Kontakt os






 

Kæmpebøde skulle kvæle Roj TV
Torsdag 3. februar 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Trods massivt politisk pres fra USA og Tyrkiet har både danske og belgiske myndigheder måttet opgive at få lukket to 'uønskede' lovlige tv-selskaber. Dokumenter fra USA's ambassade i Bruxelles viser, at det belgiske finansministerium i 2008 sendte tv-produktionsselskabet Roj NV en 30 mio. kr. stor bøde, der udelukkende havde til formål at få standset selskabet. Samme taktik slog også fejl mod Roj TV i Danmark.
Politiken skriver i dag, at lækkede dokumenter fra USA’s ambassade i Bruxelles viser, at amerikanerne igennem et par år lagde pres på Belgien for at få lukket produktionsselskabet Roj NV.

Til sidst gav Belgien Roj NV en skattebøde på 4 mio. euro (30 mio. kr.). I en rapport til udenrigsministeriet i Washington fra 2008 skrev ambassaden således:

"Efter vedholdende amerikansk pres for at konfrontere terrorismen generelt viser dette positive træk fra den belgiske regering, at myndighederne nu bruger alle forhåndenværende ressourcer og redskaber til at begrænse aktiviteter udført af terrorgrupper eller grupper med terrorrelationer i Belgien."

Målet med den store bøde var glasklart. Det belgiske finansministerium ville svække selskabet, så det ophørte med at producere udsendelser til Roj TV i Danmark, skriver Politiken videre.

"De belgiske myndigheder vurderer, at bøden var stor nok til at forhindre stationens drift i den nærmeste fremtid," skrev USA's ambassade i Belgien hjem til deres udenrigsministerium.

Bøden virkede dog ikke efter hensigten.


Heller ikke i Danmark kunne økonomi lukke Roj TV

Da der blev rejst terror-tiltale mod Roj TV, indefrøs politiet tv-stationens bankkonti. Det betød, at 170.000 kroner ikke længere var tilgængelige, og at Roj TV blev blacklistet i samtlige pengeinstitutter.

Det handlede for anklagemyndigheden om at få Roj TV til at lukke med det samme. "Meget tyder på, at det er amerikanernes pres og forslag til alternative løsninger, der ligger til grund for fremgangsmåden i sagen," forklarer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist til Politiken.

Men Roj TV indbragte sagen for Københavns Byret, og her blev indefrysningen underkendt. Det samme skete i Østre Landsret, som understregede, at indgreb i en tv-stations ytringsfrihed ikke kan begrundes med hensynet til det offentliges krav på sagsomkostninger og bødeindtægter.


Den danske regering afviser påvirkning fra USA

Folketingets udenrigsudvalg var i dag torsdag samlet, og de to konservative ministre Lars Barfoed og Lene Espersen sagde, at den danske anklagemyndighed ikke har ladet sig påvirke af hverken USA eller Tyrkiet, da der sidste år blev rejst tiltale mod Roj-TV. Det skriver politiken.dk her i eftermiddag.

Ministrene var på forhånd blevet bedt om at forholde sig til Roj-TV's rolle i spillet om udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen til Nato-generalsekretær. Og der var tillige stillet spørgsmål om de diplomatiske forhold mellem Danmark, Tyrkiet og USA i forløbet, der førte til en terrortiltale mod Roj TV.

En række konkrete spørgsmål - bl.a. i forhold til statsministeriets indblanding i sagen - forblev dog ubesvarede. Enhedslistens Frank Aaen sagde på mødet: "Jeg må bare notere mig, at der stadig er en række konkrete spørgsmål, der stadig er ubesvarede."



Roj TV er i øvrigt netop - iflg. dagbladet Arbejderen - blevet indstillet til at modtage Nobels fredspris. Indstillingen kommer fra den tidligere Nobelpris-modtager Desmund Tuto og 149 andre politikere og menneskerettighedforkæmpere. Se mere her:
http://tvnyt.com/artikel/default.asp?id=19004




Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002