Kontakt os






 

YouSee lancerer ny fritvalgs-model
for tv-kanaler

Mandag 11. marts 2013
Af Eric Larsen
 
På YouSee Live’13-messen i Bella Centret weekenden lancerede YouSee planerne for en ny fritvalgs-model med over 100 kanaler at vælge imellem og man fortalte om nye kanaler på vej i kabel-nettet. TVnyt.com var med på messen, og fik en snak med vicedirektør Ulf Lund om de nye muligheder.

YouSee indfører fra 1. juli en helt ny fritvalgsmodel i deres kanalstruktur. Hidtil har man haft en á lá carte model, hvor man - ud over en given pakke - har kunnet abonnere på en eller flere tilvalgspakker. Eller man har kunnet udvælge enkelte kanaler fra en liste med såkaldte 'Ekstrakanaler' – dog mindst 4 styk.

Men fra denne sommer gives tingene mere frit. Under mottoet ”Jeg vil kunne vælge selv – eller vælge ikke at gøre det” fjerner YouSee nu kravet om at man skal abonnere på mindst 4 ekstrakanaler. Det er således fremover muligt at nøjes med det mindst mulige tilvalg, hvor man kun har én ekstra kanal. Målet er dog uændrede kanalpriser på de nuværende ekstrakanaler.

Listen med de nuværende 68 ekstrakanaler vil primært blive udvidet med alle de nuværende etniske tv-kanaler, dvs. at bindingerne i de nuværende sprogpakker ophæves. Hvis det kun er nogle bestemte f.eks. arabiske, tyrkiske eller eks-jugoslaviske tv-stationer som interesserer én, så bliver det fremover muligt at abonnere på dem enkeltvis.

Der kommer også enkelte helt nye kanaler. Vicedirektør Ulf Lund vil ikke støvsuge satellitterne for rub og stub, men man vil indgå aftaler med kanaler, som det skønnes vil kunne opnå nok abonnenter til at de er interessante for YouSee at have med i deres udvalg.

F.eks. har den store interesse som har vist sig for den kommende TV 2 Fri, om udendørs- og fritidsliv, gjort at YouSee om kort tid også får den amerikanske Outdoor Channel med i deres udbud af ekstrakanaler (se denne kanals hjemmeside på www.outdoorchannel.com).

Ligeledes tygger man p.t. på, hvad man skal gøre med udvalget af britiske kanaler, når BBC HD ophører i slutningen af denne måned – om man i så fald skal medtage BBC One og BBC Two. En kanal som TV3 Sport 2 er ikke forhandlet på plads endnu, da man stadig ”ser hinanden an”. Og så er der kanaler, som har været prøvet, og som ikke får comeback – her tænkes på TV 2 Film, der ifølge Ulf Lund ikke er planer om at tage med igen. Med det nuværende filmudbud på kanalerne er det svært at se behovet.

Der er fortsat enkelte tv-stationer i de nuværende mellem- og fuldpakker, som det endnu ikke er muligt at abonnere på som ekstrakanaler, men der arbejdes hårdt på at få aftaler på plads med disse til lanceringen af den kommende fritvalgs-model.

Vicedirektør Ulf Lund må dog indrømme, at det kan vise sig ikke at være muligt at holde alle kanaler inden for den nuværende model, hvor en Ekstrakanal koster 10, 20 , 30 eller 40 kr. pr. måned. Det kan blive nødvendigt at måtte indføre en 50 kroners kategori eller måske endnu dyrere. Her kan det indskydes, at en sådan efterspurgt kanal er TV3 Sport 1, som konkurrenten Boxer nu har fået som tilvalgskanal – her er prisen 59 kr. pr. måned.

Man ser her tydeligt bagsiden af frit valg: De meget store rabatter, som en udbyder kan forhandle hjem ved at lægge en kanal i en af deres pakker, kan ikke opnås af kunden i den enkelte husstand ved tilkøb af kanalerne enkeltvis.

Intet af ovenstående kommer dog uden bindinger, da valgfrihed som udgangspunkt er krypteret. Det vil stadig være et krav hos YouSee, at der er signal igennem for at kunne abonnere på deres kanaler, det vil sige at man skal abonnere på minimum Grundpakken. Og for at kunne åbne for de krypterede kanaler, skal man også have et programkort fra YouSee, plus en kortlæser – det kan være i form af en boks, eller et CAM-modul der indsættes bag i fjernsynet. Indholdet og prisen på Grundpakken er til stadighed genstand for debat, også på TVnyt.com. Men for det første skal alle abonnenter være med til at betale for den bagvedliggende infrastruktur, dvs. kobberkabler og teknisk udstyr, så en grundpakke hos en kabel-tv-udbyder vil aldrig kunne blive gratis.

Når det kommer til selve indholdet af Grundpakken, så har DR-kanalerne, FolketingsTV, Lokal-tv/Tegnsprogstolkning og TV 2-regionerne status af must-carry kanaler. Derudover er nabolandskanalerne med pga. bilaterale aftaler med vores nabolande. Således har politikerne i Nordisk Råd for år tilbage besluttet, at de nordiske public service-kanaler skal være tilgængelige for alle borgere i Norden, ligesom de tyske kanaler skal servicere det tyske mindretal. Kanalerne er også til stor gavn for de mange udvekslingsstuderende fra vores nabolande, når de skal falde til på kollegierne.

YouSee har så valgt også at medtage en række betalingskanaler i deres Grundpakke. TV 2 er med, da der er et udbredt ønske om at se den, også efter den er blevet betalingskanal. Den nyeste undersøgelse viste, at 95 pct. af Grundpakkekunderne hos YouSee ønskede at have adgang til TV 2 uden at skulle bøvle med anden teknik. Kun 5 pct. var ligeglade eller ville ikke have den. Da YouSee ikke ønsker at forskelsbehandle mellem de tre store kommercielle tv-udbydere (TV 2, SBS og Viasat), har man ud over TV 2 også valgt at have TV3 og Kanal 5 med i Grundpakken – samt også DK4, da man har et ønske om at støtte danskproduceret tv. Selv om pakkerne til tider har været udskældte, så har de været fødselshjælpere i skabelsen af et tv-miljø, hvor der fortsat produceres dansk tv i så stor udstrækning som nu, på trods af at vi er et lille sprogområde.

Ønsket om at kunne modtage bl.a. TV 2, DK4 og tysk tv uden at skulle bøvle med anden teknik blev hørt i krogene fra mange af de op mod 4.000 repræsentanter for antenneforeninger, boligforeninger, kollegier og grundejerforeninger, som var til stede på messen. Og det blev understreget af en anden overraskende undersøgelse.

Efter at der har været fuld fart på anskaffelsen af fladskærme i de senere år, er man nu nået ind til en hård kerne af analoge kunder. De nyeste tal viser, at 15 pct. af samtlige YouSee-kunder (og det er 15 pct. af 1,2 mio. husstande) stadig – og stædigt – fastholder at have et billedrørs-tv som husstandens primære fjernsyn. Det er rigtig mange kunder, og YouSee måtte da også indrømme, at man derfor vil holde fast i analog distribution af kanaler i flere år frem endnu. Folk udskifter ikke et godt billedrørs-tv, som ser ud til at kunne holde i mange år endnu. Man håber dog at kunderne i længden bliver lokket af endnu mere HD-tv.

I øjeblikket har YouSee aftaler på plads om, at 32 kanaler i Grund-, Mellem- og Fuldpakke bliver eller skal udsendes i HD, og det forventes at nå op på 35 kanaler senere i år. Til april lancerer YouSee desuden en ny enkel DVB-C modtageboks til digitale kanaler. Den har ingen kortlæser, men vil kunne modtage de ukodede kanaler i kabel-tv nettet plus streame film fra YouBio over på et analogt tv.

YouBio er netop et område hvor YouSee oplever stor kundefremgang og hvor den tekniske udvikling går allerhurtigst. Streamingtjenesten havde 3 mio. visninger sidste år, og tallene tyder på, at man i år kan nå 6 mio. visninger. Her vil man satse benhårdt på at kunne vise premiereafsnit af populære serier hurtigst muligt, i princippet dagen efter at de har været vist på amerikansk tv.

På streaming-området er man i hård kamp med Netflix, som med base i Luxembourg er fritaget for dansk moms. Men til gengæld får man hos YouBio fremover C-More flowkanalerne med i YouBio-prisen på 99 kr. pr. måned, mens C-More pakken for kabeltv-kunder normalt koster hele 179 kr. pr. måned. Som Ulf Lund rundede af med ordene: ”Et rigtigt godt tilbud”.


Foto: Vicedirektør for You See Ulf Lund. (Fotograf: Eric Larsen, TVnyt.com)


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002