Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB sælger langt bedre end FM
Torsdag 22. juni 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I Norge cirkulerer en historie om, at Hi-Fi Klubben stopper med at sælge 'rene' FM-radioer og fremover kun vil sælge DAB og DAB/FM radioer. Det er ikke rigtigt. Hi-Fi Klubben har det samme sortiment i hele Skandinavien, og da man i Sverige slet ikke kan sælge DAB - så tilbyder Hi-Fi Klubben i Norge naturligvis stadig rene FM-radioer. Det oplyser indkøbschef for Hi-Fi Klubben, Jens Holst Larsen, til radionyt.com. "Der er ikke truffet en aktiv beslutning om, at der ikke skal sælges rene FM-radioer i Norge", understreger han. Noget andet er dog, at der ikke er ret meget salg i rene FM-radioer. F.eks. går det langt, langt bedre med salget DAB-radioer end med rene FM-radioer indenfor 43-cm radioer i både Norge og Danmark. Jens Holst Larsen er i øvrigt ikke så bekymret for den dårlige lyd på DAB.
Et af problemerne med DAB er, at det kun er i Storbritannien, Norge og Danmark, at man satser på DAB, siger Jens Holst Larsen. Det betyder, at det kniber med at få DAB-modeller indenfor visse modtagertyper. F.eks. findes der stort set ikke DAB-modeller indenfor surround-modtagere, og dermed sælges der (naturligvis) også rene FM-modtagere i Norge.

Men hvis man kigger på en model-type - 43 cm radioer - hvor kunderne har et reelt valg mellem rene FM-radioer og DAB-modeller i alle prislag, så vælger kunderne i stor stil DAB. Jens Holst Larsen har for radionyt.com sammenlignet salget mellem DAB-modtagere og rene FM-modtagere i de sidste 12 måneder. I Danmark sælger DAB 3½ gang mere end FM - indenfor 43 cm radioerne. I Norge sælger DAB dobbelt så meget som FM.

En anden kategori, hvor kunderne har tilsvarende valgfrihed, er Hi-Fi Klubbens DENON mini system kaldet DM33 (FM) eller DM35 (DAB+FM) (billedet). I Danmark sælges der lige mange DAB og FM versioner. I Norge sælger DAB-versionen kun 2/3 af den rene FM version.

Til disse tal hører forklaringen, at kunderne skal betale 1.000 kr mere for den kombinerede DAB+FM version - og at mini-system kunder er mere prisfølsomme end dem, der køber separate tunere, forklarer Jens Holst Larsen.

Fælles for alle disse tal er også, at forholdet er udtryk for et gennemsnit over perioden på 12 måneder. Især i Norge blev der først rigtigt sat damp på DAB-markedsføringen fra NRK til julesalget - så før og efter december 2005 er der stor forskel på, hvor mange DAB-radioer, der blev solgt i Norge.

Men hvordan har Hi-Fi Klubben det med at sælge DAB-radioer, hvor lydkvaliteten (pga. den lave bitrate) er en del dårligere end på FM, spørger radionyt.com Jens Holst Larsen. HiFi Klubben har jo siden dets start lagt meget vægt på optimal lydkvalitet?

"Vi ønsker at vore kunder skal høre deres yndlingsmusik i bedst mulig kvalitet. Vi er ikke hellige mht. den absolutte kvalitet - og det faktum at de specielle DAB-kanaler spiller musik som vore kunder kan lide (som man ikke kan få på FM) gør, at vi med sindsro anbefaler DAB radioer. Vi sælger også mange MP3 afspillere, selvom de ikke lyder så godt som en god discman - men hvad hjælper det, at have verdens bedste disc man - hvis man ikke gider slæbe den med i kufferten, fordi den er så stor - og ender med at foretrække INGEN musik frem for en løsning som er 95 pct. lige så god men meget mere praktisk?"

Jens Holst Larsen peger også på, at de fleste modeller har både FM og DAB - og så kan kunderne jo selv vælge, om de vil høre DR P3 på DAB eller på FM.

Jens Holst Larsen erkender, at opløsningen på FM er klart bedre end på DAB og soundstage gengives også med større præcision på FM end på DAB. Til gengæld giver Jens Holst Larsen ikke meget for kanal-separationen på FM og peger på, at der kan være baggrundssus på FM. På DAB er kanal-separationen langt bedre end på FM og der er ingen baggrundssus.

I Hi-Fi Klubben anser man kvalitet for at være en relativ størrelse: "Så når vi sælger en DAB radio eller et DAB minisystem så ønsker vi at sælge de DAB radioer/minisystemer som spiller BEDST - frem for de billige ragelse som altid lynhurtigt dukker op på markedet".


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -