">



Kontakt os






 

Sverige: SVT bøjer sig for pres og dropper Ukraine-dokumentar
Mandag 9. maj 2016
Af Redaktionen
 
SVT udskyder nu visningen "på ubestemt tid" af en fransk dokumentarfilm om ukrainske højreekstremisters indflydelse på Maidan-protesterne i Ukraine. Det sker efter pres fra bl.a. Ukraines ambassade i Sverige.




Den prisbelønnede franske dokumentarist Paul Moreiras dokumentarfilm 'Ukraine: den mørke side af revolutionen' ('Ukraine, les masques de la révolution') blev vist første gang på den franske tv-station Canal+ i februar måned. Det skete på trods af, at den ukrainske ambassadør i Frankrig havde forsøgt at få filmen stoppet. Senere er filmen også blevet vist på tv i Polen og Italien.


Nynazisterne rolle

Den 50 minutter lange dokumentarfilm viser et andet billede af begivenhederne i Ukraine i 2014, end som det hidtil er blevet fremstillet i vestlige medier.

Filmen dokumenterer, hvad der skete under Maidan-protesterne, der ledte op til, at en demokratisk valgt præsident blev afsat, og et USA-støttet, stærk anti-russisk styre i stedet blev indsat. Moreiras film afslører, hvordan nynazister og andre højreekstremister spillede en afgørende rolle under statskuppet.

De paramilitære, nynazistiske og højreekstremistiske grupper blev i vestlige medier fremstillet som helte.

'Ukraine: den mørke side af revolutionen' er blevet modtaget med stærk vrede og fordømmelse af styret i Kiev. Og i Sverige har SVT altså nu besluttet at tage dokumentarfilmen af sendeplanen. Axel Arnö fra SVT siger, at "målsætningen er at sende den, men hvis den giver et misvisende billede eller et fejlagtigt billede så vil vi ikke sende den".


Brev fra den ukrainske ambassadør

SVT's beslutning om at tage dokumentarfilmen af programmet kommer efter henvendelse fra den ukrainske ambassadør i Sverige. Han sendte en mail til SVT's adm. direktør, hvor han forlangte at filmen ikke måtte vises.

Også andre – både svenske og ukrainske – grupper har ihærdigt arbejdet for at filmen blev taget af.

Beslutningen beskrives i en leder i Aftonbladet som fej, og avisen karakteriserer dokumentarfilmen som uhørt godt lavet.

Avisen skriver, at det er et faktum, at Moreiras film "er mere nuanceret, end vi er vandt til i skildringen af ukrainsk fascisme. For dette er en dokumentar som taler med og ikke kun om Ukraines højreekstremister".


DR vil måske vise filmen

DR ligger stadig i forhandlinger om at vise dokumentarfilmen. Det oplyser DRs pressetjeneste i dag til tvnyt.com


Foto: Den nynazistiske Azov-bataljon er en af de højreekstremistiske grupper i Ukraine. (Foto fra Premieres Lignes Television)



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002