Kontakt os






 

Sverige: Kulturminister bifalder planer om Schibsted-køb af TV4
Torsdag 23. december 2004
Af Thomas Nielsen
 
Den svenske kulturminister ser ingen problemer i udenlandsk kontrol over svenske medier og hilser norske Schibsted velkommen til at tage magten i TV4. Medieprofessor mener Schibsteds opkøbsambitioner i Finland og Norge er en krigserklæring mod svenske Bonnier.
Efter den norske mediekæmpe Schibsted har sat gang i kampen om Nordens reklamefinansierede tv-stationer med milliardbud på finske Alma Media - der ejer den største kommercielle tv-station i Finland, MTV3, og betydelige dele af svenske TV4 - spekuleres der nu voldsomt i samtlige nordiske lande om betydningen af Schibsteds fremfærd.

Frygt for omfattende norsk dominans på tværs af landene har især skabt betydelige overskrifter i Sverige, men den nyudnævnte svenske kulturminister Leif Pagrotsky er dog positiv over for Schibsted som køber af Alma Media og dermed mulighed for at få magten i svensk TV4

"Schibsted ejer allerede Aftonbladet og Svenska Dagbladet, og jeg har ikke set nogen skadesvirkninger af, at aviserne har norske ejere", siger Leif Pagrotsky til Sveriges Radio.

Leif Pagrotsky, der indtil for nylig var erhvervsminister, har ifølge Dagens Medier ry for at være en hård og vidende minister, som nyder erhvervslivets respekt.

"Jeg ser ikke lige den store fare i udenlandske ejerskaber, som det ellers ofte er blevet fremhævet i den svenske mediedebat. Forskellen ligger mellem gode og dårlige ejere, ikke mellem svenske og udenlandske", siger den svenske socialdemokratiske kulturminister som en kommentar til Schibsteds ønske om større ejerskab i TV4.

En af Nordens mest vidende medieprofessorer, Karl-Erik Gustafsson fra Handelshøjskolen i Göteborg, er dog ikke i tvivl om, at Schibsteds opkøbsambitioner er en "krigseklæring" mod svenske Bonnier, som han udtrykker det.

Bonnier ejer 33,4 pct. af aktierne i Alma Media og ejer derudover 21,7 pct. af aktierne i TV4, men efter Schibsted i sidste uge købte sig til 20,1 pct. af aktierne i TV4 og nu håber på indirekte at få den største aktiepost på 23,4 pct., som Alma Media sidder på, så er der ingen tvivl om målet.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002