Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: Opruster international radiokrig
Tirsdag 4. februar 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
USAs præsident George W. Bush (billedet) har forelagt Kongressen sit budgetforslag for regnskabsåret 2004. Forslaget indebærer en stigning på 9.5 pct. til i alt 453.5 mio. dollars (ca. 3.2 mia. kr.) for USAs internationale radioudsendelser - og heri er ikke inkluderet de internationale militære radioudsendelser. Der skal ske en meget voldsom øgning af udsendelsesvirksomheden mod muslimske lande i Mellemøsten og Sydøstasien, mens stort set alle udsendelser til Øst- og Centraleuropa nedlægges.
Baggrunden for omlægningen er USAs erklærede "Krig mod terroisme". Blandt de ting som Bush ønsker igangsat er en ny arabisk-sproget tv-station "Middle East Television Network", som alene vil koste 30 mio. dollars (godt 200 mio. kr.), sendetiden for radioudsendelserne fra Voice of America (VoA) til Indonesien skal fordobles fra 2½ time til 5 timer dagligt og der skal anvendes 2.9 mio. dollars (knap 20 mio. kr.) til at leje sendetid på lokale stationer i de områder VoA skal sende til - med henblik på at supplere de eksisterende udsendelser på kort- og mellembølge.

Samtidigt nedlægges udsendelserne på ni sprog og der sker nedskæringer i andre, oplyser Media Network. Disse nedskæringer betyder, at 36 mister deres arbejde på VoA og 46 andre mister deres arbejde på Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

VoA vil indstille udsendelserne på bulgarsk, tjekkisk, estisk, ungarsk, lettisk, litauisk, polsk, slovensk, slovakisk og rumænsk. Samtidigt er det planen at RFE/RL skal stoppe udsendelserne på bulgarsk, kroatisk, estisk, lettisk, litauisk og slovakisk. Dertil kommer nedskæringer i sendetiderne - f.eks. skal VoAs udsendelser på ukrainsk halveres til bare én time dagligt og der skal skæres i omkostningerne for bl.a. udsendelser på armensk, georgisk og serbisk. Mens de rumænske udsendelser til Rumænien nedlægges, så fortsætter de rumænske udsendelser til Moldova - der sidste år fik en ny kommunistisk regering.

Det nye budget er udtryk for nye prioriteringer. USA finder det f.eks. af stor strategisk betydning, at sende til verdens mest befolkningsrige muslimske stat, Indonesien. Samtidigt nedlægger man de fleste udsendelser fra både VoA og RFE/RL til de tidligere socialistiske lande i Østeuropa, hvor man konstaterer at vestlige, demokratiske styreformer har sejret - bl.a. og ikke mindst som et direkte resultat af radioudsendelserne fra [især] RFE/RL.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -