Kontakt os






 

Tv om planters betydning for menneskene
Onsdag 4. marts 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Foråret er på vej - og i marts pibler de tidlige forårsblomster op ad jorden. Imens mange går og venter på, at blomster og planter fylder os med farver og energi, ser DR K i fire nyproducerede programmer på, hvordan planter og blomster påvirker og inspirerer mennesket. Første gang i morgen torsdag.
Vi tænker ikke meget over det til daglig. Men planter og blomster er de byggesten, der danner grundlaget for vores eksistens. De giver os ilt, mad og byggematerialer og har en livskraft og ukuelighed, der langt overgår menneskets. Faktisk er det sådan, at mennesket aldrig ville kunne overleve uden planterne, men at planterne til gengæld fint ville kunne klare sig uden mennesket.


Planterne og vores eksistens

I 'Planteriget' på DR K bliver seerne klogere på, at planter ikke længere kun bliver brugt som brugs- eller pyntegenstand i menneskets liv.

Nyere forskning viser at planter har en minimal selvstændig kognitiv intelligens, at de kan forstå og reagere på deres omgivelser, og at de endda kan advare hinanden om fare ved at udsende duftlignende stoffer.

I de senere år er man begyndt at få en ny forståelse af planters helende kraft i forhold til mennesket, og der anlægges igen haver ved hospitaler og plejehjem. Terapihaver til behandling af depression og stress bliver opført i stor stil og 'healthdesign', hvor planter og haver indgår som en naturlig del af arkitekturen, er i det hele taget en stor tendens i tiden.


Planterne og kunsten

Planter er en grundlæggende måde for mennesket at forstå verden og vores eksistens på - og deres livscyklus, livskraft og skønhed har altid været en stor kilde til inspiration for kunsten.

'Planteriget' fokuserer i de fire programmer på aktuelle danske og udenlandske kunstnere, der arbejder specielt med blomster og planter som inspiration. Programmerne ser hvordan en modedesigner, en arkitekt, en skulptør, en kunstmaler og en fotograf bruger planterne på forskellig vis i deres arbejde.

Programmerne er tilrettelagt af Eva-Marie Møller og André V. Larsen.


Planteriget - den følsomme plante
Torsdag den 5. marts kl. 20.30

Hvordan kommunikerer planter med mennesker? Seerne kommer med til koncert med planters frekvenslyde opført af de berlinske lydkunstnere Melodie Fenez og Christina Ertl, og på besøg i den første svenske terapihave, der i dag er anerkendt som almindelig lægebehandling i Sydsverige.

Planteriget - den sanselige plante
Torsdag den 12. marts kl. 20.30

Kunstneren Erik Steffensen arbejder med det maskuline overfor det feminine i en serie af erotiske plantefotografier - mens den finske skulptør Ilona Rista kredser om sanseligheden ved træ i sine relieffer og installationer.

Planteriget - den ukuelige plante
Torsdag den 19. marts kl. 20.30

Kunstneren Ismar Cirkinagic indsamler planter, der gror på massegrave i eks-Jugoslavien - mens kunstsmeden Heiner Zimmermann smeder den fineste plantefiligran af verdens stærkeste materiale: jernet. Begge er de inspireret af planters kraft og uovervindelighed.

Planteriget - den symbolske plante
Torsdag den 26. marts kl. 20.30

Programmet viser, hvordan den danske designer Stine Goya arbejder med planter og blomster som inspiration til sine tekstiler - i samarbejde med kunstneren Erik A Frandsen. Og hvordan en dansk bøgeskov inspirerede Jan Utzon og hans berømte far Jørn Utzon til sammen at bygge Musikhuset i Esbjerg.



Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002