person i kredsen, da han er ansat som produktionschef.
Kontakt Mercur Reklame, for reklamer i radioen. (00:10)
Åbn foredraget i en ny fane
Åbn interviewet i en ny fane
"Cheeta ll". Hed oprindeligt: "Mosken" og var fra Norge og bygget i 1924. Vægten på skibet var 450 tons, som var fordelt på de 45 meter. (Foto: Ib Hansen)
"Lucky Star". Skibet hed oprindeligt: "Nijmah Al Hazz", som er arabisk og betyder: heldige stjerne = Lucky Star. Skibet var fra 1927, vejede 240 tons, og var 22 meter langt. Overgik som sendeskib fra DCR til Radio Mercur fra Øresund, efter sammenlægningen i januar 1962. (Foto: Ib Hansen)
Herover et originalt spolebånd som blev leveret og udsendt fra "Lucky Star". Der var i æsken vedlagt et kort til teknikeren med info om dato, tid på udsendelsestidspunkt og produktionsansvarlig,
Her er det Pedro Biker med "Teenage-timen", bånd B, der skulle sendes lørdag den 21. juli 1962 kl. 14.00 til kl. 14.30. (03:30)
"Mad & Musik" med husholderske Ragmi Mygind, 1961. (klippet) (03:09)
Spot - Kom til Radio Mercur's "3-års fødselsdagsshow" i K.B. Hallen den 29. juli 1961. (02:01)
"B&O - Stereo-halvtimen", med Peter Kitter og
interview med B&O i Forum, København - af Helle Schmidt, udsendt på 88,0 og 89,5 MHz den 10. september 1961. (klippet) (12:40)
"Navnet Merkur stammer fra den romerske mytologi, hvor Merkur var guden for hurtighed, handel og kommunikation".

Gyldendals Fremmedordbog.
For at kunne ligge i "fred" for de offentlige danske myndigheder, fik Radio Mercur de kommende skibe der skulle bruges omkring dansk farvand, indregistreret under bekvemmelighedsflag, tilhørende Panama i Mellemamerika. Internationale konventioner forskriver, at skibet flag, afgør, hvor det juridisk hører hjemme, og skal følge dette lands love. Her svajer flaget fra "Cheeta Mercur", det første sendeskib. (Foto: Ib Hansen)
PIRATER I ÆTEREN - om Radio Mercur og Danmarks Commercielle Radio.
Dansk Reklameradio fra Øresund 1958-62
Skrevet af Henrik Nørgaard.
Udgivet af Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum, 2003.
ISBN 87-7838-809-0

I kommission hos Syddansk Universitetsforlag.
Analyse instituttet Gallup, måler lyttertallet for Radio Mercur flere gange.
I 1959 er der 400.000 der lytter med. (00:36)
Der blev udgivet flere vinylplader med populære Radio Mercur produktioner og reklameshows. Her; to af dem -
Peter Kitter Show med GULF som sponsor og Victor Borge i en FONA udsendelse.
Radio Mercur - i luften igen
Radio Mercur - Thisted med Paul Anthony, september 1974. (10:22)
Erik Haaest rejser hjem til Danmark med det tekniske udstyr og vinylpladerne fra Malaga i Spanien og søger i 1986, sammen med den lokale minkavler og ejendomsmægler Johan Pedersen, sendetilladelse i Ulfborg-Vemb og Ringkøbing Kommuner. Erik Haaest fik titlen som radiochef for Radio Vest i Ulfborg men bliver allerede fyret efter én måned i æteren. Den 15. maj 1987 åbner - Radio Mercur - Vestjyllands Turistradio (VT) på 89,4 MHz fra studier på Vestre Strandsbjerg i Ringkøbing og sendeantennen er placeret på havnen i Ringkøbing. Der deles sendetid med Radio Ringkøbing. Senere i 1987 sendes der på 94,6 MHz fra Staby ved Ulfborg under navnet Radio Mercur - Danmarks Turistradio. I de følgende år søger Erik Haaest også sendetilladelser i oplandet under f.eks. navnet Radio Aktiv som sendetilladelse indehaver og navne som "Radio Mercur - Danmarks Turistradio, Radio Mercur - Holstebro og Radio Mercur - Ulfborg", optræder på ansøgningerne fra ham. Fra oktober sendes fra Ulfborgunder det forkortede navn - Radio M. Radio Mercur - DT, sender i alt løbende på fire sendetilladelser og når der blev lukket af lokalradionævnet på en tilladelse, benyttede man sig af den næste i stakken. Radio Mercur fra Ringkøbing lukkede i oktober 1987 og skiftede navn til Radio Sydvest.
Der verserer også en retssag mellem Erik Haaest og John Steenberg i april 1987. For allerede der, er der musik fra en storkøbenhavnsk radiostation, før Erik Haaest starter fra Ringkøbing. John Steenberg er i luften fra Klampenborg på 95,5 MHz, med Radio Mercur. Erik Haaest er utilfreds med, at John Steenberg bruger navnet, som han købte tilbage i 1965 af Peer Jansen som var "opfinderen" af Radio Mercur fra Øresund. Erik Haaest for nedlagt fogedforbud, ved at indbetale den garanti på 300.000.- kr., som fogedretten stiller som betingelse for et fogedforbud, mod at radioen i Klampenborg bruger navnet. John Steenberg ændrer hurtigt i stationsnavnet og fortsætter med at sende under navnet "Mercur", som der ikke er rettigheder på, da fogedforbuddet er på navnet "Radio Mercur". Erik Haaest bruger også i den periode 100.000.- kr. på advokatomkostninger.

Radio Mercurs Venner er radioens støtteforening. Medlemmerne kunne deltage i lodtrækninger om præmier fra det lokale erhvervsliv.

Én måned efter sendestart i maj 1987, er der allerede oprør i det lokale lokalradionævn i Ringkøbing. Erik Haaest kalder Radio Mercur - VT for - "Danmarks første reklameradio". Det var med spots for forretninger og erhvervsvirksomheder både på dansk og med en tysk speaker. Erik Haaest laver det om til at hedde "Medlemsnyt". Der sendes nu spots på tysk og dansk i to timer om dagen. Radio Mercur bliver pga. af disse forhold lukket fire gange, alle med fire ugers opsættende virkning. Radio Mercur - VT lægger også sag an imod Kulturminister H. P. Clausen (1929 - 1998), fordi radioen mener at de gerne må sende reklamer, og der ikke er lovhjemmel for at forbyde dette.

Erik Haaest kalder Radio Ringkøbings medarbejdere for "radiobøller" og deres "gangster angreb" på Radio Mercur - VT, fordi de kappede APL-ledningen (analog linje) mellem senderen og Radio Mercur - VT, så der ikke kunne sendes. Det var fejlvurderinger og kommunikationsproblemer mellem det lokale radionævn og Radio Ringkøbing, der gjorde dette. Det forlyder dog også, at Radio Mercur - VT ikke opførte sig efter reglerne. Op til at Radio Ringkøbing skulle sende, udsendte Radio Mercur - VT, op til 20 minutters "hyletone" på frekvenserne, der jagede lytterne væk! Det endte med, at der blev lavet en "switch", der koblede den ene radio ud og den anden radio ind på fastlagte tidspunkter, således at de ikke kunne chikanere hinanden ved at sende på samme tid.



Radio Mercur, Klampenborg

John Steenberg som var ansat på den gamle Radio Mercur fra Øresund, åbner fra Klampenborg - Radio Mercur, med én sendetilladelse på 95,5 MHz, fra den 5. april 1987. Radio Mercur sender fra Nordisk Films herskabsvilla i Klampenborg, med galopbanen som nabo. Men radioen når kun at sende i to dage, da der må holdes en uønsket sendepause. Ejeren af rettighederne til navnet Radio Mercur, journalisten Erik Haaest, har fået nedlagt fogedforbud i Gentofte Fogedret mod, at der sendes under navnet "Radio Mercur". John Steenberg og hans bagland ændrer hurtig navnet til kun at være "Mercur", som der ikke er rettigheder på, og musikken fortsætter på frekvensen. Pladearkivet som Radio Mercur bruger, er vinylplader opkøbt fra Jørgen De Mylius' private samling.
John Steenberg foran Radio Mercurs domicil på Klampenborgvej 50, april 1987.
(Foto: WEEK END)
Badge,
(ses på John Steenbergs trøje herover).

Op til åbningen af den "nye" Radio Mercur, blev der bragt annoncer i de dagblade, der udkom i København.
(tryk for stor)
"Vi vil forsøge at få ånden i den gamle Radio Mercur til at genopstå, og vi henvender os til de samme mennesker, som dengang lyttede til piratstationen fra Øresund", udtalte John Steenberg i et interview i bladet - WEEK END, april 1987.

Mercur bliver igen til Radio Mercur, da en senere retssag, anlagt af Erik Haaest om brug af navnet, falder ud til John Steenbergs fordel. Det viser sig, at Peer Jansen tilbage i 1960'erne, ikke har beskyttet navnet.

Radio Mercur flytter fra Klampenborg og sender indtil radioens lukning i 1994, fra studier på Sylows Allé 1 på Frederiksberg.
Radio Mercur Gold, Kolding

Radio Mercur Gold sendte fra 1998, via en sender på 106,5 MHz fra Skamlingsbanken, og var en del af Radio Skala i Kolding.

"Du Lytter Til Radio Mercur", jingler, 1999. (00:29)
Studiet hvor udsendelserne indspilles og sendeplanen. Kulisse på søfartsskolen fra serien "MERCUR". (tryk for stor)
"Stå aldrig til søs!. Lad de andre stå! I får stribevis af kors og bånd og stjerner på!".

Fra "Pinafore"
Mercur Natradio

Sendte som  natradio fra Mercur, med egen sendetilladelse. Der var syv radiostationer der skulle dele sendetiden på 95,5 MHz, hvoraf Mercur sendte fra morgen til aften, og MERCUR NATRADIO fra midnat til kl. 02.00. Natradioen sender kun i en kort periode fra 1987 til 1988.
(Foto: TV 2 Charlie)
Tak til:

Henning Møller
Henrik Olsen
Henrik Nørgaard
Ib Glindemann
Ib Hansen
Jens-Otto Møller
Jerry Katz
Kasper Krüger
Keld Bøg
Michael Hillebrandt
Ole Baden
Poul Foged
Tina Bæhrenz




Radio Mercur sender til Sverige
Radio Mercur,  Spanien

Radioudsendelserne til udenlandsdanskerne bliver relanceret i 1982, nu fra fastlandet, da Erik Haaest er bosat ved Costa Del Sol ved Malaga. På en lokalradio lejes sendetid, og alle hverdage kl. 13, på 87,6 MHz, kan der lyttes til
Radio Mercur - Den danske radio i Spanien, i seks timer dagligt. Udsendelserne standser i 1984.

Efter den nye konkurrence fra DCR, beslutter Radio Mercur - at fra den 25. november 1961, vil de være "landsdækkende". Det gøres ved at starte endnu et sendeskib. Det bliver lagt på Elefantgrunden, nordvest for Reersø i Storebælt. "Cheeta Mercur" bliver flyttet til Storebælt og skal sende på 89,5 MHz senere ændret til 89,6 MHz, og et et nyt skib "Cheeta ll", bliver lagt for anker i Øresund og sender på 88 MHz.
Der er nu dobbelt kapacitet fra Radio Mercur med en øst og vest-sender. Storebælts-senderen udsender samme program i løbet af dagen som øst-senderen, dog er det muligt med retningsantenner, at lave målrettede programmer med lokalreklamer til f.eks. Odense, Svendborg, Aarhus etc. Men FM-radioer er ikke nær så udbredt i provinsen, da mange endnu lytter til Danmarks Radio på AM. Så det bliver aldrig en rigtig god forretning for Radio Mercur. Senere bliver de to skibe byttet rundt, da "Cheeta Mercur" ikke er så god i søen på Storebælt. Den sender helt frem til den 9. juli 1962, da Radio Mercur vælger at nedlægge den før tid, iflg. den kommende lov-vedtagende totallukning den 31. juli 1962.

Poul Foged holder foredrag om Radio Mercur til Zeezenders 20 i Holland, 1978
Det første internationale Radio Days arrangement, foregik i Leeuwenhorst Congresscentre in Noordwijkerhout i Holland, fra den 29. til 31. juli 1978. "Zeezenders 20", 1958 - 1978, var titlen i anledning af 20-året for åbningen af Europas første offshore piratradio -
Radio Mercur på Øresund.

Fra Danmark var Poul "Dane" Foged gæstetaler. Navnet "Dane" blev brugt når han var radio DJ i 1970'erne. Allerede i 1974, havde Poul Foged sendt piratradio til Thisted by under navnet - Radio Mercur Thisted. Poul "Dane" høres fra 1975 på ABC Europe fra Holland og i 1978, er han en kendt stemme under navnet Poul Anthony fra Radio Viking, der sendte fra Rødkærsbro i Midtjylland.
Radio Skandinavia fra Radio Andorra og nærradioen i Malmø, Sverige - var han også involveret i.

På Zeezenders 20 i Holland den 29-30. juli 1978, havde Poul Foged et indlæg om en af de radiostationer, som han tidligere havde været vært på; WMR - World Music Radio, og et længere foredrag og gennemgang af den danske Radio Mercurs historie.
Det er på engelsk. Hør det herunder.
Poul "Dane" Foged. (Foto: Pablo Tomas Jensen/DX-Fokus)
"Radio Mercur History", fortalt af Poul "Dane" Foged, 29. juli 1978. (29:41)
Poul Foged var senere med fra starten af de "lovlige" lokalradioer, som kom i luften fra 1983. Her var han med til at starte et af de mest kendte og meget populære middagsprogrammer "Serviceredaktionen" på Radio Aarhus, og kom i 1985 til Radio Viborg, hvor han senere blev programchef. I dag er Poul Foged programchef og vært på Radio Alfa i Randers.
Åbn foredraget i en ny fane
Tysk radioindslag fra Norddeutcher Rundfunk om Radio Mercur, 1959

I slutningen af 1958, udfyldte Radio Mercur ikke hele sendefladen. En svensk avis besøger den nye radio i Gentofte hvor Ib Fogh også er til stede. Sammen med journalisten er der en fotograf - Nils-Eric Svensson (NES). Han spørger Ib Fogh om han ikke må leje senderen i de timer der ikke sendes, og det syntes Ib Fogh er en rigtig god ide, økonomisk for Radio Mercur.
På et drejehåndtag i senderummet, som cheftekniker William Petersen havde lavet, kunne antennen drejes mod Sverige, og sende til Skåne på 89,55 MHz - senere 88,0 MHz. Radiostationen som er ledet af Nils-Eric Svensson, lejede sig ind på senderen under navnet - Skånes Radio Mercur og sendte første gang den. 14. december 1958 - på hverdage fra kl. 11.00 til kl. 14.00, og i weekenden fra kl. 12.00 til kl. 15.00. Iflg. aftalen med "Internationale Mercur Radio Anstalt", som stod bag Radio Mercur, forpligtede Skånes Radio Mercur sig til at leje mindst tre timers sendetid i døgnet. Båndende blev indspillet i deres egne studier i Landskrona, (senere Malmö), og sejlet ud til "Cheeta Mercur" fra en svensk havn. Skånes Radio Mercur køber i februar 1962 "Cheeta l" af Radio Mercur, og skifter umiddelbart efter - i marts, navn til bare - Radio Syd, under ledelse af "piratdrottningen" - Brit Wadner.
Den nordtyske radio fra Hamburg, Norddeutcher Rundfunk kunne høres i Danmark på AM.
Her er en optagelse fra en AM-modtagelse i Aarhus i 1959. Indslaget på tysk, omhandler Radio Mercur på Øresund.
Piratstationen, som var den første i Europa, vakte stor opmærksomhed i nabolandene.
Radio Mercur, "Werbesendung und Musik in Dãnemark", 1959.
Fra NDR i Kiel. (03:40)
Preben Ploug, 2012. (Foto: Ole Baden)
"Cheeta l" ("Lille Cheeta") (tidligere "Cheeta Mercur").
Her med den mindre 4 elm. YAGI-antenne i masten, som erstattede den store stackede "tæppe-antenne". (Foto: Ib Hansen)
WP interviewes af Skånes Radio Mercur og fortæller om senderen og frekvensskift. (02:25)
Bøger og lydbøger omhandlende Radio Mercur
Radio Mercur på YouTube
(Foto: Ib Hansen)
Papskilt som A/S Nordisk Antenne Fabrik sendte ud til radioforhandlerne i København, så de kunne rådgive om den helt rigtige FM-antenne til Radio Mercur. Kunderne blev i aviserne "lokket" til af nedenstående annonce.
Den originale Radio Mercur "kompasrose" fra "Cheeta ll" med byerne indtegnet, som der skulle sendes kraftigere til, med lokale reklameblokke.
(Udlånt af Ib Hansen)
Det store metal drejehjul med kæden til tandhjulet, der ses bag lejderen til lugen, var til at dreje sendeantennen med. Ved at se på kompasrosen med bynavnene, kunne antennen i toppen af masten, drejes mod ønsket retning. Det var også en WP opfindelse. (Fotos: Ib Hansen)
Radio Mercur henvender sig til købmænd i København, februar 1959.
Benyt vores sender som reklame-medium er budskabet. (Udlånt af Ib Hansen)
Type W.P. - 4, fik senderen som betegnelse, og blev monteret i det gamle lastrum på "Cheeta Mercur". Til højre kommer William Petersen med en transportbåd, tilbage fra en inspektion på skibet, oktober 1959. (Fotos: Ib Hansen)
William Petersen giver selv på dette ark, tips til hjemmebyggede Radio Mercur-antenner.
Men den kunne også købes hos Radio Mercur færdiglavet for 12 kr. De blev produceret på Malthegårdsvej af radiomedarbejderne; selv Ib Glindemanns Big Band monterede dipoler og ledning, når der var pauser i indspilningerne.

Hans Vangkilde i badebukser og Preben Ploug læser manus. Preben Ploug har bestemt at Hans Vangkilde skal springe i Øresund, og det skal sendes direkte.
(Foto: Ib Hansen)
Generalrepræsentant - Ib Foghs originale visitkort, med en nytårhilsen fra ham og hans hustru, til besætningen på "Cheeta Mercur". (tryk for stor)
(Udlånt af Ib Hansen)
Brochurer, foldere, kuverter, løs ark, stofmærke og vimpel
Radio Mercur Facts.
Radio Mercur Produktionsnøgle.
3-års fødselsdagsprogrammet.
(tryk for stor)
Brev fra "holdet" på land til Ib Hansen, der skulle afvikle den første direkte udsendelse. Det er om den mikrofon, der skal bruge den pågældende søndag.
(tryk for stor)
Intern note fra sekretæren Ulla, med en hilsen fra WP til Ib Hansen, der havde teknik-vagten på "Cheeta Mercur"-
"Drej antennen direkte mod Svanemølleværket".
William Petersen har målt feltstyrken hjemme på Rørmosevej i Birkerød og konstateret, at der var for dårligt signal mod centrum af København.


Antennemast. (tryk for stor)
"Cheeta Mercur" var fyldt med flere hundrede tons brosten, for at skibet ikke skulle krænge for kraftigt i blæsevejr. Men det kunne ikke undgås, at skibet dreje rundt om fortøjningen. Her under, ses en af de store tønder der var fyldt med beton, og tværpinde, der kunne få godt fat i bunden af Øresund, og holde skibet på positionen.
I flere år havde Radio Mercur flere tusinde mennesker inde i Tivolis Koncertsal og K.B.-Hallen i København, når de holdt deres "Fødselsdagsshow", der startede til midnat. Det blev også optaget og sendt efterfølgende på Radio Mercur.
Opsigelsen som blev sendt ud til alle de 110 fastansatte medarbejdere, der var hos Radio Mercur pr. 7. juli 1962.
(Den her fik Ib Hansen)
Her er Radio Mercur, folder.
Intern seddel fra teknikeren på land, til Ib. (Udlånt af Ib Hansen)
Hyreafregning, juli 1962.
Ugelønnen var 300,- kr. (omregnet til 2017 kr. = 3.700. -)
Derudover var der også i december et julegratiale på 150.- kr., og der blev løbende udbetalt penge for overarbejde.

Der var ikke udgifter til mad på skibet, da kokken ombord havde et beløb, der kunne bruges per uge til madindkøb og diverse.

(tryk for stor)
Besætningen på tre til fire mand - tekniker, maskinmester (i perioder), kok og skipper, boede u/b på skibet i den uge der vagt, fra mandag til mandag. Var vejret dårligt, og der ikke var mulighed for at komme hjem med leveringsbåden, måtte der ventes til næste dag.
Eneste livline mellem skibet og land, er en offentlige kystradio på VHF. Her blev der ringet med meddelser og nyheder og personlige samtaler til besætningen. Men den 29. september 1961, lukker Post- og Telegrafvæsenet til "Cheeta ll" for al radiotelefoni mellem skibet og kyststationerne, undtaget for nødopkald på VHF kanal 16. Den officielle begrundelse er; "at radiotelefonstationen ombord på skibet ikke opfylder det internationale radioregelelement for at blive betragte som en skibsstation".
Opkaldet på VHF til "Cheeta ll" fra Lyngby Radio med meddelsen om lukningen, 29. september 1961. (01:23)
Kvittering fra Lyngby Radio, vedr. forbrug af radiotrafik
den 20. juni 1961 til "Cheeta ll".

DCR - Danmarks Commercielle Radio,
åbner den 15. september 1961 på 94 MHz, fra sendeskibet "Lucky Star", som ligger forankret ikke langt fra Radio Mercurs sendeskib.
Robåden på "Cheeta ll" blev brugt som transportmiddel, når besætningen skulle besøge hinanden. Tidligere medarbejdere fra Radio Mercur havde skiftet arbejdsplads, og startet på DCR, som ville lave mere proffessionel piratradio, og have en bedre dækning til hele Sjælland med en 20 kW kraftig Siemens FM-sender i stereo. Under gunstige forhold, kunne DCR høres på Fyn og den østlige del af Jylland.

Preben Uglebjerg kunne desværre ikke være
konferencier som først planlagt, så på bagsiden af programmet, overleverer han jobbet via en reklame for Westminster Møbler - til en anden Preben,
nemlig kollegaen Preben Kaas.
Der var flotte præmier i løbet af aftenen, på udtrukne numre fra programmets bagside, her no. 572. (tryk for stor)

Programmet fra fejringen af 2-års fødselsdagen den 30. juli 1960. Radio Mercur måtte flytte arrangementet til K.B. Hallen pga. af interessen for at deltage, og K.B.Hallen kunne rumme mange flere publikummer, end til sidste års fødselsdag, der blev afholdt i Tivolis Koncertsal.
Avisen skrev: "Den nygifte Otto Brandenburg var så populær, at da alle klappede og trampede i gulvet, kunne han ikke høres fra højtalerne".
"m/s ALBIN" i Skovshoved Havn, var en de transportbåde, der blev mest benyttet til og fra "Cheeta"-skibene. (Foto: Ib Hansen)
"Cheeta ll" agter med styrehus, teknik og øverst studiet, hvor studentermedhjælpere, bl.a. Asger Aamund, læste nyheder fra "Aktuelt". Transportbåden og en jolle er på besøg (tv). Skibet set fra den ene mast (th). (Fotos: Ib Hansen) (tryk for stor)

Studiet på Klampenborgvej 50 med John Steenberg (tv),
1988. (Foto: Stig Hartvig Nielsen)
Facts om
Radio Mercur, 1988.
Stationsoplysninger om Radio Mercur, 1989.
(tryk for stor)
Bagrudestreamer.
"Den gamle tonemester" - nytårshilsen til medarbejderne fra ledelsen, 1961. (Udlånt af Ib Hansen)
SAM Production producerede i 2016 tv-serien "MERCUR" til TV 2 Charlie, som er kanalens første serie, og blev sendt fra marts 2017. 'MERCUR' produceres med støtte fra DFIs Public Service Puljen, FilmFyn og Svensk TV4 som sendte serien fra december 2017. Serien blev udgivet på DVD i august 2017. TV 2 Danmark viste serien på hovedkanalen fra marts til maj 2018.

Flemming spilles af Andreas Jessen, Anne-Marie af Neel Rønholt og Jan af Jon Lange. Herudover medvirker en lang række store og prisvindende danske skuespillere som Stephania Potalivo, Charlotte Fich, Peter Gantzler, Jesper Lohmann, Henrik Birch, Rasmus Botoft, Susanne Storm, Steen Stig Lommer og Ken Vedsegaard.

SAM Productions, har Søren Sveistrup, Adam Price og Meta Louise Foldager Sørensen i spidsen. Søren Frellesen er seriens hovedforfatter, og Charlotte Sachs Bostrup er instruktør, mens Stine Meldgaard og Sven Clausen er producere.
Mixer og "ON AIR". Kulisse på søfartsskolen fra serien "MERCUR". (tryk for stor)
Avisannonce fra februar 1961. Et nyt skib "Cheeeta ll" med to FM-sendere bliver taget i brug. (Udlånt af Ib Hansen)
1959
1960
1961
1962
(Udlånt af Ib Hansen)
Ib Hansen sejler i jollen mellem de to radio-skibe. (Foto: Ib Hansen)
Se mere om Ringsted Radiomuseum og åbningstider her.
Preben Ploug fisker fra "Cheeta Mercur" sammen med hans søn Tommy, august 1960.
(Foto: Ole Baden)
Ole Baden besøger "Cheeta Mercur"
Verner Skovgaard Hansen er klar med næste spolebånd, lørdag den 27. august 1960, som der står på "riv af" kalenderen på væggen, over sendepulten i lastrummet på "Cheeta Mercur". (Foto: Ole Baden)
"Cheeta Mercur" for anker i Øresund.
(Foto: Ole Baden)
Verner Skovgaard Hansen gør næste spolebånd klar. Den lodrette lejder til venstre på begge ovenstående billeder, fører op til dækket. (Fotos: Ole Baden)
Efter flere forhandlinger, blev de to piratstationer lagt sammen fra den 29. januar 1962. Det var reklameindtægterne der gjorde, at de to radioer valgte at bruge kræfterne på en radiosender. Derudover havde ledelsen fra de to radioer også en idé om, at hvis Folketinget ville lovliggøre en privat reklamefinansieret radio, ville det nok kun blive til én radiostation. Navnet Radio Mercur bliver navnet, da navnet efter tre år i æteren, har slået sig fast i lytternes bevidsthed. Men sendeskibet bliver "Lucky Star" med den gode kraftige FM-sender på 20 kW i stereo. Der udover bibeholdes Pedro Bikers stemme på kendingsmelodien, dog er det med DCRs fanfare, der også ligesom den gamle fra Radio Mercur, er komponeret af Ib Glindemann.
A/S Mercur Reklame der står for driften bliver først dannet to måneder senere, den 29. marts 1962.

Radio Mercur sælger ud af overskydende udstyr, efter fusionen.
Avisannonce, 1962. (tryk for stor)
Navnet Radio Mercur bruges efterfølgende flere gange på stationer i Thisted, Rødovre, på Mallorca, i Spanien og senere i Klampenborg og Ringkøbing.

På 89,7 MHz, en aften i december 1962 kl. 19.00, kunne Radio Mercurs fanfare igen høres på FM-båndet. En stemme sagde -
"Nu kommer fjernsynets Aktuelt. Skal vi så ikke hellere stille ind på Radio Mercur og få noget god musik!", og så kom der popmusik. Men det var ikke den nyligt lukkede Radio Mercur, der var genopstået. "Skæmtsomme radioamatører morede sig med at sende illegalt, og sende noget andet end de sædvanlige tekniske data, som det ellers kun er tilladt for radioamatører" skrev Ekstra Bladet.

En sender der kalder sig Radio Mercur på 89,9 MHz, sender den 24. februar 1963, hele dagen fra kl. 10 til kl. 20, teknisk perfekt rent sendermæssigt. "Admiralens Vise" med Jørgen Reenberg spilles tre gange i løbet af dagen, med tanker rettet mod Radio Mercur fra Øresund, som afsluttede med denne sang fra "Pinafore", da de måtte lukke 31. juli 1962. Der blev også spillet mage tyske plader, og en ny vise med titel "Jeg er et genfærd, jeg hedder Mercur". Der var ingen reklamer på senderen i de 10 timer, der blev sendt. Kl. 20 lød en stemme- "Mine damer og herrer. Det er søndag, klokken er over otte, mindst 30 sekunder. Vi håber, De har haft en dejlig dag og nydt musikken, her ved Mercur. Drøm behageligt. Vi kommer igen i morgen!". Berlingske Tidende skrev i avisen den dag, at der sidste år (1962), havde været en illegal radio der kaldte sig - Radio Mercur og sendte fra land, og det viste sig at være en stor dreng, der morede sig med at gøre grin med borgermusikken.

5. maj 1965, høres der igen en Radio Mercur, om natten. Det sendes med jævne mellemrum ind over København på forskellige frekvenser fra en piratradio, der når at slukke får Post- og Telegrafvæsenet kan nå at pejle den. Danmarks Radio modtager ofte klager fra lyttere, der bliver forstyrret af skrat og knas, når de lytter til radioudsendelserne fra Rosenørns Allé.

Navnet, logoet og trompet-fanfaren er fra 1965 ejet af journalisten og forfatteren Erik Haaest (1935-2012), da han køber rettighederne af Peer Jansen, der var "opfinderen" af den nu nedlagte piratradio fra Øresund. Erik Haaest bruger selv begge dele, da han åbner op for udsendelser med danske nyheder på Mallorca i marts 1969. Han lejer sendetid på Radio Popular Mallorca, kl. 18.30 til kl. 19.00 under navnet - Radio Mercur - Den danske radio på Mallorca.  Det danske program lukker igen i 1970.
MERCUR - Trailer, TV 2 Charlie, 2017. (00:42)
Piratsenderen i Øresund. Danskernes historie. (05:54)
DCR - Radio Mercur. (03:11)
Radio Mercur konkurrence, Leif Jedig fortæller. Produceret af Hans-Michael Lind. (08:07)
Materiale
Dette er ikke den komplette historie om Radio Mercur, men et forsøg på, med historier, billeder, lyd og scrap, at lave en radiorejse med hidtil ikke før vist materiale.
Siden vil løbende blive opdateret med nyt materiale, da Dansk Radio har haft mulighed for at gennemgå flere hundrede avisudklip, spolebånd og billeder fra Radio Mercur, som nu er digitalt arkiveret.
Skånes Radio Mercur, jingler, 1958. (02:16)
Albert Hansen, skipper
Aksel Nielsen, snedker
Anders Dahlerup, programmedarbejder
Arne Paaby, leder, salgsafdelingen
Asger Aamund, nyhedsoplæser på skibet (studentermedhjælper)

Bent From, tekstforfatter
Benny Knudsen, produktionschef, drivkraft i etableringen
Birger Svan, tekniker i studiet
Birgit David, programmedarbejder
Bjarne Hoyer, programmedarbejder, komponist
Bjarne Jørgensen, tekniker i studiet
Bjarne Rostvold, programmedarbejder og musiker
Børge Agerskov, juridisk konsulent for RM, medstifter

Charles Richards, engelsk free-lancer

Dan Kranker, skipper, "Lucky Star"

Erik Frøyr, tekstforfatter

Freddy Albeck, programmedarbejder / konferencier

Georg Dalby, reklamekonsulent
Georg Kringelbach, programmedarbejder , journalist
Gert Tejlmann. tekniker på skibet / radiotelegrafist
Gitte Mûller, speakerpige

Hannah Rahlff, programmedarbejder
Hans Vangkilde, programmedarbejder
Helge Madsen, scenearbejder
Helle Pade, programmedarbejder
Henning Dencker, reklamekonsulent
Henning Møller, tonemester / teknisk chef for studier
Henning Rehné,  tekniker

Ib Fogh, finansierede størstedelen af RM´s etablering, medstifter, leder
Ib Glindemann, komponist, orkesterleder, musikalsk leder
Ib Hansen, tekniker på skibene
Ib Seemann, scenearbejder
Ida From, tekstforfatter
Inge Strauss, free-lancer

Jens Erik Lindhardt, tekniker i Gentofte
Jerry Katz, tekniker i studiet, ansat ½ år før åbningen
John Steenberg, programmedarbejder
Jytte Dahl, receptionist, telefondame
Jytte Weiss, tekstforfatter
Jørgen Hansen, programsekretær
Jørgen Parning, afdelingschef























Medarbejdere på Radio Mercur    (ikke fuldendt)
"Du Lytter Til Mercur" - Fanfare. Spillet af Ib Glindemann med flere. Der er kun lavet om på én tone, i forhold til originalen fra 1958. (Den speakes af Peter Biker - søn af Pedro Biker).
"Musik til morgenavisen" på Mercur med Tove Skaarup og
John Steenberg, 13. maj 1987. (07:20)
Kate Mundt, speakerpige
Kjeld Erik Larsen, programmedarbejder
Kurt Sørensen, tekniker i studiet
Kaare Bennike, programchef

Lea Dalby, arkivar, programmedarbejder
Lillian Røppke, sekretær
Lisbeth Hvid, arkivar
Lise Svan, arkivar
Lotte Eiholm, sekretær

Nete Schreiner, programmedarbejder og sangerinde
Niels Heilmann, programmedarbejder
Neville Powley, engelsk programmedarbejder

Olav Bennike, programsekretær
Ole Varde Lassen, programsekretær, sælger
Ove Andersen, tekniker i Gentofte
Ove Højlund, scenemester

Pedro Biker, programmedarbejder, musiker, stemmen på fanfaren
Peer Jansen, idémand til RM, medstifter, leder
Per Møller, maskinmester på sendeskibene
Per Wiking, programmedarbejder under navnet ”Peder Syv”
Peter Abrams, sanger, programmedarbejder
Phil Erwin, engelsk programmedarbejder
Poul Nyrup, tekniker i studiet
Poul Reinau, programmedarbejder
Preben Ploug, tekniker i studiet, blev ansat ½ år før åbningen
Preben Uglebjerg, konfrencier

René Daugaard, tekniker i studiet

Sidney Knights, tekniker i studiet
Simon Rosenbaum, tekstforfatter
Sven Fogh. tekniker i studiet
Svend Felby, direktør

Tage Røpke, tekniker på skibet
Tove Grundtvig, programmedarbejder

Uggi Nyborg, administationschef

Vagn Jensen, ejede Ekko Reklame og solgte reklametid for RM, efterfølgende salgschef på RM
Verner Skovgård Hansen, tekniker på skibene
Vibeke Jarner, sekretær

William Petersen (kaldet WP), cheftekniker på skibene / bygger sendeudstyr, antenner og mixerpulte. Var radiotekniker og uddannet cykelsmed
Radio Mercur - FM-frekvenser


"Cheeta Mercur" 
1958 (2.8 >)
1,5 kW   
93,12 MHz
1958 (1.9 >)
"Cheeta Mercur"
1,5 kW/3 kW
89,20 MHz, men kort tid efter blev der skiftet til 89,50 MHz (pga.støj fra tv-sender)
1961 (16.11 >)
"Cheeta l"
2 kW
89,60 MHz (Storebælt)
1961 (31.1>)
"Cheeta ll"
7 kW
88,00 MHz (Øresund til Danmark)
1961 (1.11>)
"Cheeta ll"
7 kW
89,55 MHz (Øresund til Sverige)
1962 (29.1>)
"Lucky Star" 
7 kW
93,97 MHz (Øresund)
"1-års fødselsdag". Hans Vangkilde fortæller om det første år på Radio
Mercur, og genudsender åbningen fra 2. august 1958, som ikke mange
kunne høre den dag, pga. problemer med senderen på "Cheeta
Mercur".  Derefter klip fra programmer med Victor Borge, Hans
Vangkilde, Niels Heilmann m. fl. (klippet). 2. august 1959. (58:29)
Åbn 1-års fødselsdagen på en ny fane
Radioreklamer
"Ihh, De er så flinke hos FONA" med Dirch Passer.
FONA havde over 500 forskellige reklamespots på Radio Mercur med danske radio/tv produkter. (00:37)
Niels Heilmann ringer over Lyngby Radio til "Cheeta Mercur", og snakker med Ib Hansen, som fortæller om at arbejde på skibet.  (02:56)
Og efter prøveudsendelserne kom "Vækkeuret" til at lyde sådan. Det er den første og eneste direkte udsendelse på Radio Mercur, fra dækket på "Cheeta Mercur". Hans Vangkilde og Preben Ploug,
21. juni 1960. (klippet).  (18:22)
Preben Ploug har bestemt, at Hans Vangkilde skal springe i Øresund, og det skal sendes direkte.
Åbn udsendelsen på en ny fane
Programmer
På Radio Mercur var der programmer for alle; hovedsageligt grammofonprogrammer og hitlister, men også, jazz, revyviser og klassisk musik kunne høres. Der blev spillet det folk kunne lide at høre. Den landsdækkende radio fra land - Statsradiofonien (fra 1959 Danmarks Radio), havde meget lidt grammofonmusik i sendefladen, da Radiorådet mente at det var "var underlødigt". Her sad ældre herrer rundt om et bord, og bestemte hvad lytterene skulle høre. En dagssendeflade på de to landsprogrammer, bestod af meget klassisk og tungt musik.
Besked fra Benny Knudsen til teknikeren på skibet om, at skrue ekstra OP, når REXONA reklamen blev afspillet.
Radio Mercur - Vestjyllands Turistradio på åbningsdagen. Tekniker Keld Bøg Rasmussen og Erik Haaest sender til Vestjylland fra
Ringkøbing, 15. maj 1987. (Foto: Keld Bøg)
Erik Haaest fortæller om Peer Jansen og købet af hans - Radio Mercur logo, navn, fanfare og et hus på Sjælland. Derefter brugte Erik Haaest navnet på Mallorca, i Spanien, i Ringkøbing og i Ulfborg.
Han beretter også en fogedretssag fra ham mod John Steenberg, der i Klampenborg, startede en anden Radio Mercur på en sendetilladelse. (31:43)
Giro-indbetalingskort, Radio Mercurs Venner, som var radioens støtteforening, 1987.

I feltet meddelser på talonen, havde indbetaleren Svend fra Lem St.,
skrevet verset:

"Måske bliver Radio Ringkøbing sur,
men jeg er gået over til Mercur,
for der giver de den mere smeld,
så jeg ønsker jer lykke og held".
"Medlemsnyt" på Radio Mercur - VT på tysk og dansk.
Erik Haaest speaker selv de danske spots, 1987. (02:03)
Radio Mercur - VT er tilbage i æteren, efter et "gangster angreb" fra "radiobøllerne" på Radio Ringkøbing, som Erik Haaest selv fortæller om, 1987. (03:08)
Til brug for at kunne sælge annoncer i provinsen, blev der ved Odense og Aarhus lavet feltstyrkemålinger på Radio Mercurs signal fra Storebælts-senderen, december 1961.
(tryk for stor)
Det var ikke helt ufarligt at ligge for anker, hverken på Øresund eller Storebælt. Når det var tåget, lød tågehornet fra skibet. Ib Hansen oplevede en påsejling ved Elefantgrunden i Storebælt. En tysk båd ramte "Cheeta l" agter, og det var lige ved at gå ud over besætningen.
Ib Hansens farve dias
Ib Hansen indspiller på spolebånd, en tur i maskinrummet på "Cheeta Mercur" og stikker mikrofonen udenfor, og optager tågehornet på skibet, 29. februar 1960. (01:41)
Skibets agter efter påsejling. (Foto: Ib Hansen)
(tryk for stor og galleri)
Og senderummets venstre side, med lejderen op til dækket, og bag den ses båndarkivet, med forud indspillede spolebånd.
"Lucky Star" med Radio Mercur flaget i agter, ligger ved siden af "Cheeta ll", hvor logoet ses på skorstenen, 1962.
(Foto: Ib Hansen)
SET MED EN MIKROFON.
af Hans Vangkilde.
Udgivet af Berlingske Forlag, 1980.
Hans Vangkilde fortæller bl.a. om
radioarbejdet på Radio Mercur.
ISBN 87-19-10111-2

Navnet "Radio Mercur", "Mercur" og Radio Mercur-logoet er registrerede varemærker tilhørende UPTOWN v/Kasper Krüger.

LOGBOG FLYVER som Jens-Otto Møller har noteret sine ture i. (tryk for stor)
På denne side er indskrevet ture den 7. til 10. marts 1962, hvor han havde daglige ture til Mercur på Storebælt, og den 14. marts til Øresund-senderen, noteret som Mercur ø (Øresund). (Udlånt af Jens-Otto Møller)
Spolebånd med optagelser fra Radio Mercur eller DCR, avisudklip, fotos, smalfilm - der har noget med Radio Mercur på, lånes gerne af Dansk Radio til bearbejdning.
Kan afhentes overalt i Danmark. Kontakt: info@danskradio.dk
Sendeplan fra den16. august 1960. > (tryk for stor)
Brev fra produktionschefen - Benny Knudsen, til teknikerne på "Cheeta",
7. april 1959.

"Der må aldrig fades i sponsor-udsendelser". (tryk for stor)

Listen er udarbejdet og bragt med tilladelse af Henrik Nørgaard, Radio Mercur - den danske piratradio
1961 (16.11 >)
"Cheeta l"
2 kW
89,60 MHz (Øresund)
Dagbladene ryddede forsiderne torsdag den 16. august 1962, da Radio Mercur blev stoppet med magt.
Her Information, B.T. og Ekstra Bladet. (tryk for stor)
Hans Vangkilde i vandet, og Preben Ploug stikker mikrofonen ned.
(Foto: BB)
< Stumfilm fra Radio Mercur City, hvor
Cliff Richard & The Shadows og Otto Brandenburg giver koncert, fire gange i august 1961.

Tryk på Radio Mercur logoet, for at gå til danskkulturarv.dk
I april 1962, bliver et kommende lovforslag nr. 133 fra regeringen, om en lukning af Radio Mercur kendt. Radio Mercur opretter straks "Danmarks Frie Lytterforening", som er en upolitisk lytterforening. Foreningen har til formål, at indsamle underskrifter og få lytterne til at melde sig ind i "Mercur-lytterforeningen" og protestere mod en lukning, som var et indgreb i i den grundlovssikrede ytringsfrihed, som en af initiativtagere Jørgen Parning udtaler til B.T. dagen efter. Endvidere ville foreningen arbejde på en landgang af Radio Mercur, samt at officielt bryde monopolet på radiospredning i Danmark. Alle de indsamlede underskrifter, skal overdrages til trafikminister Kai Lindberg, der har fremsat forslaget.
Torsdag den 5. april kl. 19.30, annoncerede Radio Mercur med den nystiftede forening og opfordrede lytterne at melde sig ind. Det kunne bl.a. gøres via på Radio Mercurs hovednummer, hvor man skulle bede om "Gentofte 85 00". Med et var der telefonstorm og fik hurtigt Københavns Luna-telefoncentral til at bryde sammen, selvom at Radio Mercur om formiddagen havde kontaktet KTAS, og meddelt, at om aftenen ville der nok blive "usædvanligt travlt". Der var 14 indgående telefonlinjer i København og en i Odense, der tog imod opkald fra lytterne, og da aftenen var gået, havde 3.000 lyttere meldt sig ind.

Grundlaget for "Danmarks frie lytterforening". (tryk for stor)
Læserbrev, 1962.
Giro-talon. Det kostede 5 kr. at blive medlem.
Men slaget var tabt. Den 14. juni 1962 bliver loven mod Radio Mercur vedtaget. 83 stemte for, 38 imod og 23 undlod at stemme. VK-forslaget om koncession til private radiostationer, blev forkastet med 83 stemmer mod 61.
Ministeren for offentlig arbejder, skal nu bestemme, hvornår loven skal træde i kraft.
Administrerende direktør på Radio Mercur - Svend Felby, oplyser samme dag til Ritzaus Bureau, at radiostationen har rettet henvendelse til regeringen, om en rimelig afviklingsperiode, for at kunne løse de kommende problemer der unægtelig vil opstå, når 146 ansatte bliver opsagt.
Og i efteråret 1961, er tallet steget til 700.000. Her viser lyttertallet, at 70-80% af mulige lyttere på Sjælland og Fyn, lytter med i aftentimerne.
REXONA, radioreklamer fra Radio Mercur. (00:44)
Frekvensen der blev brugt i det første år, lå på den helt rigtig placering for Radio Mercur. Statsradiofoniens Program 1, sendte fra København på 90,8 MHz og Program 2 på 96,5 MHz. Så Radio Mercur "sneg" sig ind mellem de to offentlige radioprogrammer, så når intetanende lyttere ville skifte kanal på drejeskalen, kom de uundgåeligt forbi Radio Mercur på 93,12 MHz.
(Udlånt af Ib Hansen)
Det var dyrt at lave radio, også selvom man var "pirat". Der skulle gives løn til omkring 60 medarbejdere, leje af bygning, drift af skib og musikafgifter etc. Så allerede i oktober 1958 er der økonomisk kollaps i selskabet. Første post hvor der kunne trækkes lidt på likviditeten var på lønnen. Jerry Katz fortæller, at hver måned samledes personalet med de regninger hver i sær måtte have, og så blev der givet penge til dem, hvis betalinger var sidste chance, før inkasso.
Men en medarbejder var ude med hatten, og det var Arne Paaby, leder af salgsafdelingen. Et besøg hos en af Radio Mercurs store sponsorer, gav ham en check med hjem. Han besøgte ejeren af Toms Fabrikker - Viktor B. Strand, og tilbød ham radioreklamer til halv pris, hvis han kunne få en check, udstedt personligt på 100.000 kr. Til gengæld fik Toms Fabrikker, radioreklamer for er beløb på 200.000 kr. Det takkede ejeren ja til, og Arne Paaby tog tilbage til Malthegårdsvej, og lagde checken på bordet hos ledelsen på Radio Mercur, med en erklæring om, at checken måtte være adgangstegn til en plads i direktionen. Og så kunne Radio Mercur forsætte - for fuld musik!

Toms Fabrikker, er en af de første sponsorer på Radio Mercur.
Her er de sponsor på programmet "Guld Barre om bord" sendt på åbningsaftenen den 2. august 1958. (05:22)
En af de andre store sponsorer var IRMA. De sponsorerer "IRMAs ønskekoncert", som var en pendant til Statsradiofoniens "Giro 413". Radio Mercur spillede bare den musik, som lytterne ville høre, og det kunne tydeligt ses på det antal breve, der kom til de to programmer. I den første måned, Radio Mercur havde sendt, fik "Giro 413" til hvert program omkring 300 breve, hvor "IRMA´s Ønskekoncert" toppede med 4.000 breve.
Den første nyhedsudsendelse på Radio Mercur, starter i aftenfladen den 19. oktober 1958. Der sejles spolebånd ud med nyheder fra dagbladet Information.
Uddrag af en nyhedsudsendelse fra dagbladet Information. (03:08)
"Særmelding!". Pga. service, sendes der på en anden frekvens. (00:23)
Per Wiking sendte i alle årene under dæknavnet -
"Peder Syv". Her laver han sponsor-program for Se og Hør.
(Foto: Se og Hør)
(tryk for stor)
Åbn udsendelsen på en ny fane
LYREC TYPE TR 2, var en meget robust spolebåndoptager. Den var der to af i senderummet. Maskinen af samme type, blev også brugt på Danmarks Radio. (Foto: Dansk Radio)
Bjarne D. Nielsen med "Cheeta"-modellen. (Fotos: Dansk Radio)
En uformel samtale mellem Anders Dahlerup og Vagn Jensen, bestyrelsesmedlem på Radio Mercur. Der snakkes om den kommende lukning og hvilken betydning det har for radioen, juli 1962. (14:10)
Anders Dahlerup, Radio Mercurs medarbejderrepræsentant og Benny Jensen, Radio Mercurs direktør i en uformel samtale. Snakken går på en samtale Benny Jensen har haft med ministeren, om den kommende lukning, juli 1962. (07:23)
Åbn udsendelsen på en ny fane
Åbn udsendelsen på en ny fane
Aktuelt Kvarter
Aktuelt Pladekvarter
En Buket Viser
Byens Aften
Copenhagen Today
Danse Musik
Danmarks Bilradio
Dirch Passer Grammofonen
Dit Og Dat
Eftermiddagsrytmer
En Håndfuld Gode Melodier
En Håndfuld Gode Tilbud
En Time før Midnat
For De Unge På 40
Freddy Albech Vender Plader
Frokost Nonstop Underholdning
Gaffel Musik
Grammogodter
Guldbarrer om Bord
Halvtolvte Time
Han Hun Og Mikrofonen
Importørens Talentkonkurrence
Irmas Ønskekoncert
Jazz Causerie
Jazzgalleriet
Piano Cocktail
Pladenyt Fra RCA
Pladenyt Fra Telefunken
Rockprofessoren
Rytmisk Aperitif
Show Karussellen
Sommerens Stjerneshow
Søndagstoner
Stå Aldrig Til Søs
Stjerne Grand Prix
Strygerne Synger
Succes Gennem Tiderne
Toms Ønskeplader
Ti Vi Ka Li
Traditionelt Jazzkvarter
Ugens Kriminalgyser
Ugens Stereogyser
Ugens Top Ti
Verden Rundt
Vi Kalder Aarhus
Vi Kalder Horsens
Vi Kalder Odense
Vi Kalder Svendborg
Vi Kalder Velje

Kabaret Mercur
Liflig Hilsen
Lise & Paul Reinau
Lyt Og Slap Af
Mandagsklubben
Mercur Kvartetten
Morgen Musik
Mosaik
Motormarkedet
Musik-Combo
Musik For De Morgenfriske
Musik Til Midnat
Musik Til Opvasken
Nivea-Revyen
Niveas Ønskekonsert
Non Stop Grammofon
Nu kan det Være Nok
Nu Skal De høre
Onsdagsspiloppen
Operette Toner
Opus Uden Skræk
Pajama Game
Pedro Og Grammofonen
Pedro, Per og Anders
Perspektivkassen
Et udpluk af andre populære radioudsendelser -
Receptionen og telefonslusen på Adolphsvej. (Foto: Ole Baden)
Helle Pade; gift med programsekretær Henning Pade, var en af Radio Mercurs få kvindelige programmedarbejdere. Hun havde før, været en af speakerpigerne på fjernsynet hos Statsradiofonien. Hun lavede bl.a. "Helle Si'r Godnat", og redigerede sammen med Hans Vangkilde (herover th), programmerne "Byens Aften" og "Vi Bringer En Efterlysning". (Foto: BB)
Dirch Passer var populær på lærredet, men også i radioen.
På Radio Mercur spillede han jazzmusik hver uge i 15 minutter i "Dirch Passer Vender Plader", sponsoreret af Beauvais. (klippet) (02:40)
Dirch Passer i studiet på Adolphsvej.
(Foto: BB)
Kuvert, Adolphsvej 61.
Kuvert, Mercur Reklame,
Sortedams Dossering 55.
Kuvert, Mercur Reklame,
Rømersgade 9.
Kuvert, Maltegårdsvej 24.
Den 30. juli 1962, dagen før lukningen, var alle medarbejderne inviteret til afskedsfest, med teatertur og "Skipperlabskovs" på resturationen Lorry på Frederiksberg.
(tryk for stor)
Manus, Peder Syv.
24. juli 1962.
(Foto: Ib Hansen)

"Cheeta Mercur" sejles fra Stege Havn den 10. juli 1958 og lægges for anker ved Drogden fyr i det sydlige Øresund. Den 11. juli sendes de første prøveudsendelser for at teste . Sendekvaliteten var ikke særlig god, og lyden var elendig med manglende bas og høj diskant. William Petersen havde bygget en sender der var god til talegengivelse, men ledelsen havde ikke fået fortalt ham, at der også skulle udsendes musik.
Den ombygges og teknikken driller fortsat, og den annoncerede åbningen må udskydes flere gange.

Radio Mercur City,
1961.
Radio Mercur levede ikke forgæves!

Radio Mercur var en enestående radiopionér. Den viste fire fænomener, som har præget radiomediets udvikling lige siden.


  • Musikken er et radiomediets stærkeste udtryksform, hvis det gælder om at nå lytterens ører og hjerte.
  • Radiohistorien skabes af kreative pionerer og lovbrydere og ikke af visionære kulturpolitikere ved et skrivebord.
  • Konkurrence er det bedste middel til at statsradioen kan forny sig og følge med tiden.
  • Radio Mercur formåede at skubbe så meget til monopol-radioen på Rosenørns Allé, at starten på Musikradioen - Program 3 fra Danmarks Radio, blev fremskyndet.
Brevpapir, Adolphsvej.
Poul Reinau hilser..
< Brev til teknikeren på "Cheeta Mercur", med forud indspillede spolebånd, der indeholdt meddelsen om Statsminister H. C. Hansens dødsfald.
Der skulle lyttes til Danmarks Radio, og når de meddelte at han var død, skulle Radio Mercur udsende meddelsen, 1960.

< En hverdag på skibet gik, udover de til tider lange teknikvagter, med at fiske om sommeren, hilse på vinkende forbipasserende både, ende på linjefart eller private der kom tæt på. Og så skulle der males, vaskes dæk, og alm. vedligeholdelse. Teknikken skulle serviceres efter anvisning fra WP, og så skulle spolebåndmaskinerne smøres. Her ses et udfyldte skemaer, som Ib Hansen har anført informationer om tider og div. (tryk for stor)
Minister for offentligt ansatte - Kai Lindberg, er selv, på denne satiretegning fra Ekstra Bladet i 1962, ude at hente piratskibet, med en cigar i munden. Han var flittigt brugt som karikatur i 1962, når dagbladene skrev om Radio Mercur, og hans kamp mod den.
(Bragt i EB)
Hans Vangkilde var en af de meget populære værter på Radio Mercur.
Han har en "flødestemme", skrev en af dagbladene dengang.
Her er det Skandinavisk Tobakskompagni A/S, der markedsfører Prince cigaretter.  (tryk for stor)
Jerry Katz skubber til tjenestevognen fra Danmarks Radio, imens Preben Ploug griner med fra Radio Mercurs vogn.
De to var meget nære venner, og det var også Jerry der havde anbefalet Preben, da radioen manglede teknikere, der især var gode til at "klippe" i spolebånd. (Foto: Se og Hør)
Overskift i "Demokraten", Aarhus, 1961.
Storebælts-senderen fra "Cheeta ll", havde store problemer med, at kunne dække Aarhus i en god FM-kvalitet, pga. afstanden, som var næsten 85 km i luftlinje. Og det gik ud over annonceindtægterne, det går mildest talt ret dårligt med salget i hele provinsen. En af forklaringerne var også, at mange i provinsen ikke havde en FM-modtager, da alle havde hørt de to programmer fra Statsradiofonien på mellem- og langbølge.

I 1961 sker der noget pudsigt i Aarhus, til stor gene for Radio Mercur. En anden "piratsender" med base et sted i Stor-Aarhus, driller RM ved at sende tysk underholdningsmusik på RMs frekvens - 89,6 MHz fra Storebælts-senderen, men kun når der var reklamer. Post- og Telegrafvæsenet er på jagt efter Aarhus-stationen, men den er ikke let at finde. Chefingeniør Børge Nielsen fra Post- og Telegrafvæsenet udtaler til Aarhus dagbladet "Demokraten" - "den skal stoppes fordi den er ulovlig, og ikke fordi den generer Radio Mercur".

  William Petersen.
Skipperen på "Cheeta" - Kaj Andersen, er ved at få en af de store tunge tønder ned i Øresund. (Foto: Ib Hansen)
(Fra Kraks Vejviser, 1959)
Radio Mercur - Danmarks Turistradio, Ulfborg-Vemb / Ringkøbing
IRMA kaffe, den første betalte radioreklame, 1958. (00:25)

Radio Mercur Netværk er fra starten af 1990'erne, et netværk, der solgte radioreklamer til tre radiostationer der dækkede København.
Det lå i Lokalradiocentret på Falkoner Allé i på Frederiksberg.
(tryk for stor)
Mercur Reklame A/S bliver stiftet 1. marts 1959, og skulle sørge for at sælge reklametid og derefter får materialet bestilt indspillet i studierne, hvor programmerne til radioen også blev indspillet. Så der måtte til tider indspilles hos eksterne leverandører, for at kunne følge med. I samme periode søges tegnet B-aktier for 200.000. - kr.
Reklameafdelingen havde først salgskontor på Nørre Voldgade 15, senere i en kælder i Rømersgade 9, og til sidst ikke langt derfra, i store flotte lokaler på Sortedams Dossering 55 i København.

Flere økonomiske problemer rammer Radio Mercur i den første tid. Administrerende direktør på RM - Svend Felby, skaffer midler privat fra Toms Fabrikker, og kræver at komme ind i ledelsen med checken i hånden, og ejeren af Finansbanken - Alex Brask Thomsen, yder et lån til driften.

Et nyt radiohus tages i drift i vinteren 1959. På Adophsvej 61 også i Gentofte, ombygges en lægebolig med studier, og senere studie 4, der kan optage i stereo. Der sendes fra 1961 stereo over de to FM-sendere fra "Cheeta ll". En frekvens til hver kanal.

Radio Mercur køber "Det Ny Scala", Ravnsborggade 3 på Nørrebro. I juli 1961 åbner Radio Mercur City, som har en stor teatersal. Her kunne indspilles store musik- og underholdningsshows. Der var også indrettet studier til indspilning af almindelige radioprogrammer.

DCR - Danmarks Commercielle Radio, starter i september 1961, med tidligere RM medarbejdere. De sender fra skibet "Lucky Star" som ligger tæt på "Cheeta Mercur". Radio Mercur vil udvide dækningen af deres programmer, for at konkurrere med DCR, og det gøres ved at udvide med endnu et sendeskib. "Cheeta ll" bliver lagt i Øresund og har en ny forbedret sender, der er lige så kraftig, som Danmarks Radios Gladsaxe-sender. "Cheeta Mercur" skifter navn til "Cheeta l" og sejlet til en position i Storebælt, der kan give en dækning til Fyn, Nordals og dele af Østjylland.

Første angreb fra det offentlige Danmark, kom fra Post- og Telegrafvæsenet, som afbrød skibs-telefonforbindelsen mellem "Cheeta Mercur" og Lyngby Radio.

I januar 1962 sammenlægges de to piratradioer fra Øresund. DCR køber RM der ikke er plads til to radioer med reklame. Men DCR kræver at Ib Fogh og Peer Jansen skal forlade ledelsen, for at kunne fortsætte. I marts dannes officielt, men der er siden januar, sendt under navnet - Radio Mercur, og fanfaren er den tidligere fra DCR. Navnet Radio Mercur er mest kendt, derfor bibeholdes dette "brand". "Lucky Star" sender til Øresund, og "Cheeta ll" fra Storebælt.

"Danmarks Frie Lytterforening" bliver dannet af Radio Mercur, da det erfares, at regeringen snart vil gribe ind og lukke Radio Mercur. I løbet af et par måneder, er der næsten 60.000 medlemmer.

Folketinget vedtager at Radio Mercur skal lukkes ved lov - den kaldes "Lex Mercur". Det sker i samråd med regeringerne i Norge og Sverige, hvoraf Norge ikke har piratradioer, imens Sverige har Radio Syd i Skåne og Radio Nord ved Stockholm. Minister for offentlige arbejder - Kai Lindberg, som aldrig har brudt sig om denne "støjsender", beslutter i juli, at RM skal have stoppet al sendeaktivitet per 1. august 1962. Loven foreskriver at; det ikke lovligt at danske statsborgere medvirker, producerer, leverer varer eller opholder sig på skibe, der udsender radiofoni. Det kommer som et chok for RM, at selskabet med 110 fastansatte, skal afvikles inden for tre uger.

Over tre dage i august 1962, genåbner og sender Radio Mercur genudsendelser, men med en ny besætning på skibet. En 16 mands stor og bevæbnet politistyrke, ankommer med båd tidligt om morgenen, og går ombord på skibet. Udstyret bliver slukket og plomberet, og "Lucky Star" bliver trukket til land og lagt i Tuborg Havn.
I midten af 1960'ere, er det flere retssager om de tre dage der bliver sendt nu efter dansk lov - ulovligt. Der bliver uddelt bøder til ledelsen.
(Foto: Se og Hør, Gunilla Cairénius)






Vejledning i opsætning af modtagere for stereolytning.
(tryk for stor)
"Sådan virker de nye B&O stereo grammofoner" -
fortæller ingeniør E. Rørbæk Madsen (th) fra Bang & Olufsen til Radio Mercurs tekniske chef - William Petersen (tv) og produktionschefen Benny Knudsen, 1961. (Foto: Se & Hør)
De originale noder til Mercur-signal, 1958. (tryk for stor)
Nodeark og fanfaren er gengivet med tilladelse af Ib Glindemann.
Avisannonce fra Politiken, 2. august 1958.
Sendeantennen i mastetoppen på "Lucky Star", som blev forsynet af den kraftige 6 kW Siemens-sender. Det var samme model, som Danmarks Radios Program 2, brugte fra Gladsaxe-senderen.
Antennen, var af typen "turn style" og sendte mere stabilt, også selvom skibet "rullede" i søen.
(Foto: Erik Lindhardt)
Ib Hansen modtager en sæk med spolebånd, fra en mindre transportbåd. >
(Foto: PP)
PIRATER I ÆTEREN - lydbøger.
Oplæst af forfatteren selv - Henrik Nørgaard.
Produceret hos Ole Skov Lydteknik.
Udgivet af Forlaget Mercur, 2017.
ISBN 9788799983100






I august 1958 kunne radioforhandlerne i hele Københavnsområdet og langs Øresundskysten, melde om en meget stor interesse for FM-modtagere - selv om det ellers ikke var sæson for salg af radio- og fjernsynsmodtagere. Flere kunder udpegede dog i første omgang kun modtageren, de senere ville købe. De skulle først se, om det nu holdt, med den 'ulovlige' reklameradio i Øresund, som startede to dage inde i august. Men det gjorde det - indtil en særlov i 1962, satte en effektiv stopper for aktiviteterne.

Radio Mercur sender piratradio ind over området, og nævnes som den første private offshore piratradio i Europa.

Den unge Peer Jansen, havde under rejser til Middelhavet, hørt radiostationer, der sendte illegalt fra skibe. Han kommer på den idé, at sende fra et skib i Øresund, da der, i et bælte mellem Sverige og Danmark, er et internationalt stræde. Peer Jansen havde læst, at radiospredning på AM og FM-båndet er reguleret af internationale aftaler, som ikke havde taget højde for fastliggende skibe, der sender radiofoni-udsendelser rettet mod land. Så hele ideen var, at der blev lagt et sendeskib ved tremilegrænsen, og så var der ikke noget den danske stat kunne gøre.

Der skulle udsendes programmer der i forvejen var indspillet på bånd, da det ville være for besværligt at havde studieværter på skibet. Indtægten skulle komme fra radioreklamer. Han går til sin onkel Ib Fogh med ideen, for at låne kapital.

I november 1957 stiftedes Radio Mercur A/S, hvor sølvgrosseren Ib Fogh, der ejer Danehof Sølvsmedie i København, lagde den største andel i selskabet med 75%. De sidste 25% kom fra ham der fik hele ideen - Peer Jansen.
Ib Fogh bliver Generalrepræsentant for "Internationalt Mercur Radio Anstalt, Liechtenstein", med administrationskontor adresse i Zürich, Schweitz. Det var for at sløre tilhørsforholdet. Konstellationen blev lavet sådan; at skibet og sendeudstyret var ejet af "Panama Baltic Shipping Company", skibet og udstyr blev lejet af "Internationalt Mercur Radio Anstalt, Liechtenstein" som videreudlejede til "Radio Mercur A/S".


De første mikrofoner bliver sat op i et lille studie i Humlebæk, men kort tid efter lejes en herskabsvilla på Maltegårdsvej 24 i Gentofte. Den havde tidligere været brugt som argentinsk ambassade. Det var et stort hus med mange rum, og det der tidligere var bibliotek, blev bygget om til Radio Mercurs koncertsal. Ib Glindemann og hans Big Band bliver hyret som radioorkester, og indspiller mange spolebånd med musik, som senere skal sendes ud på 93,12 MHz, til lytterne i hele København. I orkesteret sidder Pedro Biker og spiller på trommer og hans skæbne bliver; udover at havde den "perfekte" stemme til radioens ID: "De Lytter Til Radio Mercur", at han bliver ansat som programmedarbejder, og bliver meget populær i æteren.

Midt i december 1957 tages kontakt til radioamatøren William Petersen, der var cykelsmed med eget værksted, i en kælder i Birkerød. Her blev der lavet andet end cykler, for WP havde en passion og teknisk begavelse for radioteknik og havde også arbejdet som radiomontør. Peer Jansen ansatte WP som cheftekniker, og WP skulle fremstille en radiosender med en sendeantenne, der kunne dække København, fra et skib i Øresund. WP lavede derefter en sender ud af en Taxa-radio suppleret med et hjemmefremstillet PA-trin, og det skulle kobles sammenmed en speciel "tæppeantenne", som skulle monteres i toppen af masten på sendeskibet. Derudover lavede han flere tekniske ting til radioen. Bl.a. de forstærkere der skule benyttes i studiet og en antal mixerpulte med skydefaderen, som blev lavet ved hjælp af tandhjul.

Advokaten Børge Agerskov, bliver hyret til at holde styr på Radio Mercur A/S papirer. Børge Agerskovs fætter er Benny Knudsen, og han ansættes som studie- og programchef.

I marts 1958 anskaffer Radio Mercur, en gammel plimsoller af jern og navngiver den "Cheeta" og skibet ejes af et schweizisk selskab.  Det sejles til Stege Havn, hvor skibsbygger Vennike, på hans værft ombygger skibet. Der bliver monteret en 30 meter høj mast, som kan ses fra hele byen, og rygterne spredes om skibets funktion. Den 3. juni 1958 har Ekstra Bladet opsnappet en lokal historie, og bringer nyheden. "Privat radio vil konkurrere med Statsradiofonien".

"TS - Elektroniske artikler og værktøj for handel og industri 1962", hedder den tykke håndbog med reservedele og komponenter, der lå ude på skibet "Cheeta II". William Petersen brugte den, når han var ude på skibet og se til udstyret og når der skulle søges efter nye dele til senderen og teknikken. Men den skulle forblive på skibet, som han venligt har skrevet ind i bogen på side 1.
(Bogen tilhører Ib Hansen).
Beretninger fra tidligere medarbejdere og personer med tilknytning til
Radio Mercur.
Bogen oplæses af forfatteren. Varighed: 9 t. 8 min

Del 1:
Del 2: 
Kan købes via netboghandel og lånes via @Reolen.
Ekstra Bladets "løbeseddel" fra tirsdag 3. juni 1958.
De første overskifter er fremme om en ny "Privat radio".
Ringsted Radiomuseum er dykket ned i historien om piratradioen, som i fire år bl.a. leverede
programmer med kunstnere, som Statsradiofonien havde afslået. Produceret af TV Sydsjælland. (19:58)
(Fra Krak, 1962)
7,5 cm spolebånd med radioreklamer fra produktionen til Radio Mercur's udsendelser til provinsen. De blev brugt i udsendelser som "Lyt og køb ind i Odense / Aarhus / Grenaa / Svendborg / Kolding etc.".
Kundenummeret ses på label på æskerne. Fehr & Co. i Odense havde f.eks. nummer 577 og 5 tallet er spotnumret i rækken fra dem.
Med lydkabler trukket fra salen i Gentofte Kino over haven til Radio Mercurs studie, kunne der nemt optages shows i biografen uden at der skulle opsættes optageudstyr.
< Radio Mercur, Adolphsvej 61.
Gentofte Kino, Gentoftegade 39. >
(Foto: kb.dk)
Ib Glindemann, 1958. (Foto: BT)
Ib Glindemann (1934-2019), fortæller til Christian Rohde på Radio Jazz i 2017 - om dengang han var ansat på Radio Mercur i de første år. (Bragt med tilladelse fra Christian Rohde) (20:17)
Odense - AUTRO A/S, FIAT 600. (00:33)
Kolding - Kolding Saft, Milkshake. (00:30)
Eksempler på radioreklamer til provinsen:
Annonce fra Fyens Stiftstidende den 25. november 1961. "Nu starter Radio Mercur til lytterne vest for Storebælt". (tryk for stor)
Annonce fra Fyens Stiftstidende den 27. november 1961.
Efter premieren. (tryk for stor)
Fra november kunne provinsens annoncører så få bragt deres budskab ud til lytterne uden for København. Flere reklamebureauer bl.a. her i Odense, fik radioreklamer ind i deres daglige reklameproduktion.

FONA brugte også spalteplads i dagbladende i Østjylland og på Fyn til at reklamere for FONAFON - som selvfølglig kunne modtage Radio Mercur perfekt!. Fona tilbød kunderne at få en med hjem på prøve. Den havde indbygget en FM-antenne som var forbundet til dens kraftige FM-del.
Her er annoncen fra FONAs Odense Afd., 1961.
(tryk for stor)
10. juli 1962.
Odense Hobbyforretning, Julegaver. (00:30)
Intro til "Lyt og køb ind" programmerne - Horsens. (00:21)
Horsens - Svend Andersen, Møbler. (00:31)
Aarhus - Rudolf Marcussen, Radio & TV forhandler. (00:33)
Svendborg - Firmaet Hans Knudsen, Oliefyr. (00:25)
Flere annoncører havde en annonce i det lokale dagblad, når de samtidig kørte radioreklame på Radio Mercur, for at give det et ekstra "skub" i salget.
Et eksempel på denne annonceform ses og høres her fra Odense Hobbyforretning, julen/nytåret 1961.
Radio Mercur siger tak! efter de fire år i æteren og stopper med at sende fra "Lucky Star" til midnat den 31. juli 1962.
Den sidste sendetime indeholder; Ekstra Bladet siger farvel, journalist Fru. Henny Knauer har bedt om at låne mikrofonen, radioreklamer og afsluttende med Vagn Jensen og Per Wiking der fortæller om RMs historie og bringer tidligere klip med udtalelser fra politikere. Radio Mercur siger tak! og derefter FM-sus.
Over 100 ansatte bliver sagt op og lytterne må også sige farvel til programmer, som de aldrig ville kunne høre på Danmarks Radio, og erhvervslivet måtte fremover, nøjes med trykte annoncer, eller biografreklamer. (1:10:50)
Som modtræk til lukningen af trafikken over Lyngby Radio, begynder Radio Mercur at kommunikere mellem skib og land ved hjælp af et kodealfabet, som udsendes fra egen 1 Watt VHF-sender, som er placeret ved administrationen på Sortedams Dosseringen pg Radio Mercur City i Ravnsborggade. På Kanal 12 skal skibets besætning lytte med på fire tidspunkter i løbet af døgnet, for evt. information fra land og modsat hvis der var meddelser fra skibet. Kl. 10.00 på hverdage blev forbindelsen testet med et - ALT OK! og der måtte aldrig nævnes ordet LUCKY STAR - for ikke at sætte Radio Mercur i forbindelse med disse samtaler. Som supplement til VHF-senderen blev skibets FM-sender brugt, når der ikke blev sendt ordinært. Dette var for at forhindre "uvedkommende" at kunne følge med i, hvad der skete internt på Radio Mercur. Der var tidligere forsøgt at morse med kraftige lyssignaler mellem skibet og land, men det var ikke godt. Kodealfabetet var mere brugtbart og de kunne høres af og forståes af de Radio Mercur medarbejdere der havde behov for informationen på hovedkontoret - Radio Mercur City.
Kodealfabetet - den originale oplæsning, fra A til Z. (03:36)
Kodealfabetets betydning,
listet fra A til Z.
(tryk for stor)
Dokument med retningslinier for brugen af VHF-radio forbindelsen. >
(tryk for stor)
Ole Baden beretter om hans møde med Preben Ploug og turen til "Cheeta". (04:22)
Radioamatøren Ole Baden, har sendt denne beretning og billeder, om sine oplevelser med Radio Mercur, under sin soldatertid i København:
"For den fattige, unge fyr, var køb af udstyr i 1950'erne udelukket. Man måtte lave alting selv. Altså, først en FM-modtager, som kunne bygges af et samlesæt fra Torotor. Dernæst en båndoptager, som med motorer fra udtjente grammofoner kunne efterligne de apparater, som B&O fremstillede. Heldigt at have en ven, som var mekaniker. Tonehovedet var fra en "Beocord", der havde været tabt fra et skib, og fisket op fra havets bund. Det var gratis!
Med dette primitive udstyr kunne jeg, efter at have været indkaldt som soldat, kasseret, og parkeret på Artilleriskydeskolens Laboratorium på Amager (i en bygning, nu overtaget af Seruminstituttet), fortsætte med at "lege" med min båndoptager og radio. Det var i 1959. Stedet var ideelt til at lytte på FM. Ingen støjkilder, og kasernen stod næsten tom i weekenderne. I min soldatertid på Artillerivej, som varede i 14 måneder, hørte og optog jeg ofte Radio Mercur.

Jeg fik en ubændig trang til at "se giraffen", og cyklede derfor en dag ud til Adolphsvej i Gentofte og gik ind i receptionen. Var så heldig at rende ind i Preben Ploug, som straks viste mig rundt i hele huset. Han var på arbejde, men gav mig alligevel mulighed for at hilse på Pedro Biker og Niels Heilmann og Jerry Katz, og se dem alle i fuldt sving i de små rum på første sal.
Jeg husker specielt studieindretningen under de trange forhold, og at der løb et stort bundt kabler ud fra et af vinduerne, over nogle trætoppe og gennem gården over til Gentofte Bio.

Senere inviterede Preben mig med på en tur ud til senderskibet "Cheeta Mercur". Vi mødtes på Skovshoved havn ved kutteren, som hver dag sejlede båndene med udsendelser ud til skibet. Det skulle, foruden en stor sæk med bånd, også lastes med et par kasser øl mm. Vejret var strålende flot, og søen var rolig. Prebens kone og sønnen Tommy var også med på turen.
Vi blev hjulpet ombord på "Cheeta Mercur", hvor kutterkaptajnen, Preben og Tom straks kastede sig over fiskeri fra dækket, mens et par af den flinke besætning viste mig rundt på skibet. Ned ad en lodret lejder til et rum med en pult, hvor der var indbygget to Philips båndmaskiner, som ikke blev brugt. To nye Lyrec maskiner var, med kraftige remme, bundet til en hylde ovenfor. Det var dem, der skiftevis spillede. Foran dem var der et stort ur med sekundviser. Her, foran pulten, sad den vagthavende programchef. Al samtale hernede var akkompagneret af lyden fra dieselmotoren, som nødvendigvis måtte arbejde konstant med at trække el-generatoren. På væggen hang flere små båndspoler, indeholdende diverse beskeder som kunne udsendes, hvis der var problemer med den regulære programafvikling. Efter et par timer på skibet tog vi en rørende afsked med personalet, og sejlede hjemad.

Mange tak for den dejlige oplevelse!"

Ole Baden
"Godt Nytår" 1960/61 ønskes til Radio Mercurs medarbejdere fra ledelsen.
Dirch Passer speaker. (01:00)
Radiodokumentar om Radio Mercur
Fra Billed Bladet, 17. august 1978. (tryk for stor)
"Bølgeskvulp i æteren". Sven Hillebrandt, programmedarbejder på Radio Midt- og Vestjylland i Holstebro, producerede i 1978, fire programmer om Radio Mercur til Danmarks Radio - Landsradioen. I disse programmer fortælles historien om piratradioen kronologisk og der berettes fra gæster i studiet. Det er Hans Vangkilde, Niels Heilmann, Anders Dahlerup og tekniker Preben Ploug.
Det første program udsendes på Danmarks Radio Program 3 den 16. december 1978 og de sendes over fire lørdage frem til den 6. januar 1979.

**Pga. af rettigheder, kan der ikke bringes lyd fra programmet på denne side, men der linkes til en ekstern side.
Tryk på Radio Mercur logo og ønsket afsnit herunder:
Afsnit:
1
2
3
4
Danmarks Radio Program 3
The Voice, København
Den københavnske lokalradio - The Voice, lavede i december 1984 en slags "radiojulekalender" på 24 afsnit om Radio Mercurs historie. Programmerne er tilrettelagt af Lene Rachel Andersen som også interviewer. De to The Voice værter Henrik Hannibal og Glenn Lau Rentius sætter det hele sammen. Preben Ploug og Birger Swan beretter med anekdoter og deres historie.
Historien om de mange afsnit er også, at for at lave lidt provokation i æteren over København med nogle radioreklamer (som ikke var tilladt i 1984) på den nyåbnede The Voice, syntes ejeren Baron Reedtz-Thott, at det var en sjov idé.

(Dansk Radio har fået lov af producenten, at redigere i og bringe de 24 afsnit. Det er blevet til fem afsnit. Musikken er klippet ud pga. rettigheder)
DR P4
"Tema-Mercur" i 2003. Allan Krautwald og Florian Fastina gennemgår historien om Radio Mercur, over fem programmer i P4 Aften, - "En aften med musik og historier fra dengang for 45 år siden, hvor kommercielle pirater brød radiomonopolet".
Mange af lydklippene er genbrug fra programmerne - "Bølgeskvulp i æteren" fra 1978.
Afsnit 1:
Åbningen af Radio Mercur den 2. august 1958.
Spolebånd sejles ud til skibet.
Sproget var anderledes på den nye radiostatioen.
Nye type programmer i dansk radio som - "Mandagsklubben" og "Nu kan det være nok".
Radio Mercur - datidens "Tabloid nyheds formidling".
Non-stop musik på Radio Mercur.
Diverse radioreklamer.
Studieindretning og ekkorum, Maltegårdsvej og Adolphsvej.
WP og senderen på "Cheeta Mercur".
"Cheeta Mercur" og elastikker til båndmaskinerne.
Julebesøg og kokken laver and på skibet.
(29:38)
Fra programoversigten, 16. december 1978.
Maltegårdsvej 24 i dag. Ejendommen er renoveret og indrettet med moderne lejligheder.
Lørdag den 2. august kl. 18, høres klokkerne fra Københavns Rådhus og trompet fanfare efterfulgt af "De Lytter Til Radio Mercur".
Men efter få minutter slukker William Petersens FM-sender. Et radio-rør er gået i stykker, og efter en hurtig nødtørftig reparation, kan der sendes igen, men med en reduceret sendestyrke på 10% af det optimale. Kun dem med en god FM-antenne inden for sendeområdet kunne lytte med. Først dagen efter, om søndagen, kan der igen sendes med et nyt rør monteret, og nu er eventyret for Peer Jansen er startet

Radio Mercurs premiereaften den 2. august 1958, så således ud:

Kl. 18.00 til 18.36 - "De Lytter Til Radio Mercur". Hvad vil vi spille for dem.
Kl. 18.36 til 18.45 - Guld Barre ombord. (sponsoreret af Toms fabrikker)
Kl. 18.45 til 19.00 - Musik til opvasken.
Kl. 19.00 til 19.15 - Aktuelt pladekvarter.
Kl. 20.15 til 21.00 - Kabaret Mercur.
Kl. 21.00 til 21.30 - Non stop musik.
Kl. 21.30 til 22 00 - Succes gennem tiderne.
Kl. 22.00 til 23.00 - Ib Glindemanns orkester.
Kl. 23.00 til 00.00 - Den halvtolfte time med Freddy Albeck.

"Cheeta Mercur" flyttes senere i 1958 til en position, 5½ sømil ude i Øresund, mellem Skovshoved Havn og Landskrona, Sverige. Det giver en bedre dækning ind over København. I de fire år der bliver sendt, er Radio Mercur meget aflyttet.
Der blev sendt fra kl. 7.30 til 9.30 og igen fra kl. 18.00 til kl. 23.00, og op til 700.000 er med ved højtalerne om aftenen, når afslappede naturlige studieværter præsenterede populærmusik, korte nyheder, quiz, underholdning og de mange radioreklamer.
Rejestips sponsoreret af rejsebureauer var også et reklamesalg og indtægt til Radio Mercur. Rejsebureauet Sønderjyden der havde kontor på Vester Farimagsgade i København havde sådan et indslag i sendetiden. Både som en cabarat fra Radio Mercur City og indslag hvor Radio Mercur er med på en rejse og interviewer personale og kunder.
"Rejsecabaret 1962" med Rejsebureau Sønderjyden fra Radio Mercur City.
Udsendt en mandag aften kl 19.45. (08:20)
"Særmelding!" -
Rejsecabaret med Rejsebureau Sønderjyden udgår i dag. (00:22)
"Drømmerejsen" - På flyvetur med Rejsebureau Sønderjyden.
(Original FM-optagelse). (06:07)
"Danmarks Bilradio" var det første trafik-radioprogram i Danmark i samarbejde med FDM. Et rigtig populært Radio Mercur program der havde mange lyttere. John Steenberg og Anders Dahlerup var bag mikrofonen gennem årene med trafiktips og sendte hilsner fra trafikant til trafikant - med musikhilsen vedhæftet.
Spot - Nu starter "Danmarks Bilradio". (original bånd med fraklip/speaker John Steenberg). (01:11)
"Danmarks Bilradio" med Anders Dahlerup, lørdag den 12. juli 1962. (05:05)
Afsnit 2:
Fordele og ulemper ved at udsendelserne var på spolebånd.
Radio Mercur drillede myndighederne.
Hans Vangkilde og Preben Ploug sender "Vækkeuret" - det første og eneste direkte program fra "Cheeta Mercur".
Radioteater og føljetoner.
Transmissioner fra det Kgl. Teater og andre teatre.
Merc-Revyen 58 med John Steenberg.
Uddrag af "Frankensteins uhyre" af Mary Shelly, en radioomskrevet historie lavet til Radio Mercur af John Steenberg og oversat af George Kringelbach.
(17:21)
I juni 1961 åbner Radio Mercur City i Ravnsborggade 3 i København. Der har tidligere været "Det Ny Teater" og faciliteterne er perfekte til kommercielle produktioner, optagelser af shows, musikprogrammer etc. og der er plads til 1000 publikummer. Der bliver opbygget 6 mindre studier i tidligere omklædningsrum og den store sal går under navnet - Scalastudiet. Alt dette også for en aflastning af studierne på Adolphsvej i Gentofte. (Foto: Henning Møller)

Rundtur i Radio Mercur City. Kaare Bennike som er programchef viser båndamatøren Tage Poulsen rundt i bygningen og studierne. De møder først Anders Dahlerup og Preben Ploug i et teknikrum, hvor de har en kort snak. I næste teknikrum møder de programsekretær Olav Bennike der klipper et program sammen med Rita Storm som er sangerinde (fik i 1963 et gennembrud med singlen “Du har brændt mine breve”. Tekniker Jerry Katz fortæller kort om mixeren. Lige før de går ud af teknikrummet kommer Per Wiking (Peder Syv) og spørger efter et spolebånd med vignetten til programmet “Snaktuelt”. Optaget i foråret 1962. (32:05)
Afsnit 3:
Radioreklamer og effekten af salget af annoncerede produkter.
En radioreklame kunne sælge alt. En usælgelig vitamindrik blev udsolgt efter få dage efter reklamekørsel.
Fælledparken blev fyldt med lyttere med tændte transistorradioer, der ledte efter gemte gavekort til flyrejser.
Fødselsdagsshow i 1960 med "Importørens Showkarussel" hvor Holger Fællessanger deltager.
Populære programmer på Radio Mercur Vs. Danmarks Radio.
Victor Borge Radioshow optagelse til singleplade for FONA.
"Importørens Talentshow" med Fritz Ruzica hvor Eugen Tajmer og Melody Makers medvirker.
Stereoprogrammer i samarbejde med B&O.
Radio Mercur City shows med 1000 publikummer.
Første direkte telefon quiz programmer i dansk radio, hvor gevinsten er en madras.
(29:59)
Afsnit 4:
DCR - Danmarks Commercielle Radio åbner i 1961 af tidligere Radio Mercur medarbejdere.
Radio Mercur lægges sammen med DCR i 1962.
Radio Syd til Sverige lejer sendetid fra "Cheeta".
Piratånden på Radio Mercur var enorm.
Der blev ikke altid udbetalt løn, så der blev på møder bestemt, hvem der havde flest rykkere der skulle betales.
Der sættes et nyt skib i søen med en større og bedre sendeantenne.
Radio Mercur starter med at sende fra Storebælt til Fyn og Jylland.
Lyttere og musikken.
Radio Mercur kunne konkurrere mod Danmarks Radio med den gode musik i sendetiden og store shows.
Radio Mercur navnet kom på radioernes skala.
Radiobutikkerne solgte kassevis af specielle Radio Mercur antenner.
Det anslås at 90% af København lyttede til Radio Mercur.
Radio Mercur havde noget af det bedste optageudstyr, hvor Danmarks Radio kom med ældre udstyr til pressemøder.
Erik Bach fra Danmarks Radio besøger "Cheeta Mercur".
(24:25)
Afsnit 5:
Lyngby Radio lukker for al radiotrafik mellem land og skibene fra både Radio Mercur og DCR i september 1961.
Lov om en kommende lukningen af Radio Mercur bliver igangsat.
Nordisk Råd afholder møde i marts 1962 om situationen.
De konservative vil trække debatten ud, for at imødekomme en fortsat drift af Radio Mercur.
Loven "Lex Mercur" bliver vedtaget den 3. juli 1962 og Radio Mercur skal lukke inden for samme måned, en helt urimelig tidsfrist.
Preben Ploug fortæller sin mening om loven.
Isi Fogel opstiller tre krav hvis loven vedtages.
I april bliver en lytterforening stiftet for at redde Radio Mercur.
2/3 af pladearkivet sælges ud fra Radio Mercur City. Der kom så mange, at folk blev lukket ind i hold.
150 ansatte mistede deres arbejde på Radio Mercur.
Alex Brask Thomsen kom på banen med en måneds gage - kvit til alle ansatte. Han betragte personalet som sine gode venner og ville give en hjælpende hånd.
Den sidste aften på Radio Mercur den 31. juli 1962.
Radio Mercur genåbner den 13. august 1962 og tre dage efter griber myndighederne ind og politiet border skibet.
Retssag i oktober 1962 efter der blev sendt ulovligt i august.
Program 3 - Musikradioen vedtages i 1962.
Flere tidligere medarbejdere fra Radio Mercur bliver ansat i Danmarks Radio.
Preben Ploug og Birger Swan giver deres besyv om radioreklamer.
(31:15)
"Radio Mercur Kavalkade 1958-1962", en gennemgang af højdepunkter i Radio Mercurs fire sendeår, sat sammen og klippet af Jerry Katz og Preben Ploug. (Klippet) (53:21)
Åbn programmet i en ny fane
Teatersalen i Radio Mercur City, 1961.
Her var der optagelser af de store shows, quiz og musikprogrammer til Radio Mercurs lyttere.
(Foto: EB)
Cliff Richard & The Shadows på scenen, set fra publikumsrækkerne gennem Ole Steenens kamera. Koncerten blev optaget på bånd (bemærk mikrofonen pegende ind i forstærkeren i højre side) og blev kort tid efter udsendt på Radio Mercur. (Foto: Ole Steenen)
Otto Brandenburg. (Foto: Ole Steenen)
Konferencierne Helle Schmidt (tv) og Pedro Biker i "et hop" på scenen. (Foto: Ole Steenen)
Radio Mercur havde en VW Transporter - "folkevognsrugbrød" som transport- og teknikvogn. Her ses den holde ved Københavns Rådhus i 1961 til Børnehjælpsdagen. (Foto: Gert Michelsen)
Koncertprogrammet fra de fire koncerter med Cliff Richard & The Shadows og Otto Brandenburg, august 1961. (tryk for stor)
Roskilde DampRadio
Temaindslag om Radio Mercur, udsendt på nærradioen Roskilde DampRadio i 1998. Fire personligheder fortæller til Frank Gliese fra DampRadioen, om piratradioens tilstedeværelse i de fire år den sendte. De fire er annoncøren, fortaleren, lytteren og medarbejderen.
Børge Olsen (1910-2002), (Irma-Olsen) tidligere administrerende direktør for supermarkedskæden Irma (1951-1979), fortæller om dagligvarekædes radioreklamer på Radio Mercur. (03:42)
Erhard Jakobsen (1917-2002), MF og tidligere borgmester i Gladsaxe (1958-1974), lyttede ikke selv til Radio Mercur, da han ikke syntes om programmerne. Han stemte hverken for eller imod ved afstemmingen om kommerciel radiospredning i Danmark. (05:24)
Jørgen de Mylius, tv- og radiovært på DR, lyttede til Radio Mercur som teenager og gik op i at lytte til hitlisterne og den musik som ikke blev spillet på Danmarks Radio. Han fortæller om tiden hvor Radio Mercur, Radio Luxemborg og Sveriges Musikradio (SR P3) var det ungdommen stillede ind på i hovedstadsområdet. (04:55)
Per Wiking (1931-2007), skuespiller og tv-vært på DR. Han sendte under pseudonymet Peder Syv på Radio Mercur. I starten var han på Radio Mercur i form af hans erhverv som skuespiller og blev senere fastansat som radiomedarbejder. Hør om hans tid på piratradioen og hans senere ansættelse på Danmarks Radio. (07:17)
Herover ses de seks stackede H-antenner på træmasten før monteringen på skibet i Stege Havn i juni 1958. Masten var meget tung og havde en længde på 32 meter. Den blev løftet op med en tårnkran på havnekajen.
(Foto: British Pathé)
Radio Mercur 89,2

Radio Mercur kan høres som en "pop-up" radio den 1. august 2018 på 89,2 MHz, fra en sender i Brøndby. I forbindelse med at det er 60 år siden at Radio Mercur startede sine udsendelser fra skibet på Øresund, sendes der gamle udsendelser i "loop" med nye interviews indlagt, hvor tidligere medarbejdere og gæster fortæller om dengang. Det er den tidligere teknikker Jerry Katz, der styrer mixeren på Ringsted Radiomuseum, hvor der sendes fra.
Jerry Katz på Ringsted Radiomuseum,
1. august 2018. (Foto: FB)
"Radiohuset" i Landskrona. På s/h billedet herover til højre, ses samme bygnigen fra gavlsiden. (Farvefoto: NES, s/h foto: Ib Hansen)
Radio Mercur, Thisted

I Thisted, er der februar til oktober 1974, en piratradio, der i weekenden sender under navnet Radio Mercur - Thisted.
Poul Foged er manden bag navnet DJ-navnet Paul Anthony, og han sender som hyldest til den gamle Radio Mercur. Der var mange forskellige indslag i sendetiden, og lytterne, kunne via en postboks adresse i Viborg, få lytterønsker opfyldt.
(Læs mere om den på siden Piratradio)
Radio Mercur QSL-kort, dateret 14. juli 1962, fire dage efter lukningen af skibet på Storebælt.
Det er modtaget af Erik Koie der lyttede med i Odense.
"SAN PEDRITO" står der påmalet i stævnen på det der tidligere var det stolte piratskib "Cheeta II". Her ligger det i havnen i Flensborg, Vesttyskland i midten af august 1962. (RMs logo ses stadig på skorstenen)  (Foto: Flensborg Avis)
I august 2017, har Dansk Radio modtaget 348 miniruller spolebånd (7,5 cm) med originale radioreklamer, spots og introer, som har været brugt i Radio Mercurs produktionsstudier i Gentofte. Alle båndene bliver digitaliseret og registeret. Da der på Radio Mercur blev indkøbt spolebånd af højeste kvalitet, er båndene her over 55 år efter, i bedste stand.
Der er reklamer fra landsdækkende firmaer som blev sendt fra Mercur-Øst på Øresund, og fra firmaer og butikker i provinsen. De blev brugt i de programmer der blev sendt fra Mercur-Vest, som sendte fra Storebælt. Her kunne sendeantennen drejes imod det ønskede område, når der blev sendt - "Lyt og køb ind i Aarhus, Kolding, Svendborg etc.".

John G. Pedersen har for DBA guide, besøgt Dansk Radio i Odense.
348 radioreklamer
biografmuseet.dk
Dansk Radio har ligeledes leveret lydmateriale til en side biografmuseet.dk, om biograf radioreklamer på Radio Mercur.
Per Wiking speaker reklamer for flere biografer i København og der kan lyttes til spots fra biografen Kino i Horsens.
Radioreklamer fra Radio Mercur digitaliseres hos Dansk Radio
Original lydoptagelse fra koncerten i Radio Mercur City,
25. august 1961 (02:02)
Radio Mercur åbner igen - som lokalradio. Allan Würtz fra Radio Silkeborg, telefoninterviewer John Steenberg i forbindelse med den kommende åbning af den "nye" Radio Mercur fra Klampenborg. John Steeneberg havde en fortid på den tidligere  piratradio der sendte fra Øresund. Sendt på Radio Silkeborg i programmet "Radio Om Radio" den 10. marts 1987. (06:01)
2-års fødselsdagen lørdag den 30. juli 1960 i K.B. Hallen. Kjeld Petersen var konferencier og talte fra scenen ud til 4000 publikummer der var mødt op. De festede fra midnat til den lyse morgen til musikken fra Ib Glindemanns orkester. Helge Kjærulff.Schmidt var første kunstner med "Mercur Sangen".  Det blev optaget og sendt i Radio Mercur dagen efter. Hør her uddrag af udsendelsen. (1.32:15)
Pirater i æteren - Åbning af udstillingen om Radio Mercur på Danmarks Mediemuseum i Odense den 12. juni 2003. (39:21)
Åbn udsendelsen på en ny fane
"Aktuelt Kvarter", Danmarks Radio Program 1, den 16. august 1962.
Reporter Poul Ifversen sender direkte fra Øresund, hvor han fra en båd, prøver at komme i kontakt med manden "med svejsehjelmen" på sendeskibet "Lucky Star". (02:54)
Sven Hillebrandt Rasmussen (1944-2001) besøger Radio Mercur på Adolphsvej i 1959.
Sven Hillebrandt var hans navn, da han selv var i æteren på Danmarks Radio og Lokalradio Herning, med populære radioudsendelser. Men i 1959 hed han Sven Rasmussen, er 14 år og var meget interesseret i Radio Mercur. Han optog mange udsendelser på spolebånd og var især glad fra "Mercur-fanfaren", som han på et bånd havde optaget op til 17 gange. Sven var den eneste i skolen der kunne høre Radio Mercur, fordi familien havde én FM-radio og de andre "kun" havde AM-radioer. I "Barnets Bog" som hans mor skrev, står der - "han bliver en hyppig gæst på Radio Mercur som starter da han er 14, og fra den dag er han mere interesseret i radiofoni end skolen". Her er to optagelser fra hans eget båndarkiv - hvor kvaliteten også er lidt suset da det er optaget på en almindelig hjemme spolebåndoptager.
I klip 1 ringer han til - Gentofte 8500 og beder om at tale med Hans Vangkilde som kommer til telefonen for en aftale.
klip 2 er Niels Heilmann vært på "En Stemme I Mængden" hvor Sven besøger produktionen i Gentofte, Her hilser han på mange af de kendte Radio Mercur-navne som Pedreo Biker, Preben Ploug, Benny Knudsen etc.
Klip 1: Telefonopkald til Radio Mercur, 1959. (01:19)
Klip 2: "En Stemme I Mængden" med Niels Heilmann, 1959. (13:08)
Åbn programmet på en ny fane
Hans Vangkilde (1924-1980) fortæller om sin radiokarriere der startede i 1946. Først i USA, fra 1958 på Radio Mercur, senere DCR og med afslutning på Danmarks Radio som programmedarbejder.
Optaget på et møde arrangeret af "Blinde og svagtseendes båndklub",  25. september 1971. (41:13)
Åbn udsendelsen på en ny fane
Hans Vangkilde var "kendt" og i 1960érne var han i dagbladene med cigaretreklame for PRINCE OF BLENDS. Bemærk "MOVICORDER" spolebåndoptageren i baggrunden.
Radio Mercur åbner fra Klampenborg den 5. april 1987. Allan Würtz fra Radio Silkeborg, telefoninterviewer John Steenberg igen i forbindelse med åbningen. John Steenberg indleder åbningen med et kort "historisk" klip med lyd fra fortid og nutid. Få dage efter åbningen i april, bliver der efter en henvendelse til fogedretten i Gentofte, fra "ejeren" af navnet "Radio Mercur" Erik Haaest, givet forbud mod at bruge navnet Radio Mercur. John Steenberg fjerner sog sendte under navnet "Mercur".
Sendt på Radio Silkeborg i programmet "Radio Om Radio" den 21. april 1987. (09:44)
Køen ved Radio Mercur City på hjørnet af Nørrebrogade og Ravnsborggade, søndag den 29. juli 1962, da der bliver solgt ud af Radio Mercurs pladediskotek på over 10.000 enheder. Det gav en indtægt på 50.000.- kr.
Indtægten skulle redde så meget af økonomien som muligt.
(Fotos fra Radio Mercur City: Susanne Skjold Petersen)
Alle pladercoverne ved salget, fik én mærkat klistret på med teksten - "Tak fordi De har lyttet - Radio Mercur".
På premiereaftenen var chokoladeproducenten Galle & Jessen, sponsor på programmet
"Succes gennem tiderne" og indrykkede denne annonce i Politiken den 2. august 1958.
Information om Radio Mercur med adresse, ejer, frekvense/r og sendetider fra den store håndborg for DXere,
WRH - World Radio Handbook der udkom i hele verden.
Herover fra 1959 udgivelsen og til højre fra 1961.
Frekvensen angives i Mc/s (Megacycles per seconds).
< Model af "Cheeta ll" bygget af Jørgen Peder Pedersen (herover siddende med modelskibet).
Han var ansat på sendeskibet som matros og håndværker. (Fotos: Tina Bæhrenz)
"Cheeta l"s dæk set mod agter og stævn. (Fotos: Jørgen Peder Pedersen/Tina Bæhrenz) (tryk for stor)
8 mm smalfilm fra 1961.
Ole Varde Lassen som var produktionschef på Radio Mercur, er med i flyvemaskinen der letter fra Kastrup Lufthavn og flyver til Storebælt. Her nedkastes radioudsendelser på spolebånd med nye radioudsendelser til afvikling på "Cheeta 1", der ligger og sender mod Fyn og Jylland.

(Smalfilm fra Rikke Varde Andersen med eneret for
Dansk Radio) (01:48)
"3-års fødselsdagsshow" lørdag den 29. juli 1961. Kjeld Petersen er igen konferencier på Radio Mercurs store show som blev optaget - ligesom i 1960 i K. B. Hallen på Frederiksberg, foran en helt fyldt hal. Lilly Broberg er aftenens første solist, derefter følger Preben Kaas, Peter Kitter, Kjeld Petersen, Four Jacks og Victor Borge, Otto Brandenburg m.fl.
> Se programmet her til højre. (1:34:25)
Åbn udsendelsen på en ny fane
Radio Mercur afbryder programmerne den 29. juli 1961, med en aktuel kommentar udsendt via Ritzaus Bureau, til P&T Generaldirektør Gunnar Pedersens udtalelse, til pressen, om et kommende Program 3. (00:52)
Åbn programmet i en ny fane
Afsnit:

1958 - 1962
Brochurer, foldere, kuverter, løs ark, stofmærke og vimpel
Programmer
Radioreklamer
Radio Mercur sender til Sverige
Foredrag med studietekniker Preben Ploug
Ole Baden besøger "Cheeta Mercur"
William Petersen - cheftekniker, fortæller om antenner til Radio Mercur
Tekniker på skibene - Ib Hansens egne billeder og lydoptagelser
Tekniker på Radio Mercur - Jerry Katz' egne billeder
Medarbejdere på Radio Mercur
Poul Foged holder foredrag om Radio Mercur til Zeezenders 20 i Holland, 1978
Tysk radioindslag fra Norddeutcher Rundfunk om Radio Mercur, 1959
Radio Mercur udstilling på Ringsted Radiomuseum
Radiodokumentar om Radio Mercur
Radio Mercur - i luften igen
Radio Mercur som tv-serie på TV 2 Charlie
Radio Mercur på YouTube
Radioreklamer fra Radio Mercur digitaliseres hos Dansk Radio
Bøger og lydbøger omhandlende Radio Mercur
1958
Sendetider og priser på annoncer i Skånes Radio Mercur,
15. januar 1959.
FONA's Victor Borge Show fra Odd Fellow Palæet på Radio Mercur den 12. august 1958, kl. 21. FONA sponsorerede showet, der er optaget med publikum. Op til udsendelsen, havde FONA indrykket helsides annoncer i de store dagblade i København. Knud Pheiffer indledte showet med "Radio Mercur sender i FM-båndet: F for FONA og M for MERCUR". FONA havde modtaget 56.000 breve med ønske om en billet, men kun 1.200 var der plads til. (27:31)
Åbn showet i en ny fane
Åbn programmet i en ny fane
Vimpel, blev brugt på radioens køretøjer.
Stofmærke, blev påsyet på jakker, tilhørende radioens personale.
Åbn udsendelsen på en ny fane
Åbn udsendelsen på en ny fane
Åbn udsendelsen på en ny fane
Korjingle - "Du Lytter Til Radio Mercur - Radio Mercur", afmelding af John Steenberg og trompetfanfare, marts 1993. (00:25)
Peer Jansen som fik ideén til den kommende piratsender, hejser i juni 1958 i Stege Havn, "Panama-flaget" i agterstavnen på skibet "Cheeta Mercur", som var blevet indregistreret i Panama i Mellemamerika, der grænser op til Colombia og Costa Rica.
(Foto: British Pathé)
Ledelsen på Radio Mercur var efter uheldet med skibet i juli, forsigtige med at fortælle om en ny startdato. Men lørdag den 2. august kl. 18.00 på 93,120 MHz lyder det første officielle signal fra piratsenderen: "De lytter til Radio Mercur". Der bliver sendt, teknikken virker, men ventende københavnere kan kun lytte med på en meget svingende signalkvalitet, da kraftig blæst på Øresund, fik skibet til gynge, og signalet fra sende-antenne sendte mere til himmel og hav. Og kun én time før starten, var der et nyt problem - at senderen kun sendte med 1/3 af sendestyrke.
Dagen efter, søndag den 3. august var det roligt vejr, og signalet fra Radio Mercur nåede nu ud til håbefulde lyttere over hele Storkøbenhavn og så langt væk som Ringsted og Sorø i Vest (85 km i afstand) og Liseleje på Nordsjælland.
Også så kom Radio Mercur godt igang. En lille udfordring fra starten var dog at den udsendte musik lød mærkeligt i lytternes højtalere. Det viste sig at William Petersen der havde konstueret senderen, havde anvendte et talefilter fra en tidligere taxaradio. Dette filter fremhævede "tale-området" og dæmpede musikken. Filteret blev derefter fjernet.



Knud Pheiffer indleder showet.
(tryk for stor)
Dansk Radio har leveret billede; af tekniker IB Hansen, lydklip, spolebånd, vimpel og diverse Radio Mercur materiale til det nyåbnede ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation på Østerbro i København, som åbnede den 25. februar 2023.
Hans Vangkilde afspiller programmet "Uanmeldt besøg" fra
Danmarks Radio Program 1. Radioreporter Erik Bach er sejlet ud på Øresund, til "Cheeta", med mikrofonen i hånden, 1959. (15:48)
Åbn programmet i en ny fane
Brev til Sven Rasmussen,
bånd med klokkespil fremsendes,
6. april 1960.
< (tryk for stor)
Skånes Radio Mercur, "Præsentation". (07:54)
Skånes Radio Mercur, "Fremtidsplaner". (13:38)
Engelsk radioindslag fra Radio Denmark, 1969
Radio Mercur, "Pirat radio in Northern Europe", 28. december 1969. Fra Radio Denmark, Herstedvester-senderen. (02:09)
Den engelske service - programmet "DX-Window" på kortbølge fra Danmarks Radio - Radio Denmark, sluttede den 28. december 1969. I afslutningsprogrammet, er der et indslag om Radio Mercur. Studievært Christian Flagstad interviewer Hans Vangkilde.
Den sidste "Teenagetimen" med Pedro Biker blev sendt den 29. juli 1962. (Uddrag) (07:06)
"B&O - Stereotimen" udsendt på 88,0 og 89,5 MHz, april 1961. (08:04)