Kontakt os






 

DR strammer op på etikken
Mandag 14. januar 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DRs bestyrelse tog fredag aften en redegørelse fra DRs direktion om optaktsudsendelsen til statsministerens nytårstale og dækningen af EBH-sagen til efterretning. Og det betyder, at der nu skal sættes græser for brugen af iscenesættelser. Bl.a. vil DR lave en handlingsplan over de initiativer, der skal sættes i gang for at styrke institutionens programetik.
Fejlene er indrømmet, og nu vil DR søge at forhindre flere episoder med iscenesatte begivenheder. DR vil i de næste uger internt diskutere, hvor grænserne for iscenesættelse går - inden for de forskellige journalistiske genrer. Det skal munde ud i, at DRs etikudvalg - inden 6 uger - fremlægger et oplæg til nye retningslinjer for DRs programetik.

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn udtaler i forbindelse med DRs bestyrelses møde fredag:

"Jeg er glad for, at bestyrelsen har taget direktionens redegørelse, og den læring vi tager i konklusionerne, til efterretning. Men jeg er ked af de fejl, der er begået i DR."

"Jeg beklager fejlen i forbindelse med optaktsudsendelsen til statsministerens nytårstale. Det var også beklageligt, at DR optog og viste den iscenesatte begivenhed foran retten i Hjørring uden at gøre opmærksom på, at der var tale om en iscenesættelse. Endelig var det en fejl, at DR optog og udsendte billeder af tiltalte på vej til retten. Og vi vil derfor gøre en række ting anderledes i DR for at undgå sådanne fejl i fremtiden", siger hun.

Bestyrelsen udtrykte også tilfredshed med DRs beslutning om ikke at sende det planlagte program, hvori de iscenesatte begivenheder i Hjørring skulle indgå.

"Det planlagte program skal ikke sendes, fordi konfrontationen mellem tiltalte og deltagerne i programmet efter DRs opfattelse var i strid med retsplejeloven og DRs programetik. Derudover er det uheldigt, at der skete et utilsigtet sammenstød mellem to genrer, der fungerer på forskellige præmisser - mellem nyhedsdækningen og iscenesættelsen til det planlagte program. Det såede tvivl om DRs troværdighed, som er det vigtigste vi har, og den må ikke kunne beklikkes", siger hun.

"DR skal fortsat kunne anvende iscenesættelser, men der er behov for at klargøre, hvor grænserne for iscenesættelser går. Derfor vil vi indføre en ny bestemmelse i DRs programetik om brug af iscenesættelser", siger Maria Rørbye Rønn.

"Vi udvikler og producerer programmer indenfor alle genrer og bruger hver dag mange forskellige fortællemæssige greb. Det skal vi blive ved med. Men vi skal altid kunne begrunde de virkemidler, vi bruger og sikre os, at varedeklarationen overfor seerne er klar. Udover den nye bestemmelse i DRs programetik vil vi styrke det ledelsesmæssige fokus på anvendelse af programetikken og sætte ekstra fokus på nyhedsplanlægningen ved større komplicerede sager," siger Maria Rørbye Rønn.


Ingen personalemæssige konsekvenser

Selv om sagerne om iscenesættelser betragtes som meget alvorlige af DR, får de ikke personalemæssige konsekvenser.

Det fortæller både DRs generaldirektør og DR-bestyrelsesformand Michael Christiansen.

Maria Rørbye Rønn siger til dr.dk: "For det første vil jeg gerne sige, at vi påtager os ansvaret for de fejl, der er begået her i DR, men det er jo afgørende, at der ikke er nogen, som bevidst har ønsket at manipulere med tingene. Der er sket nogle fejl, og sådan er det," siger Maria Rørbye Rønn.

Heller ikke DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, mener, at sagerne er grove nok til, at der bør rulle hoveder.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002