Kontakt os






 

DR1 sender serie om det moderne Mellemøsten
Tirsdag 14. august 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De danske mediers stereotype dækning af Mellemøsten fremstiller landene i Mellemøsten som middelalderlige og tilbagestående samfund. Fra i morgen onsdag vil en ny serie på DR vise det moderne Mellemøsten. Seerne tages med på en farverig rejse gennem seks lande i området guided af dansk-irakiske Anja Al-Erhayem.
Målet med serien, der består af 6 afsnit, er at vise seerne steder og mennesker, som kan udfordre de gængse fordomme om Mellemøsten. Midlet er at gå ud at spise, gå på arbejde, feste og diskutere - med den moderne, unge generation i Mellemøsten.

De fleste danskere forbinder Iran med præstevælde og kvindeundertrykkelse. Men ved vi også, at 70 procent af de studerende på universitetet i Teheran er kvinder? Mon vi ved, at de iranske unge hører til Mellemøstens mest veluddannede og progressive? Og at de - når solen går ned over moskeen - drager ud i ørkenen og fester igennem med vin, hash og dansemusik – for først om morgenen at vende tilbage til Teherans gader?

Fra i morgen aften kl. 20.30 inviterer Anja Al-Erhayem seerne med på en rejse om på den anden side af fordommene - til det moderne Mellemøsten. Målene for turen er Qatar, Iran, Libanon, Israel, Syrien og Tyrkiet.

Anja Al-Erhayem møder blandt andet heavy-rockere i Qatar, som er inspirerede af nordisk mytologi; universitetsstuderende, der via telekonference følger forelæsninger på amerikanske universiteter; unge kvinder med videregående uddannelser og topjobs i Nokia samt i særdeleshed en bred vifte af mennesker 'i privaten', dvs. hvor de vestlige tv-kameraer sjældent bliver lukket ind.

Hun ’flytter’ nemlig ind hos arabiske familier i de lande, hun besøger. Familierne, som hun følger, udgør Anjas base. Fra deres hjem drager hun ud i byerne og portrætterer det samfund, familierne lever i. Familierne er enten moderne, unge familier - selvom de ofte har en bedstemor eller bedstefar boende, er de i arbejde, har børn eller er under uddannelse - eller også taler Anja med familiens unge. På denne måde tegner programmerne et portræt af den nye og kommende generation i Mellemøsten.

Anja Al-Erhayem taler om næsten alt med de unge, hun møder - også emner, der er kontroversielle i de arabiske lande, og mange steder forbudt: Kærester, sex før ægteskab, homoseksualitet, politisk undertrykkelse, det politiske styre mm. - og seerne kommer med de unge hjem privat, på universiteterne, eller dér, hvor de fester, fra Beiruts superhotte diskoteker til beachbuggy-race i sanddynerne uden for Doha.

Holdet bag 'Med slør og høje hæle' har undervejs opnået adgang til steder, hvor det er yderst sjældent, at et vestligt kamerahold lukkes ind - f.eks. en natklub for bøsser og lesbiske i Beirut, der fungerer som fristed for homoseksuelle i hele Mellemøsten. Dertil er det meget usædvanligt, at man som vestlig journalist overhovedet får lov at filme og interviewe i Iran.

I alle lande tages seerne samtidig med på en spektakulær oplevelsestur gennem det moderne Mellemøsten - fra skisportsstederne udenfor Teheran til emirens milliondyre araberheste i Qatar.

'Med slør og høje hæle' har således også lejlighedsvis karakter af en rejseprogramserie, fordi den besøger moderne og spektakulære steder i Mellemøsten. Det er dog ikke seværdigheder, der primært er på dagsordenen - det er først og fremmest indblikket i mennesker og normer.

I 'Med slør og høje hæle' oplever seerne ikke den hellige Hizbollah-kriger med Kalashnikov-riflen over skulderen, den forarmede palæstinenser i flygtningelejren eller beduinen, der lever i ørkenen. I stedet møder man den unge, moderne generation, som tager del i samfundslivet og som har deres meninger og håb for fremtiden. Og sammen med dem tegner serien et nuanceret og anderledes nutidsbillede af Mellemøsten.

Programmets vært Anja Al-Erhayem er 36, journalist og datter af en dansk mor og irakisk far. Hun har boet i Danmark hele sit liv, men er flere gange rejst tilbage til Mellemøsten og sine rødder i Irak. Blandt andet fulgte DR-Dokumentar Anja Al-Erhayem i det prisbelønnede program 'Tilbage til Bagdad', hvor hun med DR's hold rejste ind i Irak få måneder før krigen brød ud, for at besøge sin familie og venner, inden bomberne faldt.

Anja Al-Erhayem var desuden medinstruktør på Eva Muldvads Afghanistan-dokumentarfilm 'Vores lykkes fjender / Enemies of Happiness', om den kvindelige afghanske politiker Malalai Joya. Filmen har vundet priser bl.a. på Sundance Film Festival og Amsterdam IDFA.

- - -

Foto: Anja Al-Erhayem tager seerne med til steder, som mange ikke troede fandtes i Mellemøsten. Fra skibakker i Iran til hotte diskoteker og bøssebarer i Damaskus og Beirut. (Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002