Kontakt os






 

Slut med kommercielt lokal-tv ?
Tirsdag 3. februar 2009
Af Eric Larsen
 
Med overgangen til digitalisering kan man øjne enden på en epoke, hvor alle principielt kunne bygge deres egen tv-sender derhjemme, få en sendetilladelse, og derefter prøve at leve af tv-reklamer. De få tilbageværende kommercielle lokal-tv stationer skal snart afgøre om de vil sadle om for at kunne komme med på den digitale MUX1 – hvor der kun er reserveret plads til ikke-kommercielt lokal-tv. En udløber af dette bliver, at natlige programmer med erotik er i farezonen.
Mange lokale iværksættere med en tv-drøm forsøgte i de første år at skabe et lokalt forankret æterbårent medie finansieret af reklamesalg.

Tilbage fra 1980’erne kan mange sikkert huske Baron Otto Reedtz-Thott og Klaus Riskær Pedersens Kanal 2, Michael Bundesen (Shu-bi-dua)’s Kanal 5, Johnny Reimars TV1, Tony Cuffs TV49 Odense, og en lang række andre lokale reklamefinansierede projekter som Kanal 3 i Roskilde, VTV i Slagelse, TV-Fredericia, TV Victor i Esbjerg, TV3/Star TV i Viborg, TV-Aalborg m.fl.

Næsten alle er dog lukket gennem årene. Af de kommercielle sendetilladelser fra 80’erne lever kun TV3Aarhus endnu, og de er siden gået over til at modtage driftstilskud som ikke-kommercielle. Det kan dog også gå den modsatte vej. Den kristne Kanal 7 var sammen med Kanal 2 & Weekend-TV med til at bryde tv-monopolet i København i 1984 – dengang var sendetilladelsen ikke-kommerciel. Men nu kan det blive nødvendigt at stoppe reklamesalget.

Netop nu er Kulturministeriet ved at færdiggøre ”Lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed”, som har været i høring hen over årsskiftet.

Af lovteksten fremgår det, at én af kanalerne på MUX1 skal udsende tegnsprogstolkning i tidsrummet 17-20, præcis som det finder sted i øjeblikket. TV2-regionerne får sendetiden 20-21, mens ikke-kommercielt lokal-tv fra 1. november 2009 skal udsendes i 8 områder, svarende til de 8 TV2-regioner. Lokal-tv får rådighed over sendetiden 21-17, dvs. 20 timer i døgnet. Forskellen bliver, at TV2-regionerne har lov til at sende reklamer, mens lokal-tv på denne MUX skal være ikke-kommercielt.

Hvis man ikke vil opgive sit reklamesalg, må de lokale stationer vende sig mod kabel-tv, især mindre fællesantenneanlæg, hvor de kan sende så meget de vil.

Allerede i dag eksisterer f.eks. TV Aarhus, der sender på den lokale antenneforenings net, og avisejede stationer som 24Sjællandske og 24Nordjyske. Til gengæld vil de fleste nuværende ikke-kommercielle kabel-stationer med forankring i et mindre lokalområde være tvunget til at blive enten digitalt æterbårne eller kommercielle, da kabelfødte tv-kanaler ikke længere vil kunne modtage driftstilskud.

Listen over tilbageværende kommercielle sendetilladelser indbefatter i øvrigt også sendetilladelsen IPTV/Innocent Pictures, der i Hovedstadsområdet står bag de natlige udsendelser med erotik på Kanal København. Hvis disse udsendelser skal fortsætte efter 31. oktober, vil det kræve at også denne station bliver ikke-kommerciel. Omvendt vil det erotiske indhold næppe berettige til fremtidigt driftstilskud – hvorfor fremtiden for erotik på lokal-tv tegner meget usikker.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002