Kontakt os






 

Jyske Bank vil tabe sag mod DR
Tirsdag 5. november 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I går meldte Jyske Bank to journalister fra DR for at anvende skjult kamera i bankens afdeling i Schweiz. Det skete i forbindelse med DRs dokumentar om skattely, ser blev vist mandag aften på DR1. Flere medier skrev, at skjult kamera er ulovligt i Schweiz. Men det er forkert og forsimplet, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen. Han mener, Jyske Bank vil tabe sagen mod DR. Politiken og Ritzau beklager formuleringen.
Jyske Bank skrev i går i en pressemeddelelse, at "optagelser foretaget med skjult kamera er en kriminel handling i Schweiz", og det blev kritikløst videreformidlet af bl.a. Ritzau og Politiken.

Men påstanden holder ikke, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen over for Journalisten.dk.

"Det er en forkert formulering. Selvom jeg ikke har læst schweizisk lov, så ved jeg, at Schweiz er omfattet af Menneskeretskonventionen, og derfor kan retsreglerne i Schweiz ikke tolkes så ubetinget og generelt," siger han og fortsætter:

"Her er der tale om skjulte optagelser med henblik på publicering i pressen, og det handler om at afdække forhold, som har stor samfundsmæssig betydning. Så skal der tages et vidtgående hensyn til ytringsfriheden, det har Menneskeretsdomstolen i Strasbourg slået fast i mange sager. Det kan man forvente, at schweiziske domstole vil tage højde for, men selv hvis de ikke gør, kan sagen føres for Menneskeretsdomstolen."

Oluf Jørgensen tilføjer, at skjult kamera i Danmark og Schweiz i princippet er lige lovligt eller ulovligt. Begge steder vil det i sidste ende afhænge af, hvad Menneskeretsdomstolen vurderer i forholdet mellem privatlivets fred og ytringsfriheden.

Oluf Jørgensen vurderer, at det er usandsynligt, at Jyske Bank kan vinde den sag, og henviser til, at der har været en stribe af sager, hvor der er lagt meget stor vægt på pressens rolle som vagthund, især i forhold til at afdække magten i samfundet.

"Her er der ikke tale om skjulte optagelser, som bliver brugt til at afdække forhold i en hundekennel eller en hestetransport, men forhold i finanssektoren, hvor det handler om milliarder af kroner. Den samfundsmæssige betydning er meget klar, mener jeg," siger han videre til Journalisten.dk.

Både Politiken og Ritzau erkender, at de har sendt artikler ud, hvor det ikke står klart, at Jyske Bank er afsender på påstanden om, at skjult kamera er ulovligt i Schweiz.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002