Kontakt os






 

Skal lokal-tv distribueres via internettet?
Onsdag 1. april 2015
Af Eric Larsen
 
Kulturstyrelsen har igangsat en høring om, hvordan et forsøg med fremtidig internet-distribution af lokalt græsrods-tv kan skrues sammen. På langt sigt kan det føre til, at de lokale stationer helt forsvinder fra free-to-air-signalerne.
Det var en del af Folketingets medieaftale for årene 2015-2018, at der skulle afsættes to mio. kr. til en forsøgsordning, hvor både lokal-tv og lokalradio skal produceres særskilt til internet, og også distribueres via dette. Det er denne pulje, som nu skal udmøntes.

I den forbindelse har Kulturstyrelsen nu lavet et udkast til en bekendtgørelse om lokale ikke-kommercielle medier på internettet, og det er dette udkast der nu er sat i høring.

I første omgang ser Kulturstyrelsen gerne, at man får afprøvet nye programformater i forhold til traditionelt tv (og radio), men også at der opnås viden om nye forbrugsmønstre af lokalt stof. Endelig skal der opnås erfaringer med teknik og udgifterne til dette.
Ikke mindst prisen er en væsentlig faktor i bevarelsen af lokale græsrodsmedier.

Med digitaliseringen af lokal-tv gik mange tv-stationer fra at eje deres egen gamle UHF-sender (som man selv kunne gå og reparere på) og over til de nuværende 8 sendesamvirker, der alle afregner store beløb til DIGI-TV. Det er DIGI-TV der står for distributionen ud til det terrestiske sendenet, hvor lokalt græsrods-tv sender i MUX1, hvor der deles sendetid med TegnsprogsTV.

Noget lignende gør sig gældende for de nuværende små lokalradioer, som ved en evt. lukning af FM-båndet inden for de kommende år slet ikke vil kunne løfte udgifterne ved at sende på DAB.

En løsningsmodel kunne være ren internet-streaming af de lokale kanaler, og en sådan model er allerede blevet søsat af paraply-organisationen SAML, der driver internetportalen www.lrtv.dk

Denne fællesportal for ikke-kommercielle lokale stationer kan som udgangspunkt vise vej til alle streams fra et givent lokalområde. Desværre er lrtv.dk i sin nuværende udgave langt fra komplet når det gælder udstedte sendetilladelser, der er links til for længst lukkede stationer, og man kan risikere at få besynderlige søgeresultater når man prøver at lede efter udsendelser fra sin kommune. Med andre ord er det et skoleeksempel på, at sådanne internetportaler hele tiden skal vedligeholdes og opdateres.

Internetdistribution er billig for stationerne, men ikke nødvendigvis for seere og lyttere.

Internetadgang kræver som udgangspunkt et abonnement, hvilket potentielt vil kunne afskære en række mennesker fra umiddelbar adgang til at kunne se programmerne; i modsætning til den nuværende free-to-air-distribution. Netop ved det seneste udbud af lokal-tv-sendetilladelser i 2014 blev der lagt vægt på at man skulle tilgodese såkaldte 'mediesvage grupper'.

Et andet aspekt bliver definitionen på en lokal station – for vil det overhovedet give nogen mening at skulle søge om sendetilladelser hos Kulturstyrelsen, når alle principielt kan starte en ny station og streame på internettet den dag i morgen?

Der kan dog også være andre interesser på spil her. Hvis man ser nærmere på fordelingen af båndbredde i MUX1 (http://www.digi-tv.dk/PDF/MUX1-2g.pdf), så vil en evt. lukning af lokal-tv i sendenettet kunne frigive nok båndbredde til at DR1 endelig ville kunne sende i samme 'full-HD' format som DR3. Plus at der vil være lidt ekstra båndbredde til overs til forbedring af enten DR2 og/eller TV 2-regionerne. Der vil dog i så fald skulle findes en løsning for timerne med tegnsprogs-tv, f.eks. at de flyttes til Folketingskanalen.

Alt dette er der nogle år til at blive klogere på, for i første omgang gælder det uddeling af midlerne til forsøg med internetdistribution.

Der er høringsfrist den 20. april kl. 12, og hvis bekendtgørelsen går igennem i den nuværende form, vil den første ansøgningsrunde for lokal-tv komme senere i 2015, for lokalradio først i 2016.

Man kan læse mere på http://www.kulturstyrelsen.dk/medier/radio1/lokalradio/hoering-over-bekendtgoerelse-om-forsoeg-med-ikkekommerciel-lokalradio-og-tv-paa-internettet/



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002