Kontakt os






 

Intet ulovligt i 'Hele Svineriet'
Mandag 5. maj 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En klage over at programmet 'Hele Svineriet' var sponsoreret af af interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer og dermed ikke var udarbejdet af DR på journalistiske vilkår er blevet afvist af Radio- og tv-nævnet.
Det gav anledning til en stribe diskussioner frem og tilbage, da 'DR 2 Tema' den 16. november sidste år bragte udsendelsen 'Hele svineriet', hvor direktør Søren Gade fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer og kokken Thomas Rode rejser rundt i det jyske og bl.a. besøger forskellige svinelandbrug, der gives særdeles positiv og ganske ukritisk omtale

Det gav også anledning til en klage til Radio- og tv-nævnet fra en seer, som mente, at programmet 'Hele svineriet' fremstod som udarbejdet af DR på journalistiske vilkår, men at det i virkeligheden var sponsoreret af Landbrug og Fødevarer. Klageren var samtidig af den opfattelse, at DR skulle have ladet sig købe til at bringe et partsindlæg fra Landbrug og Fødevarer samt Danske Svineproducenter.

Programmet var produceret af et produktionsselskab, og DR noterer i sit svar til Radio- og TV-nævnet, at der er betalt fuld pris for programmet, og at det ikke er sponsoreret af Landbrug og Fødevarer eller andre aktører. Det samme garanterer produktionsselskabet.

"Programmet 'Hele Svineriet' handler primært om svineproduktion. I den forbindelse har DR valgt at lade direktøren for Landbrug og Fødevarer medvirke. Radio- og tv-nævnet finder, at der er den fornødne redaktionelle sammenhæng mellem direktørens medvirken og programmets tema og øvrige indhold. Programmet indeholder således ikke skjult reklame for Landbrug og Fødevarer i strid med reglerne herom," konkluderer nævnet.


Penge eller ikke penge for at medvirke

I sin vurdering af sagen ser Radio- og tv-nævnet fx intet problem i, at Søren Gade ingen penge fik for at medvirke, mens Thomas Rode gjorde. Her er DRs forklaring, at det er kutyme i branchen at honorere medvirkende, der ikke har optræden i tv som en del af deres sædvanlige opgaver, og som derfor muligvis vil miste arbejdsfortjeneste ved at medvirke. Omvendt vil medvirkende ikke blive honoreret, hvis det er en del af deres sædvanlige virke at skulle optræde i tv. Og som direktør for en interesseorganisation er det en sædvanlig arbejdsopgave at stille sin person til rådighed vederlagsfrit, fx ved at medvirke i forskellige tv-udsendelser og interviews.

Denne skelnen ser Radio- og tv-nævnet ingen problemer i, og i sin afgørelse når man frem til, at der hverken er sponsorer bag programmet eller er skjult reklame, som betyder, at 'Hele svineriget' skulle være i strid med den såkaldte reklamebekendtgørelse.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002