Kontakt os


 

VM betyder flere dialekter på tv
Onsdag 9. juli 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Tv-dækningen af fodbold-VM har givet plads til et bredt udsnit af danske dialekter. Det melder om nye tider for sproget i nyhedsformidlingen på tv, der ellers har været overvejende domineret af københavnske dialekter.
Danske fodbold-seere har indtil videre under VM-dækningen kunnet oplevel Mikkel Becks Vejle-dialekt, Morten Bisgaards østjyske og Morten Bruun, som er født i Skive. Dertil taler Flemming Povlsen aarhusiansk i TV 2' s studie, og Glen Riddersholm hos DR forsøger ikke at skjule, at han kommer fra Esbjerg.

Sådan har det været i dækningen af sport - og i nogle vejr-programmer - på tv i flere år, mens de jyske, fynske og andre dialekter stadig er fraværende på den øvrige sendeflade, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Det er der en simpel forklaring på, mener Michael Ejstrup, som er forskningschef i sprog på Danmarks Medie-og Journalisthøjskole:

"Det er på grund af en gammeldags forståelse af sprog, man har set i mange år. Der har været en tendens til, at man kun måtte bruge det, som jeg kalder ikke-eksisterende DR-sprog, hvor man har en meget forfinet måde at udtale alle bogstaver på. Det har ændret sig enkelte steder, men den hersker stadig i de programmer, der bliver tilkendt prestige, som TV-avisen og Deadline," siger han til avisen.

Sprogforskeren mener, at billedet fra sports-og vejrprogrammerne inden længe vil brede sig til den traditionelle nyhedsdækning.

"De gamle sportsguruer hørte til den københavnske liga, og at man snakker jysk og fynsk i vejrudsendelser er relativt nyt. Hvis man foreslog det for 25 år siden, var der ikke mange, som ville tro på det," siger Michael Ejstrup, og konstaterer at ændringerne bl.a. er sket fordi DR for 15-20 år siden begyndte at gøre brug af lokale sports-journalister til den landsdækkende sendeflade.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002