Kontakt os






 

Fredsprismodtagere protesterer mod nyt krigsforherligende realityshow i USA
Tirsdag 14. august 2012
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En stribe modtagere af Nobels fredspris - med ærkebiskop Desmond Tuto i spidsen - protesterer i et åbent brev mod den amerikanske tv-kanals NBC's nye reality-show 'Stars Earn Stripes', der glorificerer krig og væbnet konflikt.


USA er kendt som den mest krigsførende nation siden landets grundlæggelse, hvilket også skete på besat indiansk jord og gennem ekspansive krige mod den oprindelige indianske befolkning og mod Mexico. Og alene siden 2. verdenskrig har USA stået bag mere end 50 militære interventioner over hele kloden. USA afviser at overholde Genevekonventionerne for krigsførsel og nægter at anerkende FN's International Krigsforbryderdomstol.

Kritikere af USA kalder landet 'krigsliderlig'.

Og nu kan man på amerikansk tv - siden i går mandag - følge et nyt realityshow med titlen 'Stars Earn Stripes', hvor krig direkte forherliges. Showet handler om at være bedst til at føre krig.

I programmet følges en række kendte amerikanere, der - sammen med soldater fra det amerikanske marinekorps, De Grønne Baretter og andre tidligere elitesoldater - skal gennemgå en militær træning, som bl.a. omfatter udspring fra helikopter og affyring af langtrækkende våben.

Blandt deltagerne er iflg. nyhedsbureauet AP bokseren Laila Ali, skuespilleren Dean Cain (kendt fra 'Superman'), OL-guldvinder Picabo Street og Sarah Palins ægtemand, Todd Palin. Vært på krigsprogrammet er den tidligere hærgeneral Wesley Clark.


Forsmædeligt

Ni modtagere af Nobels fredspris vender sig på det skarpeste mod det nye show. De opfordrer NBC til at droppe programmet.

"Det er vores opfattelse, at dette program vil være en hyldest til ingen som helst - noget som helst sted; og det er en fortsættelse og forstærkning af en forsmædelig tradition, som glorificerer krig og væbnet konflikt

De minder om, at krig er beskidt og modbydelig både for de soldater, der deltager i den, og de civile, der bliver ramt.

"Forberedelse til krig er hverken morsomt eller underholdende," skriver Tutu og de otte øvrige Nobel-vindere.


Foto fra NBC-programmet ' Stars Earn Stripes'


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002