Kontakt os


 

Kritik af at kristen missionær får ansvar for al DRs historie- og trosstof
Tirsdag 23. december 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Religionshistoriker ved Syddansk Universitet, Jens-André Herbener, retter en skarp kritik af DR for at have ansat Morten Thomsen Højsgaard fra 1. marts 2015 til at have ansvaret for stoffet om historie og tro på samtlige DRs platforme. Herbener peger på, at Højsgaard de sidste ti år har virket som en af Danmarks fremmeste kristne missionærer.
I de sidste ti år har DRs kommende chef for historie og tro, Morten Thomsen Højsgaard, arbejdet med at formidle, styrke og udbrede kirke, kristendom og bibel mest muligt, påpeger Jens-André Herbener i en kronik på Politiken.dk.

Selv om Højsgaard er uddannet kristendomshistoriker og har en ph.d.-grad i religionssociologi, så er det ikke forskning, der har stået i centrum i hans arbejdsliv.

Højsgaard har fra 2005 til 2010 været kirkeredaktør og lederskribent på Kristeligt Dagblad, der har et kirkekristent sigte. I de sidste fire år har Højsgaard været generalsekretær for Det Danske Bibelselskab, der har til formål at udbrede den kristne bibel og brugen af den mest muligt.

I 2012 var Højsgaard studievært i DR-programmet 'Tro om igen!'. Og netop pga. sin kristne baggrund stod han ikke alene, men dannede værtspar med den muslimske religions-sociolog Sherin Khankan.


Højsgaard vil have Bibelen til at fylde mere

Jens-André Herbener har gravet to citater frem af DRs kommende chef for al stof om historie og tro i DR:

Højsgaard har udtalt om Bibelen: "Tænk hvis flere mennesker kunne opdage den livsvisdom, der rummes i den bog. Bibelen kan være med til at give livet perspektiv, og mennesker, der læser i Bibelen, kan måske møde den Gud, som teksterne handler om. Jeg tror fuldt og fast på, at vi får et bedre samfund og mere berigede personlige liv, hvis Bibelen får lov at fylde noget mere'. (Bibelselskabet, 11.7. 2014).

Om kristendom generelt hævder Højsgaard: 'Netop kristentroen besidder en frisættende kraft, etisk dybde og social ansvarlighed, der kan forandre menneskers liv til det bedre'. (Kristeligt Dagblad, 3.2.2010).


Historiker er bekymret

På baggrund af Morten Thomsen Højsgaards holdninger og ikke mindst hans medie- og missionsmæssige arbejde i kirkens tjeneste de sidste ti år, mener religionshistoriker Herbener, at det er berettiget at være bekymret, da der kan sås tvivl, om hvorvidt Højsgaard vil kunne udvise den alsidighed og upartiskhed, som bør kunne forventes af DR.

Herbener påpeger videre på Politiken.dk, at Højsgaard bl.a. benytter sig af teologer, skolekonsulenter, religionssociologiske undersøgelser og populære forfattere til at fremstille kristendom i et så pænt, spændende og vedkommende lys som muligt, og kalder det "intelligent indre mission i begyndelsen af det 21. århundrede".

Herbener mener, at DR burde have ansat en person med en mere neutral baggrund, med en langt mere alsidig religionsfaglig ballast og med journalistisk tæft.


Tidehvervs-præst er begejstret

Sognepræst, medlem af Tidehverv og af kritikere kaldet 'hadprædikant', Sørine Gotfredsen, er til gengæld begejstret for at Morten Thomsen Højsgaard får ansvaret for historie og tro på samtlige platforme i DR.

"Han er erklæret bibelmand. Han kommer fra Bibelselskabet og er virkelig en folkekirkens mand på alle måder. Og så er han meget klar omkring, hvad han mener om kristendommen. Så derfor tænker jeg, at det lyder som et uhyre godt valg, DR har truffet". (Kristeligt Dagblad, 11.12.2014).


Se også: http://tvnyt.com/artikel/default.asp?id=23694Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002