">



Kontakt os






 

I 2005 støttede Morten Bødskov Roj TV's ytringsfrihed - nu vil han lukke Roj TV
Onsdag 26. september 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I 2005 støttede Morten Bødskov (S) ytringsfriheden for den kurdiske tv-station Roj TV. Nu er samme Bødskov blevet justitsminister, og nu vil han i stedet lukke Roj TV. Retsordfører Pernille Skipper (EL) siger: "Det er dybt problematisk, at man mener, at ytringsfriheden er central, når man er i opposition, men fuldstændig holder op med at kæmpe for den, og måske endda gøre det fuldstændig modsatte, når man så får en ministertaburet".

I 2005 var Morten Bødskov retsordfører for Socialdemokraterne og han skrev dengang under på en underskriftsindsamling sat i værk af 'Støttegruppen for Ytringsfrihed', skriver Politiken.dk i dag.

Med sin underskrift advarede Bødskov den daværende VK-regering om at give efter "for pression fra den tyrkiske og amerikanske regering", der længe har ønsket stationen lukket.

"En lukning af Roj-tv vil ikke bare være en krænkelse af millioner af kurderes ret til at modtage den tv-kanal, de måtte ønske, men også en krænkelse af den grundlovssikrede danske ytringsfrihed".


Bødskov nu bag lovforslag, der vil lukke Roj TV

Nu er Morten Bødskov blevet justitsminister og han er - sammen med kulturminister Uffe Elbæk (R) - godt i gang med et lovforslag, der vil betyde, at Roj TV lukkes.

Lovforslaget betyder, at det skal gøres muligt at tage sendetilladelsen fra medier, der er dømt efter terrorlovgivningen. Roj TV blev dømt efter netop terrorlovgivningen - ikke fordi man havde begået terror, havde medvirket til terror eller opfordret til terror - men fordi man havde ladet den kurdiske oprørsbevægelse PKK komme for meget til orde.


Dybt problematisk

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper kalder ministerens ageren for "dybt problematisk".

"Vi må bare sige, at i dag er justitsminister Morten Bødskov i direkte modstrid med Morten Bødskov i 2005, som mente, at vi skulle bevare Roj TV", siger hun i dag til Politiken.

Pernille Skipper konfronterede justitsministeren med misforholdet mellem underskriften fra 2005 og hans nuværende holdning på et åbent samråd i mandags. Her konstaterede Bødskov: "Justitsministeren forholder sig ikke til den konkrete sag, uanset hvordan der spørges til den".

Det svar er Pernille Skipper utilfreds med, og kalder det "mystisk", at man ikke vil forholde sig til den del af sagen, der handler om ytringsfrihed og pressefrihed.

"Roj-tv og deres virke har ikke ændret sig. Det, de sendte dengang (i 2005. /red.) , er også det, de sender nu. De dækker en konflikt i verden, hvor de dækker begge synspunkter". "Burde det her ikke være en anledning til at revurdere vores terrorlovgivning. Måske var vi så forhippede, at vi kom til at indskrænke vores ytrings- og informationsfrihed for meget".


Ingen kommentarer

Politiken.dk har siden mandag forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov, men det har ikke kunnet lade sig gøre.

SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal skrev også i 2005 under på Støttegruppen for Ytringsfriheds støtteerklæring til Roj TV. Han vil heller ikke kommentere sagen.


Se også: http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=20847


Foto: Kurdere og danskere demonstrerede - for Roj TVs ret til ytringsfrihed - da sagen mod Roj TV startede i Københavns Byret i august 2011. (Fotograf: Mette Kramer Kristensen ©)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002