Kontakt os






 

Sverige: Skandaløs retssag om adgang til satellit-tv medfører lovændring
Onsdag 21. december 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Efter en kontroversiel retsafgørelse - baseret på en lov fra 1917 - i går tirsdag melder den svenske regering nu ud, at det kan blive nødvendigt med en lovændring, således at lejere får ret til at sætte parabolantenner op for frit at kunne modtage de tv-udsendelser, de ønsker.
Retten in Stockholm afsagde iflg. MediaScan i går en kendelse, der betyder at tre familier i Rinkeby kan blive smidt ud af deres lejlighed fordi de har sat en parabolantenne op på en mur udenfor deres lejlighed.

Udlejeren havde gjort gældende, at disse parabolantenner kunne udgøre en fare, hvis de faldt ned og ramte nogen. Man måtte godt nok medgive, at de tre antenner var opsat forsvarligt og derfor ikke udgjorde nogen fare, men af principielle grunde blev udlejerens ønske om at sætte de pågældende familier ud af deres lejlighed opretholdt.

En regional retsinstans afgjorde for et år siden, at det var i orden at beboerne i de tre lejligheder havde sat antenner op, fordi lejernes ret til fri adgang til at modtage informationer var mere vigtig end udlejerens ret til at fastholde nogle principper.

Udlejeren appellerede sagen til en højere retsinstans, og her er det nu afgjort at lejerne kan sættes ud af deres lejligheder til marts.

Kendelsen har mødt voldsom kritik. Minister Mona Sahlin taler om, at det kan blive nødvendigt at ændre lovgivningen, da mennesker skal have ret til at se, hvilken tv-station de ønsker, hvad enten de bor i et stort parcelhus eller i en lejet lejlighed.

I mellemtiden har den svenske lejerorganisation, der støttede de tre familier, meddelt, at den er parat til at tage sagen til den Europæiske Menneskerettigheds Domstol.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002