Kontakt os


 

Antenneforeninger forstyrres af digitalt tv
Onsdag 11. november 2009
Af Eric Larsen
 
Mange kabel-tv kunder har fået problemer med modtagelse af signal, efter at det digitale sendenet startede 1. november. De nye frekvenser der benyttes til Mux 3-5 kan i antenneanlæg give sne og striber på skærmen på tilsvarende analoge frekvenser, mens digitale kanalpladser i antenneanlægget helt kan blive slået ud og vise sort skærm. Landets største kabel-tv-udbyder, YouSee, opretter nu en særlig hjemmeside med hjælp til frustrerede kunder.
Problemerne opstår, hvis man bor i nærheden af en sendemast med en kraftig digitalsender, ligesom der kan opstå forstyrrelser midt imellem 2 sendere, som udsender det samme signal på den samme kanalplads. Mange antenneforeninger er ramt.

I Region Hovedstaden har YouSee for længst opgivet at udsende analogt tv på ch. 51, der i en årrække har været forstyrret af digitale tv-forsøg. Ligeledes har man i Hovedstadsregionen friholdt ch. 53 og ch. 60. Men nu har Boxer taget ch. 31 og ch. 54 i brug fra både Gladsaxe-senderen og Hove-senderen. MTV i kabelnettet forstyrres på sidstnævnte frekvens, mens den førstnævnte har slået en lang række kabelbårne digitale tv-kanaler ud. Der er også problemer med ch. 67 i København, hvor der netop er startet et nyt digitalt Open Channel-forsøg.

I Odense er den analoge udgave af 3+ hos YouSee blevet ramt kraftig sne på skærmen. Det skyldes at frekvensen ch. 43 nu benyttes af Boxer fra både Tommerup- og Svendborg-senderen. Efter nytår kan der også ventes problemer med ch. 41, når et Open Channel-forsøg starter her.

I Århus-området udsender Hadsten- og Søsterhøj-senderne Boxer-programmer på ch. 55 og ch. 56, som rammer YouSee-kunderne. Her er det modtagelsen af TV 2 Film og TV 2 Sport, det går ud over. Et Open Channel-forsøg fra nytår på ch. 36 kan ramme en række digitale kanaler i kabelnettet.

Men der er problemer mange andre steder i landet. Flest frekvenser forstyrres i Midt- og Vestjylland, hvor Viborg- og Videbæk-senderne deler frekvenserne ch. 40, ch. 52, ch. 59 og ch. 66.

I forvejen er der også problemer i hele landet på kanalpladserne S31 og S32, som lejlighedsvis forstyrres af radioanlæg tilhørende bl.a. politi, brandvæsen og hyrevogne. Læs mere her: http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=17152

Nu har YouSee så oprettet en særlig hjemmeside på http://yousee-info.dk/driftforstyrelser.asp , hvor man ud fra sit postnummer kan se, hvilke frekvenser der typisk vil være forstyrret. Som løsning på problemet anbefales det, at man køber nogle særligt afskærmede antennekabler.

I øvrigt kan anbefales bladet 'DX-Fokus' (www.ddxlk.net), som i nr. 5/2009 netop har bragt en geografisk præsentation af de frekvenser, der benyttes til digitalt tv – suppleret med lister over de frekvenser, som kan benyttes til modtagelse af digitalt nabolands-tv fra Sverige, Norge, Tyskland, Polen og Nederlandene.Annonce:

Boxer digital-tv. Ingen er ens når det gælder tv. Få Boxers kampagnetilbud lige her!
Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002