DAB (Digital Audio Broadcasting) er digital radio, et system skabt i Europa og en standard som benyttes i bl.a. Danmark. DR udsendte første gang DAB i 1995 med én multiplex og fra 2001 blev det officielt indviet med 10-temakanaler. I 2004 udbyggedes til to multiplex (DAB2), så der kunne udsendes op til 20 radiokanaler. To var forbeholdt FM5 (NOVA FM) og FM6 (POP FM), begge drevet af det der hed SBS Radio.
DAB udsendes i VHF bånd III (174-240 MHz), og DAB L-bånd (1452-1479,5 MHz).

DAB fylder mindre end FM systemet og det giver plads til flere radiokanaler med mange indholdsmuligheder. Der kan udsendes med forskellig bitrate så klassisk stereomusik er i en høj lydkvalitet, mens nyhedsudsendelser sender i mono kvalitet. Det har dog givet kraftig kritik igennem årene at der kun kan udsendes med op til 192 kbps i CD kvalitet, og derfor har andre lande som Schweiz og Malta valgt den mere moderne DAB+, som blev lanceret i 2006, og som kan udsende lyden i ACC+ lydkvalitet.
DR påbegyndte i 2015, at udsende alle kanaler på DAB+, og fra den 1. oktober 2017 kan der kun modtages digitale radiokanaler med en DAB+ modtager.



Gå til Dansk Radio forside
DAB / DAB+
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
HVAD ER DAB?

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting og er, som navnet antyder, en digital teknologi i modsætning til FM - (frekvensmodulation), der er analogt.
Modsat FM-radio kan man med DAB-formatet udsende flere kanaler på samme frekvens. Dermed er der plads til flere radiostationer på en frekvens med DAB. Med DAB+ er der en yderligere udvidelse af kapaciteten og kvaliteten.
Samtidig er det muligt at mindske støj, forårsaget af påvirkning mellem de forskellige kanaler. I displayet på en DAB+-radio vil man desuden kunne få flere informationer om, hvad man lytter til.

Læs om de digitale modtage muligheder: www.mereradio.dk


og modstanderen af de digitale muligheder: www.dabminus.dk
September 2017
Mange ældre DAB-radioer bliver ubrugelige fra den 1. oktober 2017
Når radiokanalerne på DAB-radioen til oktober i år, skifter teknologi, vil det betyde, at mange tusinde DAB-radioer bliver ubrugelige rundt om i landet, hvis den ikke er med DAB+. For til efteråret overgår det digitale DAB-format til den nye standard DAB+, og alle radioer, som ikke understøtter formatet - solgt før 2011 ifølge Slots- og Kulturstyrelsen, vil derfor blive gjort tavse. Fordi DAB-signalet bliver skiftet ud, bliver der så plads til 12 landsdækkende, kommercielle kanaler, som før kun har sendt på FM.
Hvad gør du?
Hvis du på din nuværende DAB-modtager kan modtage DR P4-programmerne, har du allerede en DAB+ modtager og kan efter den 1. oktober, fortsat lytte til alle de digitale programmer. Nogle radiomodtagere finder automatisk de nye programmer, men lav evt. en ny SCAN for at få de nye stationer frem. Har du ikke DR P4-programmerne nu, så bliver din modtager tavs den 1. oktober. Enten skal der anskaffes en ny DAB+-modtager, ellers kan alle programmerne også aflyttes som netradio.

Lige nu kører der en loop fra Mere Radio kampagnen på DAB+ regional-frekvenserne. Søg på din modtager og hvis stationen
"Mere radio" er på listen, er din modtager med DAB+.

Der udsendes DAB+ i Danmark på:




DAB 2 - regionale sendenet

Nordjylland:
T-DAB+ kanal 13B (232,496 MHz).

Sydjylland:
T-DAB+ kanal 8B (197,648 MHz).

Øerne:
T-DAB+ kanal 11C (220,352 MHz).


DAB 1 - landsdækkende sendenet

T-DAB+ kanal 12C (227,360 MHz).

Derudover udsendes en række lokale private radiostationer på DAB 3.


Komplet og altid opdateret DAB-frekvensliste her.
13 elm. lodret monteret DAB-antenne med rotor.
Opsat hos Dansk Radio i Odense.


Rotoren monteres tæt på antennen, for at undgå mindst mulig beslastning på rotor, da vinden "hiver" i konstruktionen.
Rotoren betjenes på en drejeknap på styreboksen (th), som er placeret ved modtageren. Der er trukket en 3-ledet ledning fra styreboks til rotor.