Kontakt os


 

Ny DR K-serie om sorg
Torsdag 16. november 2017
Af Redaktionen
 
Vært på DR, Esben Kjær har selv mistet en søn. Som mange andre var han slet ikke forberedt på, hvor voldsom og livsændrende sorg er – og på hvordan omverdenen ofte svigter de efterladte. Nu undersøger han mennerskers forhold til sorg i den nye tv-serie 'Kunsten at miste'.
Hvert år dør 55.000 danskere, men langt flere sidder tilbage med sorgen over tabet af den, de elsker. Det er dette felt, Esben Kjær dykker ned i programmets fire afsnit. Et ikke ukendt område for DR-værten, der selv har været der.

"Da jeg mistede min 7-årige søn Sebastian, oplevede jeg på egen krop, hvor ekstremt det er. I de her programmer vil jeg gerne undersøge, hvordan andre går igennem sorgen. For generelt mener jeg, at vi danskere har masser at lære for at kunne navigere i den sorg, ingen af os slipper for," siger Esben Kjær, der har skrevet bogen 'Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet' - og siden har været en stemme i debatten om sorg.


Sorgen forandrer for altid

I programmerne møder Esben Kjær forskellige mennesker, som har sorgen tæt inde på livet. De går igennem sorgen på meget forskellige måder. Men ifølge Esben Kjær er det fælles for dem alle, at sorgen gør noget ved dem. Forandrer dem. For altid.

"I ét af programmerne undersøger vi den kraft, der ligger i sorgen. Sorgen kan være enormt destruktiv. Men der ligger også en forandrende mulighed i sorgen. Jeg er selv blevet et andet – og på mange måder et bedre – menneske af sorgen. Det er ikke et bytte, som på nogen måde kan retfærdiggøre tabet af min søn. Men man må bare erkende, at sorgens kraft er enorm – og enormt uforudsigelig. Det anerkender vi ikke i landet, hvor vi tror, at sorg er en sygdom, vi kan kureres for."


Syg af sorg

De fleste eksperter siger, at sorg i høj grad handler om at acceptere tabet. Og så finde nye måder at være sammen med den afdøde på.

Mia Larsen på 30 mistede sin mor sidste år, og Mia har stadig svært ved at erkende sit tab. Sorgen har gjort hende syg, og til sidst endte hun med at blive indlagt 3½ måned på psykiatrisk afdeling. I et af programmerne fortæller hun om at være syg af sorg.

Med programmerne håber Esben Kjær at være med til at påvirke den måde, vi taler om død og sorg på i Danmark. En undersøgelse fra Det Nationale Sorgcenter viser nemlig, at næsten to ud af tre efterladte føler sig dybt ensomme og svigtet af omverden i deres sorg.

"Der er hårdt brug for, at vi bliver bedre til det her. Vi ender alle sammen med at miste en, vi elsker. Ingen slipper for at blive revet omkuld af sorgen.

De fire afsnit af 'Kunsten at miste' sendes fra onsdag den 22. november kl. 21.30 på DR K.

Andet afsnit sendes den 29. november, hvor DR har temadag med titlen 'Sammen om sorgen'. Her kan en række andre programmer om sorg ses og høres på DRs flader.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002