Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sejr til DR i to principielle retssager
Tirsdag 5. november 2002
Af Karsten Jensen
 
Højesteret har i dag frifundet DR i to retssager, som IFPI Danmark (pladeproducenternes brancheorganisation) støttet af Dansk Artist Forbund anlagde mod DR i 1997. ”Pladeindustrien har gennem retssagerne forsøgt at få indflydelse på DRs udsendelsesvirksomhed ved at stille en række nye krav til DRs anvendelse af cd-musik. Det er derfor meget vigtigt for DR, at vi har vundet sagerne", siger DR's generaldirektør Christian S. Nissen.
Højesteret har for det første fastslået, at DRs interne digitale optagelse af cd-musik på harddisk til brug for DRs udsendelsesvirksomhed er lovlig, og at ophavsretsloven på dette punkt ikke skelner mellem, om optagelse sker analogt eller digitalt. Der er tale om en intern kopiering til brug for DRs udsendelsesvirksomhed, som er pladeproducenterne uvedkommende.

"Det er uhyre vigtigt for DR at få fastslået dette princip. Hvis IFPI havde vundet retssagen var DRs muligheder for at anvende digital teknologi som led i den digitale produktion blevet umuliggjort", siger Christian S. Nissen. "Al radio og tv-produktion vil i fremtiden ske ved digital teknologi. Hvis IFPI havde fået medhold i sin påstand, ville DR være kommet i den umulige situation, at vi enten måtte have afstået fra at sende den overvejende del af dansk og udenlandsk cd-musik eller have bøjet nakken og accepteret en række nye og hidtil uhørte krav fra IFPI", siger Christian S. Nissen i dag.

Tidligere har IFPI stillet en række krav til alle danske radiostationer. Det er sket i et brev, hvor IFPI blandt andet kræver, at alle bånd og harddiske, der indeholder optagelser af cd-musik skal kunne slettes med 30 dages varsel, samt at IFPI uden varsling skal have adgang til at foretage kontrol på alle radiostationens lokaliteter.

Over for lovgiver har pladeindustrien fremført, at pladeindustrien burde have indflydelse på, hvordan DR og andre radiostationer anvender CD-musik, for eksempel ved at pladeindustrien skal kunne kræve, at numrene ikke annonceres på forhånd, at de kun spilles i deres fulde længde hvis der er afbrydelser eller speakerinformation. Disse krav er imidlertid blevet afvist af lovgiver og nu også af Højesteret.

Højesteret har i den anden dom endvidere fastslået, at DR som hidtil frit kan anvende CD-musik i alle former for produktioner mod betaling til Gramex, det vil sige uden samtykke fra pladeproducenterne. Det gælder også for dramatiske produktioner som ’Charlot og Charlotte’ og ’Taxa’. Pladeproducenterne ønskede med retssagerne at få indført en vetoret over for DRs anvendelse af CD-musik i dramatiske produktioner, men det har Højesteret altså ikke givet dem medhold i. Dermed er den hidtidige retstilstand opretholdt.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -