Kontakt os






 

Udlandet involveret i dansk drama
Torsdag 13. december 2007
Af Karsten Jensen
 
Når Danmark laver dramaproduktioner vendes blikket mod udlandet for i fællesskab at kunne løfte en stor opgave. De udenlandske midler, der tilføres produktionerne betyder, at der kan afsættes flere ressourcer i produktionerne til gavn for kvaliteten. Samarbejdsparterne får desuden produktioner som man har en bedre garanti for passer ind på sin sendeflade.
Når de danske og øvrige skandinaviske drama-produktioner nyder så stor anseelse og popularitet i Tyskland skyldes det også, at der ikke er stor forskel på det danske og tyske samfund, men også fordi Tyskerne giver feedback på produktion

”Vores seere er klogere, end man tror. De vil gerne se de bedste serier i verden i de oprindelige versioner. De kan godt li’ at se noget, som er skandinavisk og originalt,” fortæller Peter Nadermann, tv -dramaproducent på den ZDF, til Fyens Stiftstidende.

Peter Nadermann er manden der sammen med svensk tv har været med til at filmatisere svenske Mankells romaner. Filmatiseringerne er endt i ZDF nu viser krimiserier som ’Beck’, ’Wallander’ og danske ’Forbrydelsen’

”DR har en fantastisk kvalitet i øjeblikket. Det startede med ’Rejseholdet’, og så kom ’Ørnen’, som er en af de mest interessante tv -serier internationalt, mens ’Forbrydelsen’ lige nu er min yndlingsserie. De har en kvalitet, som vi i øjeblikket ikke kan levere i Tyskland,” fortsætter Nadermann.

Når man ser de danske dramaproduktioners rulletekster optræder ofte udenlandske tv-selskaber og produktionsfirmaer på samarbejdslisten. Nadermann forklarer til avisen, at ZDF gerne vil investere i produktionerne for at højne kvaliteten. Ikke for at gøre den mere tysk:

”Som co-producer går vi ind med tyske penge, men ikke for at gøre serien tysk. Vi gør det for at forbedre kvaliteten, for det kan vores seere lide. Desuden kan vi co-producere på et højt niveau, fordi jeg kender mange af filmfolkene i Danmark.”

Den danske med-producent Sven Clausen op forklarer hvordan udlandet direkte bidrager til at løfte kvaliteten. For efter at ZDF havde prøvekørt ’Rejseholdet’ i fire-seks afsnit, vurderede tyskerne, der manglede kvalitet. Det fik DR og Sven Clausen til søge mod Island, Norge Sverige og Tyskland på serien ’Ørnen’.

”Jeg kan se, at kvaliteten, som tyskerne har fået øje på, holder. De vinduer, der er blevet lukket op gennem de seneste seks år og med Emmy-nomineringerne, har gjort, at ’Ørnen’ er en af de mest solgte tv -serier, vi nogensinde har haft. Den er lige afsluttet i Australien og har været en fantastisk succes,” fortæller Sven Clausen.

Clausen beretter om, at Danmark har så godt et produktionsmiljø fordi instruktørerne ikke kun laver drama til én medietype, men godt kan lave drama til både biograf, tv-film- og serier.


Funktioner

Printervenlig version








  · 2018
  · 2017
  · 2016
  · 2015
  · 2014
  · 2013
  · 2012
  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002