Kontakt os






 

Forfejlet dansk fokus på valg i USA
Onsdag 31. oktober 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Danske medier har i årets første ti måneder bragt mere end 5.000 artikler, tv - og radioindslag om det amerikanske præsidentvalg. I virkeligheden betyder udfaldet af det amerikanske præsidentvalg uendelig lidt for danskerne, mener flere forskere. Den massive dækning af præsidentvalget i USA står i skærende kontrast til den mere beskedne dækning af EU, hvor udviklingen ellers har langt større betydning for danskernes hverdag, jobmuligheder og økonomi.

Det vil stort set ikke kunne mærkes i Danmark, om det bliver Barack Obama eller Mitt Romney, der løber af med sejren ved præsidentvalget i USA. Det mener flere eksperter, som ugebrevet A4 har talt med. Alligevel har de danske medier - ikke mindst DR og TV 2 - kastet sig over valgkampen, som var det nøglerne til det danske Statsministerium, der var på spil.

"Det er meget, meget marginalt, hvad det vil betyde for Danmark, om det bliver Obama eller Romney," siger afdelingsleder og professor Hans-Henrik Holm fra Danmarks Journalisthøjskole.

Men allerede ved de første primærvalg i januar valfartede danske journalister til USA for at dække valgkampen.

Lektor på Århus Universitet Derek Beach finder det paradoksalt, at medierne leverer en så massiv dækning af den amerikanske præsidentvalgkamp.

"Der er lidt X-Faktor over mediernes dækning af det. Det har stor underholdningsværdi, at vi vælger verdens mægtigste mand. Men jeg har svært ved at forklare, hvorfor der skal være den massive medieopmærksomhed," siger Derek Beach til ugebrevet A4 og henviser til, at det betyder langt mere for danskernes hverdag, jobmuligheder og økonomi, hvad der sker i EU og i de kriseramte EU-lande. Alligevel bliver de ikke dækket i samme omfang.

Og de danske mediers fokus på især USA's indenrigspolitiske forhold er også et problem.

Seniorforsker på DIIS Vibeke Schou Tjalve siger: "Vi skal høre om hver en lille detalje i hver en lille amerikansk delstat. Men det, der er relevant for danskerne, er vel det store globale billede. Jeg synes, at det uvæsentlige er overeksponeret, og det væsentlige er blevet underbelyst. I dækningen stiller journalisterne ikke de spørgsmål, der er mest interessante for danskerne - dem, der handler om, hvilken præsidentkandidat, der i sin måde at lave udenrigspolitik på bedst tjener Danmarks interesser."


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002