Kontakt os






 

DR1 laver stort demokratisk eksperiment
Onsdag 6. november 2013
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I fire uger gennemlever beboerne på en gade i Ikast et demokratisk, kommunalpolitisk eksperiment. Væk er de kommunale ydelser. Til gengæld beholder beboerne kommuneskatten selv. Eksperimentet bliver til to programmer fra Ikast og et debatprogram.


DR har fulgt beboerne på en helt almindelig gade i Ikast - fra morgen til aften - i fire uger.

Beboerne i 21 husstande bliver frataget dele af de kommunale ydelser og skal i stedet selv finde ud af, hvad de egentlig vil bruge skattekronerne til. Resultatet af eksperimentet kan ses i 'Gaden hvor det offentlige forsvandt', der bliver vist i to afsnit på DR1 henholdsvis onsdag den 13. november kl. 20.40 og torsdag den 14. november kl. 20.30.


Et stort eksperiment

Hvad vil gadens beboere helst, når det pludselig er dem selv, der skal prioritere, og når de valg, de træffer har indflydelse både for dem selv og deres nabo? Følelserne får frit spil, og bølgerne går højt. Men lader beboerne følelserne eller fornuften tale, og hvordan reagerer gadens beboere, når beslutninger får personlige konsekvenser for dem?

"Programmet er et stort eksperiment, som går tæt på en række helt almindelige danskere, som selv får råderet over at prioritere de kommunale ydelser - også når virkelighedens prioriteringer rammer for alvor.

Alt er orkestreret fra DRs side, men har stærk forankring i virkeligheden, fordi vi har samarbejdet tæt med Ikast-Brande kommune om at gøre det så realistisk som muligt. Alle de udgifter, der rammer gadens beboere har altså bund i virkeligheden. Hermed forsøger vi at give et realistisk billede af, at de offentlige ydelser og prioriteringer har en pris," siger redaktionschef i DR Danmark Søren Juul Baunsgaard.


Skal Egon selv betale sin rollator?

Som led i eksperimentet mister gadens beboere en lang række af de helt almindelige ydelser, som de ellers modtager fra kommunen. Kerneydelser som hjemmehjælp, børnetandpleje og førtidspension forsvinder. Det samme gør tilskud til hjælpemidler som høreapparater og kommunale servicer som sport- og kulturtilbud.

Et par af de dyreste kommunale ydelser såsom folkeskolen, beredskabet og børnepasning er dog ikke omfattet af eksperimentet.

I programmerne møder seerne bl.a. Robert, der har to børn og ikke ligefrem er tilhænger af højere kommuneskatter. Men hvad sker der, når han står over for at skulle vælge mellem en skattestigning og brugerbetaling på børnetandlægen? Og hvad med Egon, der som led i ekspimentet får frataget sin rollator? Skal han selv betale for en ny, eller finder gadens beboere mon penge til en rollator?


Den kommunale opgave bliver tydelig

Pil Gundelach Brandstrup, der netop er tiltrådt som kanalchef for DR1, glæder sig til, at programmet rammer fladen:

"Med 'Gaden hvor det offentlige forsvandt' forsøger vi at synliggøre de valg og prioriteringer, som de mange lokale politikere, der stiller op til kommunalvalget, dagligt kommer til at stå over for," siger hun og tilføjer:

"Den kommunale opgave er ikke let at formidle, men med 'Gaden hvor det offentlige forsvandt' er ambitionen at formidle den kommunale opgave, så den er til at forstå og forholde sig til. Forhåbentlig kan det være med til at tiltrække flere danskere til stemmeurnerne, fordi vigtigheden af de kommunale beslutninger bliver tydelig for os alle, og fordi det bliver meget konkret, hvad det egentlig er for en opgave, vi lægger i hænderne på vores kommunalpolitikere den 19. november," slutter Pil Gundelach Brandstrup.


Debat i gaden hvor det offentlige forsvandt

Klaus Bundgård Povlsen er vært på programmet og følger beboerne i alle fire uger. Han er også vært på en debat på DR1, der sendes torsdag efter andet og sidste afsnit af 'Gaden hvor det offentlige forsvandt'.

Centralt for debatten bliver den måde, kommunerne bruger pengene på, og hvad vi hver især kræver af og bidrager med til vores velfærdssamfund. Debatten sendes på DR1 den 14. november klokken 21.55.


Fakta om programmet:

- Eksperimentet tager udgangspunkt i en gennemsnitlig økonomisk udregning.
For eksempel er beboernes skattebetaling udregnet ud fra den gennemsnitlige skattebetaling pr. husstand i kommunen. Udgifterne i programmet er enten konkrete udgifter, hvor det er muligt - eller gennemsnitlige beregninger.

- Et par af de dyreste kommunale ydelser er ikke omfattet af forsøget - folkeskolen, beredskabet og børnepasning. Til gengæld er kommunens udgift til de elementer også trukket ud af regnestykket.

- Gaden i Ikast tæller 21 husstande med beboere, der bredt repræsenterer ældre, unge og børnefamilier.

- DR har mandsopdækket gaden med hold hver dag i fire uger - fra klokken 7 morgen til 22 aften.


Foto: I fire uger gennemlever en gade i Ikast et demokratisk eksperiment uden sidestykke. Beboerne melder sig ud af kommunen og overtager selv en stor del af de opgaver, som normalt bliver løst for dem. Vært: Klaus Bundgård Povlsen. (Fotograf: Bjarne Bergius Hermansen)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002