Kontakt os


 

Norge: Kønskamp på grønsværen
Fredag 2. marts 2018
Af Redaktionen
 
'Hjemmebane' er en ny norske drama-satsning, der med udgangspunkt i fodboldens univers sætter fokus på debatten om ligestilling mellem kønnene. Der er premiere på tv-serien, der ikke kun er fodboldinteresserede, på NRK på søndag.


'Hjemmebane' blev udvalgt som én af ganske få tv-serier til at blive vist på Berlinalen 2018 – verdens mest besøgte filmfestival. Her modtog serien stående applaus fra en fyldt sal, da seriens hovedkarakter, Helena Mikkelsen, modsætter sig og ikke vil tage i mod tilbuddet som assistenttræner men siger: "Jeg vil ikke være assistent. Jeg vil være cheftræner!"

Noget, der tales meget lidt om er, hvor mandsdomineret fodboldverdenen er. Dette spørgsmål – og meget andet – tager den nye norsk dramaserie 'Hjemmebane' under behandling, og seriens budskab, problematik og drivkraft ligger i debatten om ligestilling mellem kønnene, og følger Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp), som bliver den første kvindelige fodboldtræner for et herrehold i den norske Eliteserie.


Kønnets betydning

Fodboldmiljøet i serien sætter tingene på spidsen og tydeliggøre budskabet om ligestilling. Det er ren fiktion, dog muligvis et realistisk bud på, hvordan virkeligheden kunne se ud, lyder det i en omtale af den nye serie.

I serien møder Helena Mikkelsen enorm modstand fra fans, spillere og kollegaer, der både truer og foragter hendes eksistens som fodboldtræner, blot fordi hun er kvinde.

Der er fysisk forskel på mænd og kvinder og det giver mening, at disse ikke konkurrerer mod hinanden i samme sportsgren. Men taktisk oplæg, forståelse for spillet, spillerpleje og pressehåndtering kan vel lige så godt lægges på skuldrene af en kvinde som en mand. Dette er 'Hjemmebane' et eksempel på.

Uden at blinke opgiver Helena Mikkelsen sit trænerjob hos et norsk kvindehold med international succes til fordel for herreholdet Varg, med et tvivlsomt spillerkartotek, der netop er rykket op i den bedste norske række.

Serien er i 10 afsnit og sendes på NRK1 fra på søndag den 4. marts kl. 20.15 - og sendes i Danmark med danske undertekster.Funktioner

Printervenlig version
  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002