Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


St. Helena: Stor interesse for kortbølge- radioprogram, der sendes til hele verden
Fredag 3. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Ude midt i den sydlige del af Atlanterhavet ligger den lille ø St. Helena - uden flyforbindelse til resten af verden og dermed et af de mest isolerede steder i den vestlige verden. Men i morgen lørdag sender St. Helena radio til hele verden.
I morgen vil øens radiostation, Radio St. Helena, sende på kortbølge til det meste af verden, og det vækker stor interesse blandt både den lokale befolkning, der tæller 4.000 indbyggere, og ikke mindst hos kortbølgeentusiaster verden over.

Indtil for nogle år siden blev der hvert år afholdt et nordisk mesterskab i DX-lytning, der gik ud på at lytte til så mange fjerne radiostationer på især kortbølge som muligt - ud fra en given liste - i løbet af en weekend. I den forbindelse fik en svensk DX-klub overtalt Radio St. Helena til i 1990 at sende en særlig udsendelse på kortbølge. Det blev så stor en succes, at Radio St. Helena fortsatte med dette én gang om året frem til 1999. Udsendelserne må herefter indstilles da senderudstyret var udtjent.

Nu vender Radio St. Helena tilbage i hovedtelefonerne hos kortbølgeentusiaster over hele verden. Det sker takket været ihærdige DX-lyttere verden over, der har samlet ind til køb af en kortbølgesender og en antenne, således at Radio St. Helenas stemme igen kan høres udenfor Sydatlanten. Og i morgen sker det så.

Lørdag den 4. november mellem kl. 23.00 og 00.30 dansk tid sender Radio St. Helena på kortbølgefrekvensen 11092,5 kHz til Europa. Der kræves dog en særlig kommunikationsmodtager med SSB for at modtage programmet, da det sendes i USB (Det øvre sidebånd) og ikke i almindelig AM.

Det er planen nu, at Radio St. Helena fremover vil sende én gang årligt på kortbølge.

Kortbølgeudsendelsen er meget populær - både blandt kortbølgelyttere over hele verden og ikke mindst de lokale lyttere på St. Helena, hvor programmet også udsendes - på radioens normale mellembølgefrekvens. Programmet indeholder bl.a. hilsener fra hele verden og mange oversøiske lyttere deltager i programmet via telefon.

Man kan læse mere om St. Helena og radioudsendelsen (herunder det fulde sendeskema på 11092.5 kHz) på denne side: http://www.sthelena.se/radioproject/index.htm

- - -

Foto: Antennemasten hvorfra Radio St. Helena skal sende på kortbølge til hele verden rejses.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -