Kontakt os






 

'Blod, sved og T-shirts' - ny dokumentarserie på DR1
Torsdag 27. januar 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Fem unge storforbrugere af tøj har sagt ja til at deltage i et eksperiment. De bliver kastet ud i Indiens benhårde tøjindustri. Her skal de kæmpe for at overleve på en indisk arbejders løn. Men kan de klare at producere det tøj, de selv og resten af Vestens befolkning går i? Det er DR1 i aften.
Programserien hedder 'Blod, sved og T-shirts' og har premiere i aften kl. 20.30 på DR1.

Her kan seerne følge fem unge: den indisk adopterede Sandie fra Herning, designstuderende Simon fra Helsingør, den modebevidste Kamilla fra Odense, ultraliberalisten Tor fra Lolland og fairtrade-aktivisten Maja fra Århus.

Alle er de indstillede på at arbejde i Indien i en måned på fuldstændig samme vilkår som inderne. Men de ved ikke, hvad der venter dem - og spørgsmålet er, om vi danskere kan klare det hårde liv, som er virkeligheden for dem, der til daglig producerer vores tøj.

"Blod, sved og T-shirts giver et sjældent indblik i de vilkår inderne arbejder under. Den indsigt programmet giver, sætter tanker i gang om, hvordan det tøj vi har på, faktisk bliver produceret under meget umenneskelige arbejdsforhold," siger Gitte Tækker, der er livsstil- og fakta-redaktør i DR.

Eksperimentet begynder i millionbyen Jaipur – en stor tøj-producerende by. I 2009 importerede Danmark tøj for godt 1.8 mia. danske kroner fra Indien samt 218,1 mio. kr. til stof og garn – hvilket svarer til mere end to mia. kr.

Ved ankomsten til Indien får de unge frataget deres penge, kreditkort og mobiltelefoner inden de bliver kørt til den fattigste del af byen. Her skal pigerne og drengene i den første tid indlogeres hver for sig, hos hver sin værtsfamilie.

De danske pigers værtsfamilie mister allerede efter et døgn tålmodigheden. Familien har en kamp med at få pigerne lært at følge deres skikke og regler – herunder at klæde sig anstændigt, og det ender med, at familien smider pigerne på gaden, fordi de ikke formåede at bidrage til fællesskabet og blive en integreret del af familien.

De fem unge starter med at arbejde på en tøjfabrik med relativt gode forhold for området. Her arbejder 500 indere seks dage om ugen til en dagsløn på omkring 17 kroner for at producere tøj til de europæiske butikker.

De fleste skræddere på tøjfabrikken har lært at sy inden de blev ansat, men dem der ikke er gode nok, bliver sat til at øve sig, skarpt overvåget af en symester. Det kommer de fem unge danskere til at mærke for alvor.

Programserien om de unges kamp for at overleve som bomuldsplukkere i stegende hede, stå med bare ben i et syrebad og farvestoffer, arbejdsløse og blive tilbudt job som skraldesamlere samtidig med at deres chefer konstant skynder på dem - sendes fra i aften- og de næste torsdage kl. 20.30 på DR1.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002