Kontakt os


 

Billedskøn dramaserie på DR2
Fredag 11. juli 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I 1993 modtog Jane Campion Cannes-festivalens Guldpalme for 'The Piano'. Fra den 28. juli kan den newzealandske instruktørs kritikerroste og prisbelønnede tv-serie 'Top of the Lake' opleves på DR2. Serien beskrives som barsk og billedskøn.


En 12-årig pige går ud til brysthøjde i en iskold bjergsø. En kvinde redder hende, før hun dør af kulde. Det viser sig, at pigen, Tui, er gravid i femte måned. Den unge politikvinde Robin Griffin får til opgave at finde ud af, hvem der er far til barnet - og til at finde Tui, da hun pludselig forsvinder.

Sådan begynder 'Top of the Lake', der senere på måneden kan opleves på DR2. Serien er skabt af Jane Campion, instruktøren bag Guldpalme- og Oscar-vinderen 'The Piano'. Rollebesætningen tæller bl.a. Elisabeth Moss fra dramaserien 'Mad Men', Peter Mullan fra Ken Loach-filmen 'My Name is Joe' og Holly Hunter, der spillede den stumme, klaverspillende hovedperson i 'The Piano'.


Udkants-New Zealand

'Top of the Lake' foregår i en naturskøn, men tyndt befolket egn, hvor beboerne lever efter deres egne regler. Den unge politikvinde Robin Griffin (Elisabeth Moss) er vokset op i den lille, afsidesliggende by og kunne ikke komme hurtigt nok væk derfra. Nu er hun vendt tilbage for at besøge sin syge mor.

Da det lokale politi beder Robin efterforske sagen om Tui, bliver det klart, at den gravide pige langt fra er den eneste i den lille by, der har hemmeligheder. Tuis far, vildmanden Matt Mitcham (Peter Mullan), er i hvert fald ikke samarbejdsvillig. Han bor på en skarpt bevogtet gård med sine to voksne sønner og har gode grunde til ikke at lukke politiet indenfor.


Fængslende og morsom

Eftersøgningen bringer også Robin til Paradise, en container-by på en eng midt i vildmarken. Her har den langhårede guru GJ (Holly Hunter) skabt et refugium for kvinder, der er desillusionerede over tilværelsen i almindelighed og mænd i særdeleshed. Den unge politikvinde er uerfaren, men stædig, og snart bliver hendes søgen efter Tui et dybt personligt anliggende, der også blotlægger hemmeligheder om Robins egen fortid.

"Fængslende, fuld af lag og til tider meget morsom", skrev den britiske avis The Independent om 'Top of the Lake', mens The Guardian beskrev serien som "Sær, dyster, morsom og klog".

Elisabeth Moss modtog en Golden Globe for sin præstation i rollen som Robin Griffin, foruden flere andre priser. En anden vigtig rolle i serien spilles af det dramatiske newzealandske landskab. Billedsiden er bjergtagende, og 'Top of the Lake' modtog da også en Emmy-pris for bedste fotografering. Serien blev nomineret til yderligere syv Emmy'er, men måtte 'nøjes' med den ene.

'Top of the Lake' sendes som dobbeltafsnit på DR2 over fire mandage. Første gang mandag den den 28. juli kl. 20.20.


Foto: BBC


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002