Kontakt os


 

DRs traditionsrige 'Julehilsen til Grønland' sendes igen fra Aalborg
Fredag 8. september 2017
Af Karsten Jensen
 
Timm Vladimir og Maria Motzfeldt er værter, og Musikkens Hus danner rammen, når DR igen i år sender ’Julehilsen til Grønland’ fra Aalborg.
Sidste år blev DRs traditionsrige program ’Julehilsen til Grønland’ sendt fra Aalborg for første gang - og der bliver også en anden gang, oplyser DR i dag i en pressemeddelelse.

For onsdag den 6. december i år bliver det atter Musikkens Hus på Aalborgs havnefront, der kommer til at danne rammen om udsendelsen, som endda selv har noget at fejre i år. I 2017 er det præcis 85 år siden, at DR sendte julehilsner nordpå for første gang – først på radio fra 1932, og siden 1983 også på tv.

Årets værter bliver skuespilleren og tv-værten Timm Vladimir, der i den kommende tid kan ses i spidsen for ’Den store bagedyst’ på DR1, og den grønlandske tv-vært og multitalent Maria Motzfeldt. De medvirkende derimod er ikke helt på plads endnu, men de ventes klar i løbet af den kommende måned.

”Julehilsner til Grønland er et af DRs ældste programmer, og jeg ved, at det for rigtig mange mennesker er blevet en vigtig tradition,” siger DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen.

Temaet i år bliver netop fællesskab. DR vil se på fællesskabet mellem grønlændere og danskere, mellem generationer, over afstande, i familierne, hen over julen og gennem tiden. Det sidste giver samtidig en mulighed for at se tilbage på ’Julehilsen til Grønland’ gennem de sidste 85 år.

Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen ser med glæde tilbage på sidste års udgave af ’Julehilsen til Grønland’, og han understreger det naturlige i, at hilsnerne netop sendes fra Aalborg:

”En del af Aalborgs selvforståelse indebærer, at vi er Danmarks og EU's port til det arktiske. Det skyldes mange års samarbejde og venskab, og Aalborg er eksempelvis den by i Danmark, hvor der bor flest grønlændere målt pr. indbygger. Derudover har Aalborg Havn jo stået for al godstrafik til og fra Grønland i en menneskealder, og det har gjort, at der også er mange handelsinteresser samlet her. Ikke mindst derfor glæder det mig, at julehilsnerne igen i år skal sendes fra Aalborg”, forklarer han.

Den administrerende direktør i Musikkens Hus Lasse Rich Henningsen siger supplerende:
”Julehilsner til Grønland i 2016 er en af de bedste og flotteste TV-produktioner, der er lavet i Musikkens Hus. Derfor har vi lagt os i selen for at kunne gentage værtskabet her i 2017,” siger han.


Forslag fra lytter i 1932

Det var erhvervslederen Andreas Lund-Drosvad, der fik ideen til ’Julehilsen til Grønland’ – der i dag angiveligt er verdens ældste eksisterende underholdningsprogram.

I sommeren 1932 – hvor Andreas Lund-Drosvad arbejdede på Udstedet ’Prøven’ ved Upernavik i Grønland, satte han sig til at skrive et brev til Statsradiofonien. Her spurgte han, om ikke det var en idé, at "Stationen hen under Jul en Nat eller to kunde sende gratis Julehilsner fra Forældre og Slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe".

Brevet blev den første tilskyndelse til at sende programmet, og da Statsradiofonien under Radioudstillingen i København i slutningen af oktober 1932 havde stor succes med at lade publikum komme til mikrofonerne for at sende lytterhilsner til venner og bekendte, bestyrkedes planen.


Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002