Kontakt os






 

25 år med CNN
Torsdag 2. juni 2005
Af Thomas Nielsen
 
I 25 år har CNN leveret nyheder døgnet rundt og ændret tv-nyhedsbilledet radikalt. I sin egen selvforståelse er CNN den første tv-kanal, som både menigmand og statsledere tyr til for at få seneste nyt om verdens tilstand. Men CNN er også en kanal, der helt grundlæggende er afhængig af, at der sker noget - også når der ikke gør det.
"This is CNN!"

I går - den 1. juni - var det præcis 25 år siden, at skuespilleren James Earl Jones proklamerede, at verdens første 24-timers nyhedskanal var gået i luften, skriver Berlingske Tidende.

Siden er der sket meget. CNN - Cable News Network - er blevet et globalt nyhedsvaremærke, som med sin form og metode har påvirket måden, vi i dag får serveret tv-nyheder på, og som har gjort verden mindre - og måske mindre nuanceret.

- De fleste af os ser mest CNN, når vi sidder på et hotelværelse. Vi bliver mindre lokale, og i og med, at CNN har et mere mobilt publikum, betyder det, at man føler, at man er med i sin egen og hele verden på én gang. Samtidig har vi fået "news when you want it" - man behøver ikke sidde klistret til fjernsynet klokken 19 eller klokken 21, men kan lukke op for CNN og være sikker på, at man hele tiden er opdateret, siger Anker Brink Lund, der er professor i medieledelse på Center for Business and Politics, Handelshøjskolen i København.

- CNN definerer ikke, hvad folk skal mene, men de definerer i høj grad, hvad folk skal mene noget om. Stationens magt ligger i alt det, den ikke fortæller. De glemte krige og de dele af verden, for eksempel Afrika og Sydamerika, man ikke rapporterer særlig meget fra.

De fleste rystede ellers på hovedet, da den farverige milliardær Ted Turner grundlagde CNN i sin hjemby Atlanta. Ikke mange troede, at der var et marked for en 24-timers nyhedskanal, og de første år levede Chicken Noodle Network, som kanalen sarkastisk blev kaldt i folkemunde, da også en ret anonym tilværelse.

Men Ted Turner var - i al fald ifølge ham selv - drevet af en særlig blanding af fremsynet entreprenørånd og et ønske om at gøre verden til et bedre sted.

- Da jeg etablerede stationen i 1980, var det min førsteprioritet at gøre mit til at stoppe den kolde krig. Måske skaber CNN ikke i sig selv fred. Men vi oplyser, oplyser og oplyser. Vi viser billederne af krigens ofre, vi viser seerne uretfærdigheden, og det får folk til at reagere, lød det fra Ted Turner, da Berlingske Tidende mødte ham i Atlanta for seks år siden.

Ved store begivenheder, som da Challenger-rumfærgen eksploderede og de kinesiske studenter demonstrerede på Den Himmelske Freds Plads i 1989, viste CNN da også sin styrke ved at være til stede og levere direkte billeddækning. Og da Saddam Hussein i 1990 invaderede Kuwait og lagde grundstenen til den første golfkrig, slog CNN for alvor sit navn fast.

Det var CNNs journalister, der som de eneste sendte direkte fra Bagdad, da de allierede begyndte deres luftkrig, og kanalen fik hurtigt ry for at være det sted, alle, såvel statsledere som menigmand, fik deres informationer fra - først.

Ser man på TV-Avisen eller TV 2 Nyhederne i dag, er inspirationen fra CNN tydelig - lige fra de grafiske elementer til den stigende fokusering på at stille om direkte til "vor reporter i marken" eller "vor korrespondent i Washington".


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002