Kontakt os






 

Kinesisk pris til kritisk DR1-dokumentar
Mandag 14. november 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den kritiske DR1-dokumentar ’Fanget i mikrogæld’ blev i weekenden hædret med en 'øGolden Panda' som 'Bedste dokumentar' på den største internationale film- og tv-program-festival i Asien: Sichuan TV Festival i Kina.

'Fanget i mikrogæld' er produceret af dokumentaristen Tom Heinemann fra Heinemann Media, og den blev sendt på DR1 den 31. januar i år. ’Fanget i mikrogæld’ er produceret sammen med DR, norske NRK, svenske SVT og det nordiske tv-samarbejde Nordvision i fællesskab, og dokumentaren afslører bagsiden af de mikrolån, som nogle ellers har fremhævet som en effektiv og billig måde at give fattige i den tredje verden et værdigt liv. Tom Heinemann viser blandt andet mikrolånenes mørkesider, og hvordan tusindvis af fattige havner i en gældsfælde. Blandt andet i Bangladesh.

"At få en ’Golden Panda’ i Kina er en ære og sætter den undersøgende journalistik på netop dét verdenskort, hvor den hører hjemme. Vi, som journalister, er jo sat i verden for at stille kritiske spørgsmål til alt og alle, og det skal vi blive ved at gøre – uanset, hvor vi befinder os," siger Tom Heinemann fra Heinemann Media.

Han pointerer, at de små mikrolån længe har været hyldet som en løsning på fattigdomsproblemerne.

”Det har vi med filmen sat et spørgsmålstegn ved, og hvis man i Kina kan bruge det til at få sat gang i en debat om, hvordan – og med hvilke midler – vi skal fjerne fattigdommen, så er denne pris en endnu større anerkendelse,” siger Tom Heinemann.

Allerede i sommer modtog ’Fanget i mikrogæld’ tv-prisen på den portugisiske filmfestival Avanca, og Tom Heinemann har faktisk tidligere fået en pris i Kina. Det var i 2008, hvor dokumentaren ’Når tilbud dræber’ fik prisen som ’Bedste undersøgende dokumentar’ på Guangzhou International Documentary Film Festival.

Helt generelt er der stor international interesse for at vise ’Fanget af mikrogæld’.

Ifølge chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø har DR solgt filmen til 10 lande, og flere tv-stationer har den lige nu til gennemsyn.

’Fanget af mikrogæld’ er for eksempel blevet vist i Nederlandene, Estland, Kroatien, Portugal, Irland, Spanien, Polen, Belgien, Bangladesh og de nordiske lande. Den er også blevet solgt til distribution på uddannelsesinstitutioner i Nordamerika samt til ABC Asia, der har vist programmet ind over lande som netop Kina, Taiwan, Sydkorea, Afghanistan, Japan og Hongkong.

Sichuan TV Festival har været holdt de seneste 20 år.


Også pris til anden DR-dokumentar

Også en anden dokumentar, som DR har været med til at finansiere, hentede en pris i weekenden. Det var Christian Sønderby Jepsens familiefortælling, ’Testamentet’, som fik ’Danish Dox:Award’ i forbindelse med prisuddelingen på filmfestivalen CPH:Dox i København.

Filmen bliver vist senere i DR2’s ’Dokumania’.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002