Kontakt os


 

Underholdningsorkestret nedlægges
Tirsdag 9. december 2014
Af Karsten Jensen
 
Ny version: Kulturminister Marianne Jelved har i dag besluttet at underskrive public service-kontrakten med DR. Underholdnings- orkestret er ikke nævnt i kontrakten. Det sker, efter at den radikale kulturminister har konstateret, at partierne bag medieaftalen ikke kan nå til enighed om, hvordan orkestret skal finansieres.


Kulturminister Marianne Jelved (R) udtaler: "DRs økonomiske ramme er lagt fast i medieaftalen. Økonomien kan kun ændres, hvis aftalen tages op igen. Flertallet bag vedtagelsen er ikke enige om at genforhandle aftalen. Det har de ikke været på noget tidspunkt. Derfor genoprettes orkestret ikke.

Der skal være enighed i forligskredsen om, hvordan man fx bruger de overskydende licensmidler. Det er der ikke, og derfor er det ikke en måde at finansiere underholdningsorkestret på. Et flertal er ikke nok af hensyn til beskyttelse af mindretallet i en aftalekreds."


Ønskede i stedet lukning af DR3

De borgerlige partier ville pålægge DR at videreføre Underholdningsorkesteret uden at kompensere for det, hvorved DR skulle igennem en ny omfattende sparerunde. Mange borgerlige ønskede brændende, at DR3 blev lukket.

Omvendt ville Enhedslisten kun være med til at bevare Underholdningsorkestret, hvis DR blev kompenseret for dette - fx igennem tilførelse af penge til DR fra de overskydende licensmidler.


Reaktion fra DR

DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen udtaler: "Jeg tager til efterretning, at ministeren har oplyst, at forhandlingerne om public service-kontrakten afsluttes på baggrund af medieforliget og DR-bestyrelsens efterfølgende beslutninger.

Vi ser i DRs bestyrelse frem til at modtage udkast til public service-kontrakten fra kulturministeren.

Vi fortsætter nu arbejdet med at udfolde DRs musikplan, som bl.a. har fokus på at styrke samarbejdet med det professionelle musikliv i hele landet og på at få den levende musik ud i hele Danmark."

Formanden hentyder dermed til planerne om, at arbejdet med at give Symfoniorkestret en række af Underholdningsorkestrets opgaver vil fortsætte.


Første gang DRs ensembler rammes

I de tidligere mange sparerunder i DR igennem årene er ensemblerne altid blevet friholdt for besparelser, og har i visse tilfælde tilmed fået forøget bevillingerne. Med nedlæggelsen af DRs Underholdningsorkester, er det første gang, at ikke kun programmedarbejdere/journalister, ledere/mellemledere, teknikere m.fl. rammes - denne gang rammes altså også for første gang musikerne.


Reaktion fra DR m.v. tilføjet kl. 13.20.


Arkivfoto: DR UnderholdningsOrkestret som det så ud i foråret 2012. (Fotograf: Per Morten Abrahamsen)Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002