Kontakt os






 

DR dømt i injuriesag
Fredag 9. april 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I sagen om DR1-dokumentarer 'Når læger ved bedst' blev DRs generaldirektør, dokumentarchef og en programtilrettelægger fredag eftermiddag idømt 10 dagbøder á 1.000 kr. samt en betaling af sagens omkostninger på 62.000 kroner. DR besluttetede omgående at anke dommen.
Sagen drejede sig om DR1-dokumentaren ’Når lægen ved bedst’, der blev sendt den 24. september 2008. Programmet bygger på en kritik fra en række patienter og eksperter. Patienterne, som havde lungehindekræft, kritiserede, at de var blevet forholdt oplysninger om, at der fandtes en godkendt medicin til deres sygdom.

Rigshospitalet valgte ikke at gå til Pressenævnet, men derimod til Københavns Byret. Det skete med en påstand om, at DR1-dokumentaren skulle påstå, at patienterne er blevet behandlet med en virkningsløs medicin, der førte til unødvendige dødsfald. Noget, DR hele tiden har bestridt at have sagt.

I sin dom slår Københavns Byret blandt andet fast, at "de beskyldninger, der er indeholdt i DRs dokumentarprogram ’Når lægen ved bedst’ mod Rigshospitalet og overlæge, dr. med. Jens Benn Sørensen for at have ydet visse patienter med lungehindekræft en behandling, der har ført til unødvendige dødsfald eller afkortning af levetid for derigennem at fremme Jens Benn Sørensens faglige prestige og privatøkonomi findes ubeføjede".

Dokumentarchef Steen Jensen fra DR Dokumentar mener, det er en forkert dom, som bygger på en forkert udlægning af den kritik og den dokumentation, der blev fremlagt i programmet.

"Derfor anker vi dommen til Landsretten for at få en ny vurdering af sagen. Sagen er vigtig, fordi den også handler om pressens mulighed for at se kritisk på behandlingen på landets største hospital og på patienternes ret til at blive ordentligt oplyst," siger han.

Steen Jensen tilføjer, at Rigshospitalet ovenpå programmet har rettet ind efter kritikken, der blev rejst, og derfor giver det ingen mening, at DR bliver dømt for injurier.

"Hvis vi kan blive dømt på den baggrund, svækker det pressens muligheder for at sætte kritisk fokus på væsentlige spørgsmål som patienters rettigheder."

Rigshospitalet blev forud for programmet orienteret om kritikken, der var rejst, ligesom ledelsen også blev tilbudt at deltage i programmet og kommentere kritikken. Det ønskede man imidlertid ikke.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002