Gå til Dansk Radio forside
Dansk radio fra Canada
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Radio Canada (CBC)
Radio Canada International (RCI)
Montreal, Canada
Radio Canada (CBC) - som senere blev til Radio Canada International (RCI) fra Montreal, startede med eksperimentelle udsendelser juledag 1944, og den 25. februar 1945 blev der startet officelt. De danske programmer fra Radio Canada, startede i 1947. Chefredaktøren i de første år hed Henning Sørensen og sammen med en lille medarbejderstab på fem personer, sammensatte de et aftenprogram på dansk - "Her er Canada" der blev sendt fra kl. 19.40 til 20.00 på 15320 og 17820 kHz svarende til 19,58 og 25,6 meterbåndet. I 1950 blev sendetiden nedsat og ændret til kl. 19.30 til 19.45. Sidst i 1950'erne var der ligeledes danske transmissioner lørdag og søndag kl. 18.30 til 19.00.

Udsendelserne fra Canada havde ikke karakter af propaganda. Det var opvejende et simpelt ønske om at ønske en gensidig international forståelse, men samtidig skulle udsendelserne tjene et bestemt praktisk formål, nemlig at underrette eventuelle immigranter om forholdende i landet, om hvilke typer af arbejdskraft der var brug for og om de øjeblikkelige chancer på det canadiske arbejdsmarked, om levestandard etc. Radio Canada fortalte gav også lytterne sandheden om landet, sådan af de selv kunne dømme for sig selv og tage stilling til hvad de hørte. Der blev også fortalt om de uheldige sider af Canada, om arbejdsløsheden og manglen på tilfredsstillende social forsorg. Forholdet til De forende Stater og det britiske statssamfund blev belyst med citater fra landets aviser og tidsskrifter og ved politiske kommentarer, hvis grundindstilling ingenlunde altid stemmer overens med den siddende canadiske regerings synspunkt. På den anden side kunne dette også hjælpe den canadiske stat til at få den type immigranter man ønskede. Canada var jo ikke interesseret i folk, der vill få svært ved at klare sig under de uvante forhold, og som derfor enten ville rejse skuffende og fattige hjem igen eller komme til at ligge det canadiske samfund til byrde.

Det danske personale på Radio Canada havde i alle de år, det eksisterede, en meget tæt kontakt med deres lyttere og sendte hver måned mere end 21.000 programbrochurer til deres lyttere i Danmark og til sejlere på danske skibe. Personalet skrev en masse breve, nogle gange meget lange breve, og de var altid villige til at sende materiale om Canada. De havde også et meget personligt postkasseprogram. Hver jul kunne man høre julehilsener fra danske emigranter i Canada sendt til deres pårørende som lyttede
Nogle af de mest kendte personligheder på stationen i de tidlige år var Henning Sørensen (første leder), Erik Frohn Nielsen, Ole Arnfast og Jytte Andersen. Birthe Møller tog sig af korrespondance med lytterne. I de sidste sende år var det Axel Thoegersen, Karinn Sørensen, Asmund Rostrup og Dick Bentzen, alle i Montreal, samt Eric Pontoppidan fra Winnipeg, Poul Fenger fra Vancouver og Erik Melander fra Toronto.

Blandt de programmer, der helt sikkert vil blive husket, var serien "Billeder fra Canadas historie".  En specifik episode, der vil blive husket, var en meget overraskende kommentar fra Axels Thoegersen (chef), da det danske personale nåede til slutningen af et kompliceret program om dronning Elizabeth II's besøg i Canada ved åbningen af St. Lawrence Seaway den 26. juni 1959. Personalet bestod af tre personer, og de blev placeret på tre forskellige steder for at få en fuld dækning af arrangementet. Det var en svær opgave, og da det endelig lykkedes, og Axel Thoegersen havde givet den sædvanlige meddelelse "Her er Radio Canada", var han meget lettet og udbrød: "Det var sgu godt!". Det eneste problem var, at han sagde det med mikrofonen åben! og bagefter reagerede lytterne ved at sende ham kommentarer som: "Fint at høre, at Axel Thoegersen synes, han lavede et godt program!" og lignende.
En anden episode var en dag hvor der kun var lidt tid tilbage til den udmelding, som studieværten Karinn Sørensen skulle give. Axel Thoegersen, der stadig var i studiet, var bekymret for, at hun ikke ville kunne nå at oplæse det hele inden afslutningen af sendetiden og forsøgte at henlede hendes opmærksomhed på den korte tid, der var tilbage. Da hun ikke reagerede - eller forstod det - tog han en radikal beslutning og satte simpelthen ild til hendes manuskript! De blev færdige til tiden, fortalte han senere!

Frekvenser 15320, 17820 og 11720 kHz var de tre brugte frekvenser i årene, indtil de danske programmer stoppede i 1961.

Efter lukningen af de danske programmer i 1961, fortsatte flere medarbejdere med at lave indslag fra Canada til Danmarks Radio og KNR (Grønland). Axel Thoegersen forblev en værdsat medarbejder ved Special Events Department of Radio Canada i flere år. Karinn Sørensen boede i Montreal, hvor hun drev et møbelfirma sammen med sin mand. Asmund Rostrup tog tilbage til Danmark, hvor han i mange år arbejdede for Danmarks Radio og i filmproduktion. Dick Bentzen begyndte at arbejde for CBC TV i Toronto, men flyttede senere til IATA, den civile luftfartsorganisation i Montreal.

"Canadas Danske Stemme" med "lytterbrevene" og "Nyt fra De Forende Nationer" med Ole Arnfast, juni 1954. (05:58)
"Canada Kalder Danmark". Sidste danske program fra Radio Canada, med Dick Bentzen, Karina Sørensen og Axel Thøgersen den 27. januar 1961. Der hilses af og der afspilles "Hilsen til BBC" og "tale-bøffer gennem tiden". (14:20)
Dick Bentzen, Karinn Sørensen og den danske afdelings leder Axel Thøgersen, i studiet med "Canada kalder Danmark", 1960.
"Danish Program", udsendt i december 1987. Erik Pedersen er vært på det 35. juleprogram der bliver sendt på en blanding af amerikansk og dansk, har bl.a. besøg af den danske præst Liselotte Basbøll. (11:19)
Herunder:
Radio Canada
CJVB AM 1470
CKUA AM/FM
Udsendelser i Canada
(Sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
"Velkommen til det danske program", oktober 1979. Erik Pedersen er vært og oplæser de danske nyheder fra "Politiken Weekly" og "Udenrigsministeriets Pressebureau København" om Folketingsvalget 1979, hvor Anker Jørgensen fortsætter med at være Statsminister og at der nu indføres sommertid i Danmark fra 1980. Carsten Wiedemann fra Danmarks Kortbølgeradio er på besøg hos CKUA.  (09:43)
Har du noget fra de danske programmer fra Canada!
Send gerne en mail til Dansk Radio.
QSL-kort
"Canadas danske stemmer" ved mikrofonen i april 1959. Fra venstre afdelingens leder Axel Thøgersen, Asmund Rostrup og Karinn Sørensen.
(Foto: FS)
(Fra bogen "Danske i Udlandet 1956")
(Fra bogen "Danske i Udlandet 1956")
Studiet hos CJVB i 1997. Anne Bochmann Cobban som er fra Norge, er i studiet med "Coffeetime".
(Foto: Lis Schumacher)
CJVB AM 1470
Vancouver
CJVB som er kaldenavnet for AM 1470, sender fra Vancouver i British Columbia. Radiostationen er en communityradio, en lokalradio hvor alle arbejder frivilligt. Den åbnede i 1972 og sendte til de tusinder, der ikke var af engelsk eller fransk afstamning , siden blev det udvidet til 23 flersprogede programmer, som blev udsendt på mellembølgefrekvensen 1470 kHz og 96,1 MHz. I starten med sendeeffekt på 10 kW, som blev kraftigt hævet i 1979 til en effekt på 50 kW. Studierne og senderen var placeret i Richmond. Grundlæggeren af radiostationen var hollænderen Jan van Bruchem. I 1993 solgte han radiostatioen til Fairchild Group som var ejet af asiatere, som der findes mange af i Canada. De havde i forvejen sendemaster i Toronto og Calgary. Hovedprogrammet er på mandarin som er den officielle betegnelse for kinesisk, og der sendes etniske programmer i løbet af ugen på faste tidspunkter.
CJVB er den eneste radiostation i Canada der sendte på alle de skandinaviske sprog og efter Fairchild Group overtog radiosenderen i 1993, blev de skandinaviske programmer på dansk, norsk, svensk, finsk og til Island dog reduceret væsentligt. Den danske afdeling stod den pensionerede skuespiller Leo Henriksen for. Frem til 2015 blev der sendt danske indslag om mandagen i udsendelsen "Scandinavia In Touch" fra kl. 19 til kl. 20.

CKUA AM/FM
(Canada K University of Alberta)
Edmonton, Alberta C

CKUA startede i 1927 som fortrinsvis undervisningsstation for University of Alberta og Edmonton. Der sendes på 16 FM-frekvenser i provinsen Alberta og Saskatchewan på 580 kHz med 10 kW fra en sender i Edmonton.

På CKUA blev der fra 1952, hvert år i december, udsendt ét dansk program med julesange og informationer til migranter, bosiddende i Canada.

Der er udsendelser på dansk hver anden søndag fra kl. 12.30 til kl. 12.50, med den mangeårige vært Erik Pedersen. Han havde været med siden 1962. Han havde tidligere lavet danske programmer på radiostationen CBC i Montréal.
Han er frivillig på CKUA og han betegner det som sin "hobby" at lave de danske programmer. Han køber selv de plader han spiller i udsendelserne, dog med lidt støtte fra den danske forening i byen.
Programmerne var med danske nyheder og dansk musik. Nyhederne fik Erik Pedersen fra "Politiken Weekly" og fra Udenrigsministeriets oversigt.
Jobannonce til speakerjob hos Danish Section på Radio Canada, indrykket i "Information" den 2. april 1959.
Radio Canada, pausesignal. (00:23)
Erik Jacobsen som lyttede med fra Aarhus, blev medlem af
Radio Canadas Shortwave Club i 1971.