Kontakt os


 

DR2 på to hjul i uge 30
Onsdag 9. juli 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I den sidste og afgørende uge af årets Tour de France - fra og med den 21. juli - sender DR2 en række prisvindende dokumentarfilm om cykelsporten og dens helte og skurke.


Lige nu kan man hver aften kl. 21 i 'AftenTour' på DR1 se referater af dagens etaper i Tour de France, og i uge 30 kan seerne få forlænget deres daglige cykelfix, når også DR2 hopper op på den tohjulede.

Det legendariske etapeløb går i uge 30 ind i den sidste og afgørende uge og her sender DR2 en række dokumentarfilm, der gå helt tæt på cykelsporten og dens helte og skurke.


Smerte og skønhed

Der vil blive sendt dokumentarer, der med afsæt i cykelsporten fortæller historier, der er rige på såvel smerte, som skønhed. Fra Jørgen Leths legendariske dokumentar fra 1974 om forårsklassikeren 'Paris-Roubaix' til den dramatiske og tragiske historie om den flamboyante italienske cykelrytter Marco Pantanis storhed og fald - fra dokumentarserie om legenderne i Tour de France gennem tiden til helt nye og nærgående portrætter af den detroniserede syvdobbelte tour-vinder Lance Armstrong og den danske cykelboss Bjarne Riis, der for ganske nylig har afhændet sit cykelhold til den russiske rigmand Oleg Tinkov.


Oversigt over dokumentarer på DR2 i uge 30:

Mandag den 21. juli kl. 23.00: En forårsdag i helvede
Dansk dokumentarfilm fra 1974.
Jørgen Leths personlige film om det klassiske cykelløb Paris-Roubaix. Ruten er en af de hårdeste, og løbet afvikles på kun én dag. Den frygtes af professionelle ryttere, men det giver samtidig megen prestige, hvis man kommer over stregen. I denne film har løbet sine egne helte og skurke, sin egen dramatik og barske poesi.

Tirsdag den 22. juli kl. 20.30: Dokumania: Pantanis sidste nedkørsel
Britisk dokumentar fra 2014.
I 1998 vandt Marco Pantani både Tour de France og Giro d'Italia, en fysisk og mental kraftpræstation, som ingen anden rytter har gjort ham efter siden. For millioner af mennesker verden over var han en helt og blev betragtet som cykelsportens redningsmand efter de mange dopingskandaler. Men mindre end seks år senere, i en alder af kun 34 år, døde han alene i et billigt hotelværelse af akut kokainforgiftning. Han havde været narkoman i fem år.

Tirsdag den 22. juli kl. 23.00: Overcoming
Dansk dokumentar fra 2005.
Tomas Gislason dokumentarfilm om Bjarne Riis' cykelhold Team CSC. Gislason følger Team CSC før og under Tour de France i 2004, hvor Bjarne Riis og holdet stræber efter det umulige: at blive verdens bedste og vinde Tour de France. Anstrengelserne kulminerer, da holdets stjerne, Ivan Basso, vinder 12. etape i Pyrenæerne og senere kan træde op på podiet i Paris som nummer tre i den samlede stilling..

Onsdag den 23. juli kl. 23.00: Lance Armstrong - fra start til slut
Australsk dokumentar fra 2014.
Der var tale om en tæt sammentømret gruppe, der delte en hemmelighed, der tærede på deres venskab, indtil de vendte sig mod hinanden og i en desperat kamp for sandheden ødelagde hinandens ægteskaber, liv og karrierer. I centrum stod den syvdobbelte Tour de Frances-vinder Lance Armstrong, der efter sin mirakuløse helbredelse for kræft fremstod som et internationalt sports-ikon og et fyrtårn for alle kræftramte. I virkeligheden blev hans snyd og mobning af modstandere på og uden for banen mere og mere ekstrem i bestræbelserne på at skjule den store sammensværgelse, hvor Lance, hans bagmænd og sponsorer havde sat sig for at stjæle en af verdens største sportsbegivenheder og berige sig selv på bekostning af cykelfans, sporten og sandheden.

Torsdag den 24. juli kl. 23.00: Riis - Forfra
Dansk dokumentar fra 2014.
DR Sportens journalist Niels Christian Jung var i sin tid med til at afsløre Bjarne Riis' dopingmisbrug. Nu har han lavet en ny film om Bjarne Riis, hvor han i halvandet år har været helt tæt på den danske cykelboss. Midt i doping-anklager og sponsorpres. Midt i op- og nedture. Midt i Bjarne Riis' mange udfordringer. Det er blevet til et nærgående portræt af en af Danmarks mest omtalte mænd fortalt gennem familien og Bjarne Riis selv.

Lørdag den 26. juli kl. 23.00: Tour de France - legenderne (1:2)
Søndag den 27. julu kl. 23.00: Tour de France - legenderne (2:2)

Fransk dokumentarserie fra 2013.
Siden Henri Desgrange i 1903 skabte verdens mest berømte cykelløb har det tiltrukket tusinder og tusinder af trofaste fans. Og hver periode har haft sine helte. I mellemkrigstiden gjorde en populær Dédé Leducq sig godt i offentligheden. I slutningen af 2. Verdenskrig kæmpede Frankrigs yndling, Louison Bobet, indædt om førstepladsen med den seje italiener Fausto Coppi, der var fast besluttet på at genrejse sit lands ære. Og i slutningen af 1950'erne var det en sportslig kæmpe som Jacques Anguetil, der steg til velstand og berømmelse.


Foto: Jørgen Leths personlige film fra 1974 om det hårde, klassiske cykelløb Paris-Roubaix sendes på DR2 mandag den 21. juli kl. 23. (Fotograf: Vibeke Winding)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002