Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Uforsonlige radiodirektører fik tudekiks
Mandag 28. september 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Der blev delt tudekiks ud til radiodirektørerne for SBS Radio, ANR, Radio ABC, Radio 100FM og DR, da Radiodays i weekenden holdt topmøde mellem de fem stationschefer. Der var mange ting i vejen. Man var dog ikke helt enige om hvilke - og mellem især SBS Radio (og dermed The Voice og Nova FM) på den ene side - og Radio 100FM på den anden side var der en uforsonlig tone.

Ingen af medieordførerne fra hverken Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti ville/kunne stille op til en mediepolitisk debat foran de 350 deltagere i årets Radiodays. Paneldebatten blev derfor aflyst og erstattet af et 'topmøde' mellem direktørerne for nogle af de største radiostationer i Danmark.

Tidligere B.T.-redaktør og TV 2 Radio-programchef og kommende DR-underdirektør Suzanne Moll var ordstyrer og måtte flere gange uddele tudekiks til radiodirektørerne.

Direktør for SBS Radio Frederik Meyer lagde dog ud - efter få sekunder - med et direkte angreb på Radio 100FM: "Når man har købt en vare, så må man også betale for den," sagde Meyer med henvisning til 100FMs forsøg på at få fjernet koncessionsafgiften for FM6. Frederik Meyer tog afstand fra den form for særbehandling, som 100FM har ønsket, og sagde at situationen omkring 100FM ikke er godt for markedet.

SBS Radio har gennemført store besparelser. Bl.a. har man måttet tage afsked med 50 pct. af arbejdsstyrken. Det var ikke just tilfældet på Radio 100FM, konstaterede Frederik Meyer.

Adm. direktør for Radio 100FM, Jim Receveur, svarede igen ved at kalde SBS Radio i Danmark for "radiobranchens svar på Enhedslisten i Folketinget." Receveur undrede sig over SBS' holdninger i en række spørgsmål og sagde, at 100FM faktisk har et bedre samarbejde med DR end med SBS. SBS går enegang og vil ikke samarbejde, var Reveveurs oplevelse.


KODA og Gramex

"Hovedproblemet for os er KODA og Gramex," sagde Frederik Meyer og foreslog, at max. 15 pct. af omsætningen skulle gå til betaling for musikken. I 2009 skal SBS Radio betale omkring 26 mio. kr. til KODA og Gramex, og det svarer til omkring 40 pct. af omsætningen.

En repræsentant fra Gramex forklarede fra salen, at man bør se betalingen i forhold til udgifterne og ikke i forhold til omsætningen. Gør man det, vil man kunne konstatere, at det kun er mellem 3 og 7 pct. af de kommercielle stationers udgifter, der betales i vederlag til KODA og Gramex.

Ole Søndergaard, direktør for Radio ABC-gruppen, supplerede med at oplyse, at fra ABC betaler man cirka 7 pct. til KODA og 5 pct. til Gramex.


Usikkerhed om fremtiden

Radiodirektør for nordjyske ANR og Radio Aura, Kent Kordt, fortalte at det sidste år har været præget af "frustration, desperation og tilpasning".

Jim Receveur supplerede med at klage over den manglende klarhed på område efter området indenfor dansk kommerciel radio. "En hel branche venter på svar på utroligt mange usikre," sagde Jim Receveur.

Ole Søndergaard satte ord på - og sagde, at den største udfordring netop nu er at få en afklaring på FM6. Den anden store udfordring iflg. Søndergaard er, at sendetilladelserne til alle de lokale radiostationer udløber allerede ved udgangen af 2010. Og der er intet om, hvad der SÅ skal ske.


Skønt at replanlænig er opgivet. Nu drejer det sig om DAB

Mediedirektør for DR, Lars Grarup, sagde at det er skønt, at den planlagte replanlægning af FM-båndet er blevet lagt i skuffen, og at politikerne i stedet har besluttet sig for DAB. På DAB vil der med Mux 3 blive plads til i alt 110-120 kanaler til public service radio og kommerciel radio. Dermed giver DAB en rigtig god mulighed for mangfoldighed, sagde Grarup videre - og foreslog 1. januar 2015 som datoen for analog-sluk, altså en lukning af FM-båndet.

Frederik Meyer fra SBS var ganske uenig. Han anser DAB for en midlertidig løsning og tror i stedet at internettet hurtigt vil overhale DAB og blive den vigtigste platform fremover. I modsætning til digital tv er der ingen fordele ved digital radio, sagde Meyer.

Men Lars Grarup pegede på, at radio på nettet er for sårbart. DR er underlagt en beredskabsforpligtigelse og i en krisesituation vil internet og mobiltelefoner meget hurtigt gå ned. Selv om der kommer en massiv udvidelse af kapaciteten i de kommende år, vil der ikke være nok til tilstrækkeligt mange samtidige brugere. Desuden er netradio-lytningen ganske beskeden i øjeblikket - kun 1-2 pct. af radiolytningen sker på nettet.

Men til gengæld er det rasende dyrt at sende radio på DAB, tilføjede Ole Søndergaard. Det skal nemlig ske via BSD's master og de er konstruerede til at kunne modstå et atombombeangreb - og det er derfor meget dyrt at leje sig ind på disse sendere og antenner.

Til diskussionen om replanlægning contra DAB, sagde Jim Receveur at 100FM sådan set er tilhængere af en replanlægning. Man har kæmpet for det i mange år - men løbet er kørt. Politikerne har besluttet helt entydigt, at der ikke skal ske en replanlægning og der i stedet skal satses på DAB. Politikerne HAR taget en beslutning. Så - ok - nu tænker vi i stedet på, hvordan får vi mest ud af DAB.


Noget nyt om Radio 100FM?

Jim Receveur blev flere gange gået på klingen for, om der var noget nyt om fremtidsudsigterne for Radio 100FM.

Receveur kunne ikke sige noget konkret, men oplyste dog, at man har interesserede investorer - og at han forventede, at Radio 100FM vil fortsætte under en eller anden form.


Foto: Frederik Meyer får overrakt tudekiks, mens Kent Kordt, Jim Receveur, Ole Søndergaard og Lars Grarup ser smilende til.



ANNONCE:
Spil med om 10 mio til 6 rigtige + 6 mio i Superpuljen og de 10 x 200.000 kr. i ekstra trækning. Klik her



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -