I 1917 sendte Radio Moscow for første gang. Det var under Oktoberrevolutionen. Signalerne var morsetegn. Der blev "skrevet" om de revolutionæres sejr i Rusland. Den første udsendelse med tale blev påbegyndt i 1922. I 1929 åbnede Radio Moscow deres udenlandsservice med de første radioudsendelser rettet mod udlandet, med et tysksproget program. Svensk kom med fra 1932 og da den sovjetiske hær havde nedkæmpet tyskerne ved Moskva og Stalingrad og brudt blokaden i Leningrad, var Moskva Radio den 13. oktober 1943 i luften, med den første danske udsendelse. Oprettelsen var et resultat af 29. august begivenhederne i Danmark (folkestrejkerne) og hele udviklingen i landet derefter og ”at informere de danske lyttere om de sovjetiske folks indsats i baglandet”. Indholdet i programmerne var også information om situationen på fronten og i landet fra Sovjetunionens Informationsbureau, som blev oversat og oplæst af Vladimir Grosmann frem til krigens afslutning. På lister droppet af allierede fly over Danmark, sandsynligvis i slutningen af 1943, kunne der læses følgende note om transmissionerne fra Moskva Radio "39 meter. Kan endnu ikke høres med normale modtagere. Norsk og svensk høres bedre".
Initiativtageren til den danske afdeling og dens første redaktør var Nadesja Snesjko. Hun fortalte til en avis; "For os var det en stor glæde at nå vore danske venner og modstandsbevægelsen på denne måde. Og vi blev hørt. der begyndte at komme breve til redaktionen, f.eks. dette; ´Kære, elskede brødre og søstre i Sovjetunionen. Jeg har hørt jeres udsendelse fra Moskva. Jeg har fået at vide, at den Røde Hær allerede havde opbrugt sine kræfter, at den aldrig ville vinde, at den aldrig ville vinde, at den aldrig ville indtage Berlin. Men nu ved jeg, at I er ved at vinde. Jeg velsigner jer".
I marts måned 1945 sendte Moskva Radio to gange dagligt på dansk – kl. 16.45 til 17.15 og igen kl. 23.00 til 23.25 på frekvenserne 6230, 6980 og 7430 kHz eller bølgelængderne 48.15, 42.98 og 40.38 meter, som var den mest udbredte måde at angive positionen på skalaen dengang.
Georg Moltke (tidl. Comintern) var også at finde på personalelisten efter krigens afslutning, der derudover eller var på fire personer fast.
En af dem der ofte talte i Moskva Radio, var forfatteren Martin Andersen Nexø (1869-1954). Han kom med sin familie til Sovjetunionen via Sverige. Hans ophold i Sovjetunionen varede til krigens slutning, og i hele denne periode opretholdt han meget venskabelige kontakter med medarbejderne på Moskva Radio.
Senere blev der blev bl.a. sendt på kortbølgefrekvenserne 5945, 6090, 6165, 7170 og 9780 kHz, hvor de fleste var meget forstyrret af andre radiosendere, der havde samme frekvenser rundt om på kloden. I Europa kunne de fleste høre med på mellembølgefrekvensen 1494 kHz. I Moskva Radios storhedstid, var dansk, et af de 68 sprog der blev sendt på.
Fra 1960érne og mange år frem blev der sendt på dansk hver dag tre gange - kl. 18.00, 19.30 og 21.30. Så godt som hver dag blev der sendt et program, der hed "Sovjetisk Panorama", der kort og godt fortalte om livet og forholdene i Sovjetunionen. Der var også andre faste programpunkter hen over ugen f.eks. udsendelsen "Erhvervsmagasinet".
Den danske redaktion er ikke ret stor i 1973. Hovedkraften er først og fremmest Nina Krymova, der havde været på redaktionen i 26 år. Ud over at være journalist, oversætte hun skandinavisk litteratur og var med til at udarbejde den første ordbog; russisk-dansk - dansk-russisk. Aleksander Brjantsev, der startede på MR i 1953, var programchef for udsendelserne til Norden.
Postbuddet kom dagligt til MR med en stak breve med danske frimærker og poststempler på. Det var lytterrapporter fra DX'ere og breve fra skoleelever, studerende, arbejdere etc. hvori der fremsættes ønsker, kritik, ros, forslag, spørgsmål og kommentarer. Disse breve hjælper redaktionen i arbejdet og alle breve viser interesse, som danskerne nærer over for Sovjetunionen.
I oktober 1982 blev programmerne på MR total omlagt. Fra at sende 2 x ½ time, blev det lagt sammen, til én sammenhængende time. Der blev sendt hver aften fra kl. 20.00 til 21.00. Hver aften startede med nyheder, Sovjetunionen Rundt (reportager og interviews) og Panorama (USSR´s synspunkt på internationale problemer og om sovjetiske udenrigspolitiske initiativer). Om mandagen efterfulgt af; Brevkassen, tirsdag; Ugens Sport, onsdag; Aftenuniversitetet, torsdag; Nedrustning på dagsordenen, fredag; Videnskab og teknik, lørdag; Brevkassen og om søndagen; Glimt fra Sovjetunionen (ugens vigtigste begivenheder). Udover dansk, sendte MR på 62 andre sprog.
Moskva Radios Ungdomsklub med mottoet "Om unge - for de unge" starter i 1982. Det var en måde at møde hinanden på gennem radiomodtageren. Der var emner om - ungdomsarbejdsløshed og uddannelser. Der blev også diskuteret de kommentarer, som lytterne har givet til programmet.
I 1983 er der var tilknyttet syv medarbejdere den danske redaktion; Bertha, Margarita og Aleksandr er redaktører. De tilrettelægger programmerne og redigerer "Brevkassen". Jan og Karl-Henrik er oversættere, men Erik (Carlsen) og Nikolaj læser op og besvarer breve fra lytterne. De tre danske medarbejdere har alle studeret russisk sprog og kultur i flere år og er gennem ægteskab med sovjetiske piger bosat i Sovjetunionen. Ansvarlig leder for redaktionen var Bertha Tamasjina og hende var der chef for hele den nordiske afdeling. Speakerne har 6-timers arbejdsdage og 6-timers uger, mens de andre har 8-timers arbejdsdage og 5-dages uger. De faste programmer til lørdag og søndag indtales på bånd, en eller to dage forinden. Alle nyheder oversættes og indlæses "i sidste øjeblik". Kl. 9 mødes redaktørerne, der gennemser de indkomne materialer og telex'er. Kl. 11 holdes der redaktionsmøde hos chefen, hvor dagens programmer tilrettelægges. Kl. 14 møder oversætterne og går i gang. Kl. 17 møder speakerne, der forbereder sig på teksterne. I pauserne besvarer de lytterbreve. Nyhederne indlæses først kl. 22 så de kan sendes kl. 23. Andet information, som kom senere, blev bragt allersidst i udsendelsen.
I september 1983 bekendtgør den danske redaktion; "Kære lytter! Den 13. oktober er det 40 år siden, Moskva Radio begyndte at sende på dansk. I den forbindelse vil vi bede dig besvare følgende spørgsmål: 1. Hvornår hørte du første gang Moskva Radio på dansk? 2. Hvor tit hører du os og hvorfor? Send dit svar til redaktionen. Det var der mange der gjorde og det blev bekræftet at der ikke blev sendt forgæves mod Danmark.
Moskva Radios russiskkursus var der mange der deltog i hjemme. Og man kunne komme til "eksamen" i russisk via Moskva Radio. Der blev tilsendt en eksamensopgave, som skulle sendes retur til bedømmelse. Der blev tilsendt et diplom hvis man bestod prøven, Der var ligeledes et morsekursus, der blev sendt i DX-programmet to gange om måneden. I hvert program dikteres tre nye bogstaver. Et diplom blev afsendt fra MR når alle bogstaverne var indrapporteret korrekt.
Der var økonomiske vanskeligheder i Rusland fra starten af 1990'erne og den danske redaktion blev som andre udenlandske redaktioner sparet væk fra Voice Of Russia, som var det nye navn på radiostationen efter 22. december 1993. Her udstedte den russiske præsident Boris Jeltsin et dekret, som betød en ændring i organisationen.
Der var ikke nogen lyttermåling, men der blev ofte modtaget breve fra danske lyttere, med spørgsmål og lytterrapporter, som Moskva Radio kvitterede med et svar i form af et QSL-kort og ofte gaver, såsom, klistermærker, kalendere, hæfter og vimpler præget med radiostationens logo. Ud fra indsendte breve dannede medarbejderne sig et indtryk af lytterantal. Man mente 1 ud af 100.000 mulige. Så der var en 25-50 personer der lyttede fast til det danske aftenprogram.
Der blev sendt på dansk for sidste gang den 24. september 1994, efter 51 år i æteren. Der blev anvendt frekvenser på 25, 31 og 41 meterbåndene, og på mellembølge 201 meter. Det var på frekvenserne 11675, 9820, 7115 og 1494 kHz. Ni andre redaktioner, heriblandt den svenske, norske og finske lukkede ned samme dag.
Ved Moskva Radios lukning af de skandinaviske udsendelser sluttede noget af opgaven for MR, der gik på "at fremme udviklingen af det internationale samarbejde", og det danske programs fra MRs motto - " Gennem kendskab til vensskab".