DR startede med netradio på DR ONLINE i 1996, og udsendte som forsøg, nyheds og dokumentarprogrammer.
Det var Real Audio playeren, som var en af de eneste gode muligheder i nettes barndom der blev benyttet, når der skulle streames. Når radioer streamer, afspilles filen fra en server. Så snart de første informationer er fremme på computeren, kan aflytningen starte. Sideløbende modtages (buffer) resten af udsendelsen, så der undgåes afbrydelser. I 1997 lagde DR, Radio Danmarks kortbølgeprogrammer på sitet, og fra efteråret 1999, kunne P3 som den første radiokanal, høres døgnet rundt med RealAudio playeren.

DR har senere udvidet med deres egen netplayer med alle kanalerne samlet, og hvor der er mulighed for at vælge bitrate kvalitet, udfra hvilken medie der skal håndtere streamet.




X-Steam kom senere på banen med en streamplayer, som bruges af en del lokalradioer som ville betale de høje KODA afgifter for at streame. Når X-stream playerne skulle aktiveres, skal der først indtastes postnummer, før playeren starter. Ved brug af musik, er radiostationen forpligtetet til at indsamle statistik, om den enkelte netradio lytter. KODA og Gramex bruger disse indsamlede data i forbindelse med afregning af musikafgifter for netradiosendingen. Udenlandske lyttere, skulle dog blot trykke 0000.
DR ONLINE, 1996.
Ved indgangen til 2011 laver KODA om på afregningensmåden på net-streaming. Hvor der før skulle betales særskilt for radio spredning og net streaming, er der indgået en aftale imellem KODA og brancheforeningen Radioerne - så når der er betalt for musikafspilning på FM, er streaming nu inkluderet.

Størsteparten af de stationer der streamer på nettet, har valgt en platform, der gør det muligt at lytte direkte via stationens hjemmeside, egen afspiller og Wi-Fi radio. Der er dog enkelte stationer der bruger Real Time Messaging Protocol (RTMP), der kun gør aflytning muligt via webplayeren, på stationens hjemmeside og ingen andre steder.



Gå til Dansk Radio forside
Netradio
Ud af mange playere med danske og udenlandske radiostationer samlet på et sted, anbefaler Dansk Radiog et gratis software - TapinRadio. Kan hentes til PC.
Den har masse features, som gør den til en radioplayer med kvalifikationer. Der kan søges stationer via kontinent, land, og landsdækkende / lokalstationer, som er listet i alfabetisk orden.
De mest brugte kan gemmes i en favoritliste, og der kan søges i historikken, hvis man ikke lige nåede at få den gemt.
URL adresse med stream, kan indtastes og afspilles, og hvis denne station ikke findes på Tapins liste, kan URL adressen sendes til Tapin, som lægger den på ved næste opdatering, til gavn for andre brugere.
Derudover kan man sætte den til at afspille en station, indtaste ønsket sleep time periode og få computeren til at lukke ned.
En anden god funktion er recorderen, som optager efter valg i MP3, WMA, AAC og OGG. Der kan i recorderen skrives et kunstnernavn / titel som gør - at den selv starter optagelse når stationen afspiller denne når titlen/navnet fremgår på playlisten.
Og så kan den meget mere end nævnte.


En god app til smartphones, er programmet tunein, som afspiller næsten alle de danske stationer, incl. DRs radio-kanaler. Der kan der søges på stationsnavn, kunstner, titel og stationer i det lokalområde man befinder sig lokalt i, så relavante radioer "listes". Og så er der et utal af udenlandske stationer. Den er gratis, men ønskes der at kunne optages på mobilens lageringsplads, og undgå reklamer i bunden af skærmen, kan man opgradere mod betaling, til PRO udgaven.





Ønsker der kun en app med DRs radioprogrammer, kan DR RADIO hentes. og derfra kan vælges samtlige kanaler. incl. de regionale DR P4 programmer.

jQuery Back To Top Button by CodexWorld