Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Afghanistan: "Good Morning Afghanistan"
Mandag 4. februar 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Baltisk Medie Center (BMC) skal ikke alene, som tidligere omtalt på radionyt.com, producere et dagligt morgenradioprogram til Afghanistan fra den 18. februar - ud fra vestlige værdier og normer - og under overkriften "Good Morning Afghanistan"; BMC skal også hjælpe den nye afghanske regering med at udarbejde etiske og redaktionelle guidelines for fremtidens radio og tv i Afghanistan.
Lidt frækt kan man kalde ham det danske svar på den amerikanske skuespiller Robin Williams, der i 1987 gav den som radiovært under Vietnamkrigen i Hollywood-produktionen "Good Morning Vietnam", skriver Ritzaubs Bureau. Scenen er dog rykket til Afghanistan - nu er det virkelighed - og Bent Nørby Bonde, direktør i presseorganisationen Baltisk Medie Center (BMC), skal fra 18. februar være med til at give afghanerne uafhængig og propagandafri radio.

"Vi skal lave et morgenshow efter vestlig model. Det vil sige nyheder, praktiske informationer, interview med skuespillere, reportager ude fra landet og information om nødhjælp og rejseruter i landet. Kort sagt en blanding af det man lapper i sig uden at tænke og hårde, kontante nyheder, siger Bent Nørby Bonde til Ritzau.

Og jo - programmet er blevet døbt "Good Morning Afghanistan".

I Afghanistan har folkene fra BMC fået stillet den nationale radiostations gamle radiobygning i Kabul til rådighed, og man har hyret 20 afghanske journalister.

Den midlertidige afghanske regering har bedt BMC om, at de i en periode
står redaktionelt inde for et afbalanceret program.

"Der har været så mange tilfælde, hvor den ene eller den anden part i landet har overtaget kontrollen, så vi står simpelthen med det redaktionelle ansvar. Men da det jo ikke er os, der skal producere - vi kan ikke sproget - skal vi lære de afghanske redaktører, hvordan man laver afbalanceret radio. Hvordan man for eksempel laver en konflikthistorie, så den ikke skaber konflikt",siger Bent Nørby Bonde videre til Ritzau.

Samtidig med morgenshowet har den midlertidige afghanske regering bedt Baltisk Medie Center om hjælp til at udarbejde etiske og redaktionelle guidelines for fremtidens radio og tv i landet. Og der bliver ikke lagt skjul på, at målet er at få gjort alle medier frie og uafhængige public service-enheder uden politisk kontrol.

"Det skulle gerne udvikle sig sådan, at alle deres programmer bliver pudset af, så de bliver et instrument i konfliktforebyggelse. De skal hjælpe til med at understøtte demokrati og fred", siger Bonde.

Projektet bliver støttet med 235.000 euro af EU's afdeling for konfliktforebyggelse.


FOTO: Baltic Medie Center's hovedkontor i Svaneke på Bornholm.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -