Kontakt os






 

Ny aftale om digital-tv's fremtid
Fredag 5. oktober 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Et bredt politisk flertal i Folketinget er nået til enighed om betingelserne for det digitale tv-udbud - DTT - der vil kunne vende op og ned på det danske tv-marked. Der skal nu ved en 'beauty-contest' findes en gatekeepter til det digitale sendenet, der fra fra 2009 erstatter det nuværende analoge net.
Partierne bag medieaftalen for 2007-2010 indgik i går en endelig aftale om udbuddet af digitalt tv i Danmark - DTT.

Politikerne besluttede, at gatekeeperen vil få rådighed over i alt 4 digitale sendemuligheder (”mux”) – med plads til i alt omkring 25 tv-kanaler – med en forpligtelse til at distribuere et alsidigt udbud af programmer, herunder mindst én nabolandskanal, der kan variere fra landsdel til landsdel, samt en kanal med regionale/lokale nyhedsudsendelser, hvis en sådan eksisterer på udbudstidspunktet og tilladelsesperioden ud.

Herudover vil der som forudsat i beslutningen fra juni være i alt to digitale mux afsat til public service-formål.

Den væsentligste ændring i forhold til de retningslinier, der hidtil har været gældende for udbuddet af de 4 mux til en gatekeeper er, at det gøres til et skønhedskriterium ved Radio- og tv-nævnets valg af byder, om gatekeeper vil tilbyde mobil-tv efter DVB-H standarden. Samtidig fastholdes beslutningen om også at benytte frekvenser i L-båndet til mobil-tv. Sådan hedder det fra Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Der vil nu blive arbejdet videre i ministeriet med udstedelse af en bekendtgørelse om Radio- og tv-nævnet udbud. Man regner med, at der først i 2008 kan være fundet en 'gatekeeper', som herefter vil skulle opbygge sit landsdækkende, digitale sendenet og forberede udsendelsesvirksomheden i overensstemmelse med den udstedte tilladelse, således at der kan slukkes for analogt tv med udgangen af oktober måned 2009.

Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler: "Jeg er utrolig glad for den brede enighed i medieordførerkredsen om at gå videre med udbuddet efter stort set de retningslinier vi fastlagde i juni måned. Vi har fundet en fornuftig balance mellem hensynet til dansk public service-tv, der skal sikres de fornødne muligheder for at udvikle sine digitale tv-tilbud, hensynet til de danske seere, der via DTT-platformen skal have adgang til et bredt og varieret tilbud af både public service-tv og andet tv samt hensynet til den kommende kommercielle gatekeeper, der skal kunne drive sin virksomhed med størst mulige frihedsgrader og på et bæredygtigt økonomisk grundlag."

Dagbladet Børsen hæfter sig ved, at aftalen er indgået - på trods af en løftet pegefinger fra EU-Kommissionen. Kommissionen har udbedt sig en forklaring på, hvorfor Danmark har besluttet at lade én enkelt aktør sidde på gatekeeper-rollen i 12 år. Sverige har tidligere fået besked på at ændre en lignende ordning, hvor én aktør havde eneret på at håndtere salget af tv-kanaler på det jordbaserede DTT sendenet.

Børsen oplyser også, at det svenske Boxer og norske Telenor er favoritter til at vinde gatekeeper-rollen i Danmark. Den kommende nye gattekeeper vil blive en seriøs konkurrent til de nuværende kanaldistributører på det danske tv-marked.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002