Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: Dagblad kritiserer DAB-projekt
Torsdag 1. oktober 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En ny organisation 'Digital Radio UK' er netop sat i søen. Den skal søge at sælge et teknisk forældet digitalt radiosystem til den britiske befolkning, der ikke rigtigt kan se pointen, fordi gammeldags FM allerede virker ganske fint. Skal projektet lykkes, skal der en radikal nytænkning til, skriver The Guardian.
Samtidigt med at Digital Radio UK er gået i gang med opgaven bestående i at gøre Storbritannien og Nordirland (UK) parat til overgangen fra analog til digital radio, kommer dagbladet The Guardian med en sønderlemmende kritik at hele projektet med DAB.

Den nye strategi ser ud til at være baseret på opfattelsen, at forsyningssituationen med DAB er blevet løst - og at det nu kun handler om at tackle efterspørgslen. Men det er nonsens iflg. The Guardian. Forsyningssituationen er en katastrofe.

Avisen opregner fire hovedproblemer:

1) Langt fra nok har en DAB-radio og der findes stort set ingen biler med DAB.
2) Der er ikke tilstrækkeligt mange sendere til at sikre national dækning
3) Lydkvaliteten på DAB er dårligere end på FM
4) Der er for lidt unikt indhold på DAB til at folk vil købe en DAB-radio.

Nogle af disse problemer ville kunne løses, hvis man i stedet for DAB ville vælge DAB+, der ville give mulighed for en bedre lydkvalitet og ville kunne tilbyde flere stationer for færre omkostninger.

Men radiobranchen i UK har ikke mod nok til at satse på DAB+ i stedet for DAB, fordi man ikke vil indrømme tidligere fejl, skriver The Guardian videre. Sagen er at man har solgt millioner af DAB-radioer, der kun kan modtage DAB og ikke kan opgraderes til DAB+. Branchen vil ikke indrømme at disse radiomodtagere vil blive ubrugelige - selvom den samme branche ikke har noget probleme med at mere end 100 millioner FM-modtagere skal gøres ubrugelige.

Selv om disse tekniske ting blev løst, er der stadig et problem med manglende attraktivt indhold. Og udviklingen - som den har tegnet sig det seneste stykke tid - viser, at det bliver værre og ikke bedre.

Stationer som The Jazz, Mojo og Islam Radio er lukkede indenfor kort tid. Selv 'succes' er ikke nok. Den mest aflyttede DAB-station i London er BBC 1Xtra, og de er nr. 22 i London med en share på bare 0.5 pct.

Undersøgelser viser, at de fleste i UK kan høre gennemsnitlig 14 radiostationer: 8 landsdækkende og 6 lokale. Og det er vel egentlig mere end nok, skriver The Guardian. De fleste lytter alligevel kun til 1 eller 2 stationer.

Af en analyse fra Ofcom fremgår det, at 91 pct. af befolkningen i UK er tilfredse med udvalget af radiostationer - og kun 3 pct. er utilfredse. Disse 3 pct. burde så i stedet anskaffe sig en WiFi radio, hvor de vil kunne høre i tusindvis af radiostationer via internettet. Det ville være langt bedre end DAB.

The Guardian konstaterer videre, at antallet af FM-radiomodtagere vokser hurtigere end antallet af DAB-modtagere. Det skyldes, at bl.a. mp3-afspillere, mobilltelefoner, ipods osv. nu også har en FM-radio indbygget.

Der er ikke engang et stærkt økonomisk incitament for at satse på DAB. Den bedste idé som man i Lord Carters rapport 'Digital Britain' kunne komme i tanke om var, at genbruge FM-båndet til lokal radio.

"Klart - hvis BBC ønsker at opgive alt deres plads på FM til fordel for nationale kommercielle stationer og i stedet helt og holdent flytte over på DAB ... dét ville gøre livet spændende," slutter kommentaren i The Guardian.




Vind en Wii og en PlayStation3 Slim. Så er du vild med at spille? - I denne konkurrence har du chancen for at vinde den populære Nintendo Wii og med en masse tilbehør og den helt spritnye PlayStation 3 Slim med 120 GB - Deltag HER


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -