Kontakt os






 

Redningsplan for TV 2 vedtaget: TV 2 skal være abonnements-tv
Fredag 9. januar 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Medieforligsparterne har i dag indgået forlig om, hvordan TV 2 kan reddes. Man anser abonnements- betaling som eneste farbare vej til at løse TV 2’s udfordringer på sigt. På sigt betyder her: 2012. Husstande der kun vil se public service tv, slipper dog for at betale, således at nogle vil få TV 2 gratis mens andre skal betale for TV 2. Man vil dog kun kunne se TV 2 gratis via kabel-tv eller og jordbaseret tv - ikke via satellit. Aftalen indebærer også, at DR's og TV 2's fælles sendenet skal sælges - og at DR får 65 mio. kr. til at etablere en HDTV-kanal fra udgangen af året.
TV 2 fik i foråret 2008 alvorlige økonomiske problemer, der gjorde det nødvendigt, at staten stillede et midlertidigt lån til rådighed. Det var en betingelse for Europakommissionens godkendelse af lånet, at staten inden 4. februar i år kunne leverer en plan for omstrukturering af TV 2, der kan bringe TV 2's økonomi på fode igen.

Den plan fra den danske stat er nu klar. For at den foreslåede omstrukturering kan gennemføres, forudsætter det blot nu, at Kommissionen godkender planen.

Iflg. en pressemeddelelse fra Kulturministeriet indeholder aftalen følgende hovedpunkter:

"• Salg af DRs og TV 2/DANMARKs sendenet
Provenuet anvendes til nedbringelse af DRs og TV 2/DANMARKs gæld.

Abonnementsbetaling
TV 2/DANMARK får fra 1. januar 2012 adgang til at opkræve betaling for hovedkanalen TV 2 efter en model, hvorefter husstande, som i øvrigt abonnerer på betalings-tv-pakker, betaler for TV 2, medens husstande, som – ud over free-to-air-kanaler såsom DR1 og DR 2 – alene ønsker at modtage TV 2, får adgang hertil uden at skulle betale for kanalen.

TV 2 har overfor ministeriet oplyst, at man – vurderet ud fra et 2009-markedsniveau – forventer at lægge sig på et prisleje i forhold til TV 2 på 20 - 25 kr. pr. måned (prisen for husstandene) - og at prisen i 2012 vil lægge sig tilsvarende i forhold til det på det tidspunkt værende markedsniveau.

DR
DR tilføres – inden for rammerne af den eksisterende licensordning – 65 mio.kr. med henblik på dels etablering af en HDTV-kanal i MUX 2 ved udgangen af 2009, dels styrkelse af ensemblerne og opgradering af transmissionsudstyr. Endvidere afsættes der et beløb på 2 mio.kr. med henblik på at sikre fordeling af DR1 i kabelanlæg i Sydslesvig efter slukning af analoge signaler.

Der igangsættes et analysearbejde vedrørende forskellige modeller for en årlig pris- og lønregulering af licensen."

TV 2's status som 'must carry'-kanal ophæves, når adgangen til abonnementsbetaling udnyttes i år 2012.

TV 2/DANMARKs hovedsæde og centrale nyhedsredaktion skal fortsat være placeret i Odense.

Aftalen indebærer også, at den danske stat vil sikre TV 2's drift i omstruktureringsperioden ved at stille garanti- og kreditfaciliteter til rådighed for selskabet.

En detalje i det indgåede forlig er flg. afsnit: "Husstande med satellit-tv vil som udgangspunkt skulle betale for TV 2, da satellit-tv-platformen p.t. udelukkende er baseret på betalings-tv-pakker".

Det indebærer at husstande, der kun modtager free-to-air satellit-tv-kanaler IKKE får gratis adgang til TV 2. Det gælder fx alle, der ser de gratis mellemøstlige tv-kanaler eller de husstande, der ser tysk satellit-tv - uden at have et abonnement på tv-pakke fra fx Viasat eller Canal Digital.

TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup er glad for, at der nu er fundet en afklaring vedr. TV 2's fremtidige forretningsmodel: "Abonnementsbetaling er i vores øjne en god løsning, og vi er tilfredse med, at den er fundet i et bredt politisk forlig, og glæder os samtidig over de øvrige bidrag til forbedringerne af TV 2's situation. Det vigtigste er, at vi nu kender vores fremtidige vilkår både før og efter 1. januar 2012, så vi kan ryste usikkerheden af os og koncentrere os om at lave seværdigt fjernsyn til danskerne. TV 2's medarbejdere har haft et hårdt år, hvor besparelser har fyldt en stor del af dagsordenen, og dagens aftale er længe ventet hos os alle."

TV 2's bestyrelsesformand, Lars Liebst, peger dog på, at dagens aftale ikke ændrer ved rammevilkårene her og nu.

På TV 2 vil man derfor nu arbejde videre med de aktuelle udfordringer - som fx kravet om filmstøtten, hvor TV 2 årligt bidrager med 68 mio. kr.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002