Kontakt os






 

Interesse for gudstjenester er i frit fald
Fredag 10. januar 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danskernes lyst til at se gudstjenester på tv er styrtdykket. Da DR i 2006 lancerede gudstjenesteprogrammet DR Kirken fulgte 77.000 seere i gennemsnit med hjemme i stuerne. I 2013 havde programmet kun 17.000 seere. Samtidigt ønsker Konservative og Dansk Folkeparti det kirkelige, forkyndende stof i DR styrket.


Alene sidste år forsvandt halvdelen af seerne fra DRs kirkelige programmer, skriver Kristeligt Dagblad i dag og nævner som eksempel det kirkelige program 'Før Søndagen', der for 10 år siden havde knap 140.000 seere i gennemsnit. Nu er seertalllet på under 40.000.

DR flyttede sidste år både 'DR Kirken' og 'Før søndagen' over på DR K, og samme år oplevede programmerne, at seertallet blev halveret. DR er siden blevet kritiseret af flere for at nedprioritere de kirkelige programmer. Men flytningen af programmerne forklarer ikke alene, hvorfor lysten til at se en gudstjeneste i tv bliver mindre år for år, skriver Kristeligt Dagblad videre.

Forklaringen på den faldende interesse for tv-gudstjenester skal bl.a. findes i danskernes ændrede medievaner, siger Niels Marslev, medieforsker hos DR. Over de seneste 10 år er mediebilledet blevet kraftigt fragmenteret, og det har haft betydning for DRs programmer.

"Der er kommet mange flere om buddet på mediemarkedet, og DR er ikke det naturlige førstevalg på samme måde, som det var tidligere. Man får ikke længere seerne forærende," siger han.

Niels Marslev forklarer, at stort set alle tv-programmer på DR, der ikke bliver sendt i bedste sendetid, bliver set mindre i dag end for 10 år siden.

Faldet i seertallet for de to kirkelige programmer er dog voldsommere, end hvad andre programmer oplever.


Højrefløj vil styrke de kirkelige programmer

I forvejen er DR forpligtet til at formidle den kristne kulturarv, men både Dansk Folkeparti og De Konservative ønsker nu at gøre DRs forpligtelser over for kristendommen endnu mere konkrete, når politikerne i løbet af de næste måneder skal forhandle en ny medieaftale.

Morten Marinus, medieordfører for DF, siger til Kristeligt Dagblad, at der bør formuleres direkte krav til DR om at sende programmer om de kristne højtider, og De Konservatives medieordfører, Lars Barfoed, bakker op om idéen.

I dag står der i DRs public service-kontrakt, at "DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv".

Tilføjelsen om den kristne kulturarv blev skrevet ind i 2011. Og det er den formulering, både Konservative og DF ønsker at konkretisere. Bl.a. kritiserer de to partier, at DR for godt et år siden valgte at samle alle trosprogrammerne på tv over på DR K. De to partier kræver, at gudstjenesterne skal sendes på DR 1.


Arkivfoto: Gudstjeneste i DR Kirken - her fra Lyngå Kirke.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002