Kontakt os


 

'Dyrk, høst, spis' – DR1 ser på byhaver
Mandag 29. juni 2015
Af Stig Hartvig Nielsen
 
På DR1 giver gartneren Marie Hertz og kokken Thomas Herman - fra og med mandag den 6. juli; om præcis én uge - tips og tricks til at dyrke grøntsager midt i byen.


Kan man hyppe kartofler på altanen og dyrke agurker i vindueskarmen? Kokken Thomas Herman er en rigtig bybo, men han savner at have de grønne råvarer lige ved hånden, som på landet. Derfor har han allieret sig med bybonden Marie Hertz, der er byhaveentusiast og vant til at dyrke køkkenhaver på stenbroen.

I fem programmer besøger de fem forskellige byhaver, hvor både Thomas og seeren får tips, tricks og inspiration til at dyrke egne grøntsager midt i byen. Målet med selvforsyningen er - selvfølgelig - dejlig mad, som Thomas Herman tilbereder i løbet af programmet.


Jordbærbed på væggen

Herman og Hertz tager i programmerne på opdagelse i vindueskarme, baggårde, på altaner, taghaver og i Danmarks største byhave på havnen i Aarhus. Her vil både seerne og Thomas Herman bl.a. lære at dyrke svampe i kaffegrums, høste krydderurter fra akvariet, lave hængende have i vindueskarmen og få et jordbærbed på væggen.

Alle projekterne er lige til selv at gå i gang med og kan bruges af dem, der som Thomas ikke har megen plads at dyrke på, men som alligevel gerne vil høste til deres egen tallerken. Råvarerne tager Thomas kærligt hånd om, så seerne kan få ny inspiration til aftensmad fra køkkenhaven.


Programmerne

I første program den 6. juli besøges et tag med en mark fuld af grøntsager midt på Østerbro. Her vil Marie lære TYhomas at dyrke kartofler i en spand, og hvordan han kan høste sine egne svampe fra kaffegrums.

Andet program den 13. juli foregår på Amager, hvor områdets beboere fra boligblokkene deler have med hjemløse fra institutionen Sundholm. Her får de to værter lov til at gå på rov i bedene, og Thomas sørger for middag tilberedt over bål.

Marie Hertz forvandler en altan til en køkkenhave i tredje program den 20. juli. Her viser hun, hvordan alle kroge kan bruges til at dyrke grøntsager, og hvordan man selv kan lave sine altankasser af uld. Thomas Herman lærer mere om at dyrke i byen, og en af opgaverne bliver at forvandle sodavandsflasker til bede, man kan hænge i vinduet. I køkkenet skal han lave en vegetarmenu, hvor peberfrugt skal spille sammen med jordbær i desserten.

I program fire den 27. juli besøger Herman og Hertz Danmarks største byhave ved Aarhus Havn, hvor flere hundrede århusianere dyrker deres egne grøntsager. De to værter for lov at stjæle fra bedene og møder nogle af havens dyrkere. Marie står også over for sin hidtil største opgave, når hun skal forvandle en gammel båd til et stort bed med strandurter. Thomas skal lære at lave et vertikalt bed af en europalle og lave aftensmad med alt godt fra havet og haven.

I femte og sidste program den 3. august viser Thomas, hvordan man nemt selv kan bygge en rygeovn. Desuden bliver der lavet grillet pizza sammen med nogle af de grøntsager, som Marie høster i byhaven. Denne dag er det særligt tomater, der er på menuen og ikke mindst i drivhuset.

Alle afsnit af 'Dyrk, høst, spis' sendes mandage kl. 20.30 på DR1 - første gang mandag den 6. juli.


Fotocredit: MetronomeFunktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002