Kontakt os


 

DR markerer 500-året for reformationen
Tirsdag 19. september 2017
Af Redaktionen
 
Den 31. oktober 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther angiveligt slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg. Den begivenhed betragtes som startskuddet til reformationen, som nu 500 år efter bliver markeret mange steder i Europa, også i Danmark – og på DR, der siden 2011 formelt har været en kristen radio- og tv-station. DR byder bl.a. på festkoncert, temaaften på DR K og interviewprogram på DR1 med dronning Margrethe.
Kulturdirektør i DR Tine Smedegaard Andersen ser frem til en hel række programmer og tilbud på tværs af DRs kanaler i anledning af reformationsjubilæet:

"Vi har i DR bestræbt os på, at alle kan opleve reformationsjubilæet på DRs kanaler. Seere og lyttere kan derfor glæde sig til en bred vifte af programmer og indhold, der med vidt forskellige perspektiver og virkemidler forhåbentlig kan gøre reformationen og dens betydning for det danske samfund både relevant og tilgængelig for os alle," siger Tine Smedegaard Andersen og henviser til, at reformationen så at sige rykker ind på både DR1, DR K, P1, P2, DRTV og dr.dk.


'Dronningens røde tråd'

Lørdag aften, den 28. oktober, bringer DR1 et interviewprogram med Hendes Majestæt Dronningen med titlen 'Dronningens røde tråd'. Dronningen er protektor for den danske fejring af reformationen i anledning af 500-året. I programmet giver hun sit perspektiv på reformationen og fortæller om sin egen tro og om det, der sker i de store kirkerum.

Dronningen vil ud fra sine personlige erfaringer fortælle om den rolle, som ritualer, traditioner og tro spiller.


Festkoncert med DR SymfoniOrkestret

DR Koncerthuset er rammen, når DR SymfoniOrkestret og DR VokalEnsemblet markerer 500 års dagen for reformationen ved en direkte tv-transmitteret festkoncert med troen i fokus.

Med skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen som vært inviteres publikum, tv-seere og radiolyttere med på en musikalsk rejse ind i en fortælling om tro og et tidløst, luthersk univers med musik af bl.a. Bach, Wagner og Poulenc. Publikum kommer også til selv at synge med på et udvalg af Luthers salmer. Blandt deltagerne i festkoncerten er medlemmer af kongefamilien og repræsentanter fra regeringen og fra den danske folkekirke.


DR K i reformationens tegn

DR K markerer 500-året den 31. oktober med en hel aften i reformationens tegn. Seerne vil kunne opleve den store festforestilling direkte fra DR Koncerthuset. Samme aften byder DR K på den historiske dokumentar 'På sporet af reformationen' efterfulgt af 'Luther i dag', som er et samtaleprogram med vært Alberte Clement Meldal. Jubilæumsaftenen på DR K slutter med det tyske historiske drama, 'Martin Luther'.

Op til selve jubilæumsdagen sender DR K fra uge 41 den tyske serie, 'Vores foranderlige verden' om reformationen og dens betydning i dag. Serien er på seks episoder.

Seerne kan også følge med i jubilæumsmarkeringen på dr.dk eller streame indhold fra DRs tema om reformationen på nettet på DRTV, hvor bl.a. serien '1000 års tro' vil være tilgængelig.


P1 og P2 dykker ned i reformationen

Også på radioen vil 500-års jubilæet blive markeret. Ud over reformations-programmet med Christoffer Emil Bruun den 29. oktober kl. 13 til 15 inviterer P1 lytterne tæt på reformationen i programmerne 'Tidsånd' og 'Mennesker og tro', særligt i ugen op til selve jubilæumsdagen. Også 'P1 Eftermiddag' vil beskæftige sig med reformationen.

P2 transmitterer ud over festkoncerten også DR Vokalensemblets koncertrække, som har titlen 'Med fred og fryd – Stemmer fra Reformationen'. Her er der fokus på det rige dansk-tyske musikliv fra reformationstiden. P2 Koncerten er 6. november kl. 19.20.


DR Skole har tema

DR Skole har publiceret et tema til elever i 4. til 6. klasse om reformationen i samarbejde med Folkekirkens Skoletjeneste.


DR er officielt en kristen tv-station

Nogle vil måske undre sig over den massive dækning, hvor der iflg. DRs pressemeddelelse tilsyneladende ikke er meget - nogen som helst? - kritisk vinkel at finde i forhold til reformationen.

Men det falder fint i tråd med, at kristendommen siden 2011 officielt er blevet en del af DRs public service-forpligtelser. Tidligere skulle DR blot formidle "den danske kulturarv", men i 2011 blev det indskærpet, at DR skal lægge særlig vægt på formidlingen af "den kristne kulturarv".

Læs mere her: http://www.tvnyt.com/artikel/default.asp?id=19026Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002