Gå til Dansk Radio forside
Dansk radio fra og i Australien

jQuery Back To Top Button by CodexWorld
The Danish Community Radio of South Australia (det danske samfund i Syd Australien) sender 1 time på dansk hver tirsdag aften fra kl. 19 til 20 over 5EBI FM som er en lokal etnisk radiostation som sender på 92,9 MHz, senere 103,1 MHz fra Adelaide.

Fra 1981 sender RADASA - Radio Danmark i South Australia over 5EBI FM. De tre danskere Jørgen Bækmar, Jon Pedersen og Finn Stelmach starter med at lave det danske program, som sendes én gang om ugen. Sidstnævnte kunne regelmæssigt opfange kortbølgeprogrammerne fra Radio Denmark og ud af disse sammesætte en "Nyhedsoversigt" til de danske lyttere. Senere blev Willy og Ingrid Grandahl indlemmet i redaktionen, som har et tæt samarbejde med Scandinavian Association. Den ugentlige nyhedsudsendelse blev senere sendt med kabel fra Adelaide til de dansksprogede udsendelser fra Sydney og Melbourne. Indholdet var udover nyheder, også dansk musik, hilsner til fødselsdage, interviews og lokalt nyhedsstof.

Radiostationen er syd Australiens største og eneste fuldtids multikulturelle lokalradiostation. Der udsendes programmer på over 40 sprog hver uge, med hjælp fra over 200 frivillige og med støtte fra etniske medlemmer, stats- og føderale regeringer og mange lokale støtter i området.

Herunder:
ABC, Sydney
5EBI FM, Adellaide
Radio 2EA, Sydney, Newcastle, Wollongong
Det danske program - The Danish Community Radio of South Australia med Erik Palfelt med julesange og hilsner. "Ugens nyheder" er redigeret og oplæst af Finn Stillemark, 7. december 2021. (18:59)
5EBI FM
Adelaide
(sendte på dansk til lyttere i lokalområdet)
Har du noget fra de danske programmer fra Australien!
Send gerne en mail til Dansk Radio.
ABC
Sydney
(sendte på dansk til lyttere i lokalområdet)
Alle dage mellem kl. 16 og kl. 17, sendte radiostationen ABC Sydney, en nyhedsudsendelse på dansk. ABC Sydney som havde sendt siden 1932 er statsejet og i folkemunde gik den under "Sydneys Etniske Radio". Den var en af mange radiostationer, som de australske myndigheder brugte i et forsøg på at holde så mange som muligt af landets mange immigranter informeret, om australske forhold på deres eget modersmål. Omkring Sydney boede der i 1980erne omkring 5000 eks-danskere. Studieværten Zanne Mallet, der var født i Gentofte og nu australsk gift, var studievært på det danske program og arbejde frivilligt. Når hun var i Danmark, lavede hun interviews som hun havde med retur til hendes udsendelser.
SBS Radio 2EA
Sydney
(sendte på dansk til lyttere i lokalområderne)
SBC Radio (Special Broadcast Service) fra Sydney åbnede i juni 1975, etableret den australske regering, som en multikulturel radiostation til at informere australiere med ikke-engelsktalende baggrund, om den nye universelle sundhedspolitik, Medibank.
Der blev på SBS-radiostationerne fordelt over hele Australien, sendt på op til 74 fremmedsprog.

Radio 2EA hed en af mange i denne originisation, og fra radiostationen blev der også sendt nyheder til herboende danskere fra 1986, én dag om ugen kl. 16.30, senere fra kl. 17.00 til kl. 18.00. Det var på 1385 kHz fra Sydney, 1413 kHz fra Newcastle og 1485 kHz, Wollongong.
Udover nyheder fra Danmark og lokale informationer blev der sendt dansk musik til de ca. 9.000 danskere der kunne aflytte radiostationen. Det gjorde ca. halvdelen af dem. Når der var musikønsker, var det især sømandsviser og danske monologer med Dirch Passer og Jørgen Ryg der var populære.

SBS Radio sender stadig, men det danske program sendte for sidste gang i 2016.
Zanne Mallet, studieværtinde på det danske program fra ABC i Sydney.
(Foto: DX-Fokus, 1/1983)