Kontakt os


 

TV Midtvest-dokumentar sendes i USA
Mandag 30. marts 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
TV Midtvest-dokumentaren 'Dødsfjender' bliver til 'Mortal Enemies' når programmet den 1. maj bliver sendt i USA. Det sker meget sjældent, at en ren dansk dokumentar bliver vist uredigeret i USA, og det er absolut første gang i TV Midtvests 25-årige historie.


Premieren finder sted når PBS (Public Broadscast Service) viser programmet i deres regionale afdeling i staten Minnesota, oplyser TV Midtvest i en pressemeddelelse.

Dokumentaren handler om amerikaneren Lester Schrenk, der bliver skudt ned over Thy i 1944. I 2012 rejser han til Heidelberg for at møde tyskeren Hans-Hermann Müller, der skød ham ned og dræbte hans ven.

Både tyskeren Hans-Hermann Müller og amerikaneren Lester Schrenk lever stadig. Lester Schrenk bor i dag i staten Minnesotas største by, Minneapolis, og han har i årevis drømt om, at programmet 'Dødsfjender' også vil blive sendt i USA.

"Da jeg hørte at programmet vil blive sendt i Minnesota, var jeg meget taknemmelig. Det har været vist i Europa, men aldrig i USA. Efter at have ventet i syv lange år, bliver min drøm nu endelig til virkelighed," siger Lester Schrenk i dag fra sit hjem i Minnesota.

Siden Anden Verdenskrig havde Lester Schrenk håbet, at han en dag ville møde den tysker, der beskød og ramte hans fly med dets 10 mand store besætning ombord, 150 kilometer fra den danske kyst, men som alligevel lod dem flyve ind over land, så de kunne springe ud med faldskærm. Da hele besætningen hang i luften over Thy i deres faldskærme, gav tyskeren flyet en sidste salve med maskingeværet.

"At jeg fik mulighed for at møde Hans-Hermann Müller har været en oplevelse, der har ændret mit liv. Her var manden, der så let kunne have dræbt mig og resten af besætningen på vores fly, men som i stedet valgte at trodse sine ordrer og lod os leve," siger Lester Schrenk.

I 2008 rejste Lester Schrenk til Thy, og besøgte bl.a. stedet, hvor hans B17 bombefly ramte jorden og eksploderede med hele dets bombelast i 1944. Under besøget i Thy sejlede han også ud på den sø, hvor piloten druknede, nedlagde en krans og bad en stille bøn for ham.

Dengang sagde han i TV Midtvest, at han betragtede den tyske pilot, der skød dem ned som en gentleman, selv om den dramatiske kamp i luften altså kostede livet for Lesters ven, piloten.

Ad kringlede veje lykkedes det i 2011 at opspore den tyske pilot, Hans-Hermann Müller, der altså også stadig lever. Efter en længere brevveksling aftalte de at mødes i Heidelberg i foråret 2012.

"Jeg var mere end spændt. Også temmelig bekymret i forhold til, hvordan vi ville blive taget imod. Ikke af Hans-Hermann Müller og hans familie, men af andre tyskere. Under krigen var vi soldater i de allierede flybesætninger de meste hadede, fordi vi ødelagde deres byer og tyskernes liv. Men til min store overraskelse blev jeg meget godt modtaget i Heidelberg, helt over forventning. De fik mig nærmest til at føle mig som en helt. Billeder af Hans-Hermann Müller og jeg dukkede op i aviserne, på tv og i radioen, og folk begyndte endda at hilse på mig på gaden."

TV Midtvest fulgte med, da de to tidligere dødsfjender første gang kunne møde hinanden til en privat havefest i Heidelberg.

"At møde Hans-Hermann var vidunderligt, og noget jeg aldrig havde troet kunne lade sig gøre. I det øjeblik vi mødtes, følte jeg det som om, han var en gammel savnet ven. Vi har så meget til fælles, og jeg var meget glad for, at han stadig husker de fine detaljer om lige nøjagtig det øjeblik, da han skød os ned. Det var en fantastisk oplevelse at høre om krigen fra hans synspunkt og lytte til hans beskrivelser af de drabelige scener, han kæmpede i. Og også at høre om hans syn på de forskellige flytyper, han fløj i og se hans store medaljesamling," husker Lester Schrenk i dag.

Programmet er tilrettelagt af Uffe Bregendahl, der siden besøget i 2008 har holdt kontakt med Lester Schrenk, og som derfor også hørte om det forestående besøg i Heidelberg.

"Det var jo en helt enestående mulighed for at lave en helt fantastisk historie, og vi rejste med det samme til Heidelberg, hvor vi lavede et interview med Hans-Hermann Müller, så vi havde hans version af deres voldsomme møde i luften i 1944, før de to mødtes igen i Tyskland," siger Uffe Bregendahl.

"Vi følte suset fra et stykke verdenshistorie, da vi fik lov til at være med på sidelinjen, mens de to gamle fjender mødtes. En helt utrolig oplevelse," husker Uffe Bregendahl.

Historien har været vist på de fleste af TV 2-regionernes digitale kanaler, men bliver altså for første gang vist uden for landets grænser.

"Jeg har hele tiden følt, at vi har en fantastisk historie liggende som fortjener at nå længere ud, så det her er også helt fantastisk for mig og hele holdet bag programmet," siger Uffe Bregendahl og tilføjer:

"Men først og fremmest glæder jeg mig til at høre, hvilke reaktioner Lester Schrenk får, når historien kommer ud i USA."

Lester Shcrenk er i dag den sidste overlevende fra sin besætning på det B17-bombefly, der nåede at flyve ni togter mod tyske byer, før det altså blev skudt ned efter et mislykket bombetogt til Aalborg.

Alle hans amerikanske krigskammerater er i dag døde, men nu har han i stedet fundet en i Tyskland.

"Jeg kan ikke beskrive med ord, hvordan det føltes at mødes. Hans-Hermann og jeg har fortsat kontakt og skriver regelmæssigt til hinanden, og han betyder meget for mig", siger Lester Schrenk i dag.

Programmet 'Dødsfjender' bliver vist i USA den 1. maj 2015 for at markere 70-året for krigens afslutning i Europa. I første omgang på PBS' regionale station i staten Minnesota med over fem millioner indbyggere.

'Dødsfjender' kan i øvrigt genses på TV Midtvest Mokka på 75 års dagen for tyskernes invasion af Danmark, torsdag den 9. april og det er kl. 21.25.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002