Gå til Dansk Radio forside
10,5" Spolebånd. Her blev færdige master-produktioner indspillet for udsendelse. Med et klippeværktøj på afspilleren (vist herunder), kun der klippes i båndet, og sætte det sammen (splejses), med special tape. Tonehovedet var nede på båndet, og der kunne "cues", til ønsket cut position.
7 " Spolebånd, blev brugt til master for reklameproduktioner, som blev sendt rundt til radioerne, for afvikling. Her ses et bånd med tre produktioner på, tydeligt adskilt af "blankt" (grønt mellem-bånd) bånd.
Spolebånd var i mange år den eneste måde at optage "i marken" på. Her var det især UHER maskinen (vist herunder), der var nem at have med, som var udbredt. Den kørte på almindelige store 1,5 V. alkaline batterier.
Cartridgebånd, er ét endeløst bånd, der kører i loop, og det var samme båndtype som på ét spolebånd. Brugt til jingler, spots og reklameafvikling. De kunne fås i forskellige varianter af tid efter behov, fra 10 sekunder til 10 minutter. Der blev optaget på en særlig recorder i produktionstudiet, og i hovedstudiet var der kun afspillere.
Når der blev indspillet, lagde man manuelt, en "pilottone" på båndet, så maskinen selv kunne finde startpositionen på "tracket", under afspilning. Når "tracket" var slut, lagde man en ny pilottone ind - så maskinen automatisk spolede frem til startpositionen. Havde man flere maskiner stacket, blev der når "tracket" var slut, lagt en tredie pilottone ind, der gav besked til næste maskine i rækken, om at starte næste bånd... osv.
DAT (Digital Audio Tape), blev brugt til interviews, og master til en færdig radioudsendelse. Op gennem 90'erne, blev båndtypen også brugt af pladeselskaber, til promotion, som blev sendt rundt til radiostationerne. Båndet kan kodes med "ID Tracks", så der kan vælges ønsket titel på båndet, og maskinen spoler hurtigt imellem "trackene".
Når et bånd bliver sat i afspilleren, vises i displayet præcis tid hvor på båndet er nået til.
LP - (Long Play). Grammofonpladen eller "vinylskiven", var fra slutningen af 1950'erne, det som skulle blive standarden på musikformidling i de næste 50 år. Den afløste lakpladen på (78 omdr.). som havde været brugt siden 1920'erne.
Når der skulle sendes produktioner ud i verden, som vist her Pepsi American TOP 40, var det frem til 1991. på LP-plader. Der medfulgte en playliste (nedenfor), hvor der var indlagt pauser, for lokale jingle og reklame-afvikling. Det blev dog for-produceret til afspilning på den lokale station, på spolebånd, hvor jingler og andet blev mixet ind.

Cartridge maskiner er her "stacket", sat oven på hinanden og forbundet med et styrekabel, så den ene starter, den anden.
VHS, (Video Home System), som JVC opfandt, var oplagt at indspille forproducerede programmer på, da båndet kunne optage audio i Hi-Fi lyd. Der kunne f.eks. optages, en hel natradio på seks timer. Ved at optage på LP (Long Play), kunne ét 180 min. bånd, køre i seks timer.
VHS-båndet blev også brugt som registeringsbånd, et såkaldt "sladrebånd", til den samlede døgn-sendeflade. Loven foreskriver, at alle de udsendte programmer, skal gemmes i seks måneder, og med VHS-båndet, var det fire bånd pr. dag, for en døgnradio.
Radioens ansatte skiftede selv bånd, og noterede som på billedet - dato og tid.
(tryk for stor)
Medietyper som bruges på radiostationer
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
CD, (Compact Disc), blev lanceret af Philips i 1982. Flere færdige produktioner, blev leveret til radiostationerne på CD, da der var en spilletid på 80 minutter. I 1990 blev det muligt selv at optage på en CD, CD-R (Recordable), blev sendt på markedet. Det belv muligt fra 1997, at gen-skrive filer på skiven, da CD-RW (ReWritable).
MiniDisc, minder om en CD, bare i en mindre udgave. Den blev lanceret i 1992 og gav den samme kapacitet og kvalitet som almindelige CD’er. I starten kom der indspillet musik fra pladeselskaberne på MiniDisc, men efet et par år, blev det muligt at indspille op til 1 GB på dem,
MC (Music Cassette), kassettebåndet har siden 1963, hvor Philips lancerede det, været det mest brugte medie til at gemme på. Op til midten af 90'erne, blev det også brugt på radiostationer, til jingle og reklameafvikling. En god afspiller, havde en søgefunktion - "TPS - Tape Position Search", så efter et tryk på spolepilene, stoppede når den, fandt starten på næste "track".
Arkiv label på spolebånd, DR.